Lightroom ja kuvatiedostot

Yksi yleisimpiä murheita Lightroomin käytössä syntyy, kun kuvat joutuu siirtämään toiselle levylle tai toiseen koneeseen. Toimenpide on aika suoraviivainen, kunhan tajuaa miten Lightroomin katalogi toimii.

Lyhyt tiivistelmä:

Toiselle levylle:

 1. (Ota varmuuskopio)
 2. Siirrä kaikki kuvatiedostot uudelle levylle
 3. Käynnistä Lightroom
 4. Näytä Lightroomille, mistä kuvatiedostot löytyvät.

Toiseeen koneeseen:

 1. Ota varmuuskopio
 2. Asenna Lightroom uuteen koneeseen.
 3. Siirrä käyttämäsi katalogi (.lrcat-tiedosto) uuteen koneeseen haluaamaasi kansioon.
 4. Siirrä kaikki kuvatiedostot uuteen koneeseen.
 5. Käynnistä Lightroom klikkaamalla katalogi-tiedostoa.
 6. Näytä Lightroomille, mistä kuvatiedostot löytyvät.

Älä importtaa kuvia uudestaan, menetät tällöin kaikki kuviisi tekemäsi muutokset!

Tässä artikkelissa käsitellään lyhyesti Lightroomin katalogin ja kuvien siirtoa. Esimerkit ovat Mac-versiosta, mutta ne ovat lähes samanlaiset Windows:ssa. Tämä ei ole mikään täydellinen esitys, suosittelisin vahvasti esimerkiksi suomenkielisiä Pekka Potkan Lightroom-kirjoja, jos haluat oikeasti opetella Lightroomin käyttöä.

Katalogi

Lightroom käyttää koko ajan alkuperäisiä kuvia ja kaikki mitä se tekee, tapahtuu sen omassa tietokannassa, katalogissa. Tietokannassa kerrotaan, missä alkuperäinen kuva on, sen erilaiset metatiedot (kuvausaika, kuvan koko, kameran asetukset jne) sekä miten kuvaa on käsitelty Lightroomissa. Alkuperäiseen kuvaan ei siis kosketa, kaikki tehdyt asetukset ja muutokset talletetaan tietokantaan.

Katalogeja voi olla useita, mutta Lightroom avaa vain yhden kerrallaan aina auki. Voit luoda uusia katalogeja ja importata niihin kuvia. Voit luoda toisen katalogin kuvista uusia katalogeja. Ja on myös mahdollista yhdistää useampi katalogi samaksi. Edelleenkään kuvia ei välttämättä kopioida, samaa kuvaa voidaan käsitellä useammassa katalogissa.

Tietokanta talletetaan fyysisesti .lrcat -loppuiseen tiedostoon. Käsiteltävän katalogitiedoston nimen ja sijoituspaikan näet Lightroomin asetuksista (Catalog settings):

Samassa hakemistossa kuin katalogi on kaksi muutakin tärkeää asiaa. Katalogista voi asettaa tehtäväksi varmuuskopiot. Yllä olevan asetusten viimeinen kohta on tämän varmuuskopion tekoaika ja -tapa. Oletusasetusten mukaisesti Lightroom kysyy aika ajoin lopettaessaan, voiko varmuuskopion tehdä. Jos tämä sallitaan, kopioidaan suoraan sen hetkinen katalogitiedosto hakemiston "Backups"-alahakemistoon ja nimetään se päivämäärän mukaan.

Kopionnin jälkeen tehdään katalogitietokannalle myös eräänlainen siivous. Tällä nopeutetaan tietokannan käyttöä ja varmistetaan, että se on ehjä.

Kolmas asia ovat Lightroomin esikatselukuvat. Ne ovat tiedostossa, jonka nimi päättyy .lrdata. Lightroom luo tähän valmiiksi esikatselukuvia lukemistasi kuvista. Näin kuvia voi selata nopeammin.

Esikatselukuvat voidaan generoida uudestaan. Jos tuon .lrdata-tiedoston joutuu tuhoamaan, mitään merkityksellistä ei ole hukattu. Tiedoston kokoa voi myös säätää valitsemalla sopiva esikatselkuvan koko Catalog settings:stä.

Joskus katalogihakemistossa näkyy useita katalogeja, vaikka et olisi niitä tehnytkään. Jos olet päivittänyt Lightroomin versiota ja tässä yhteydessä on tehty tietokannankin päivitys, jättää tämä vanhat versiot katalogitiedostoista hakemistoon. Tarkista käyttämäsi tiedoston nimi Lightroomin asetuksista ja voit heittää vanhat katalogit pois, kun olet varma, että uusi ohjelmaversio toimii.

Kuvatiedostot

Varsinaiset kuvatiedostot eivät ole Lightroomin "sisällä". Ne ovat ihan tavallisia kuvatiedostoja koneesi levyllä, raw-tiedostoja tai jpeg:jä.

Katalogissa on kustakin kuvatiedostosta tallessa sen sijainti levyillä ja hakemistoissa. Jos haluat Lightroomissa tietää, missä kuvatiedosto sijaitsee, voit esimerkiksi painaa kuvan päällä hiiren kakkosnäppäintä ja valita valikosta "Show in Finder" (Windows:ssa "Show in Exploder" tai jotain vastaavaa).

Lightroomin Folder-paneeli esittää sellaisia koneesi hakemistoja, joissa importattuja kuvia sijaitsee. Eri levyt näkyvät välipalkkeina Jos kuvia on alahakemistoissa, näkyvät nämä myös. Kolmio-ikoneilla voi avata tai hakemistoja näkyville. Kansioille löytyy myös "Show in Finder" -toiminto hiiren kakkosnäppäimen valikosta.

Kansioille voi tehdä joitakin toimintoja samaan tapaan kuin käyttöjärjestelmässäkin. Niitä voi poistaa, uudelleennimetä ja niihin tehdä uusia alakansioita. Toiminnot löytyvät hiiren kakkosnäppäimen alta. Nämä toiminnot vaikuttavat kuin tekisit ne kansioille käyttöjärjestelmän tiedostohallinnassa (Finder / Exploder). Kuvien poistossa voit lisäksi valita, poistetaanko kuvat myös levyltä vaiko vain Lightroomin tietokannasta.

Tärkeä toiminto on myös kansioiden ja kuvatiedostojen siirtely. Voit valita kansioita ja raahata ne uudelle levylle tai toisen hakemiston alakansioksi. Tällöin kansiot siirtyvät oikeasti levyllä. Voit myös valita liudan kuvia keskipanelista ja siirtää ne johonkin kansioon.

Kun kuvia ja kansioita siirtelee Lightroomin toiminnoilla, on etuna, että Lightroom tällöin koko ajan seuraa, missä kuvat ovat. Pienempiä siirtoja kannattaakin tehdä näin.

Kuvien siirtely

Joskus kuvia joutuu siirtämään suuria määriä paikasta toiseen. Esimerkiksi, jos koneen sisäinen levy alkaa täyttyä, voi haluta siirtää kuvat ulkoiselle kovalevylle tai vaikkapa verkkolevylle. Tällöin siirto on usein nopeampaa tehdä Lightroomin ulkopuolella.

 1. (Ota varmuuskopio)
 2. Siirrä kaikki kuvatiedostot uudelle levylle
 3. Käynnistä Lightroom
 4. Näytä Lightroomille, mistä kuvatiedostot löytyvät.

1. Varmuuskopiointi on aina järkevää. Jos kuitenkin olet siirtämässä kuvia vaikkapa ulkoiselle levylle, voit ensin tehdä kopion sille, varmistaa, että kaikki on kunnossa Lightroomissa ja vasta tämän jälkeen poistaa kuvat alkuperäiseltä levyltä. Näin sinulla on siirron ajan kuvat kahdella eri levyllä.

2.Kuvien siirrossa voi käyttää ihan käyttöjärjestelmän kopiointitoimintoa. Jos kuvia on todella paljon, voi jostain nopeammasta tiedostojen siirto-ohjelmasta olla apua. Esim Windows:lle RichCopy tai SyncToy, Macille vaikkkapa SyncSyncSync.

3.Käynnistä Lightroom

4. Siirron jälkeen pitää Lightroomille kertoa, minne kuvat on siirretty. Lightroom merkitsee pienellä kysymysmerkillä sellaiset kansiot, joita se ei löydä. Kuviin tulee huutomerkin kuva ja vietäessä hiiri sen päälle, tulee ilmoitus "Photo is missing".

Kansion uuden paikan voi näyttää klikkaamalla hävinneen kansion päällä hiiren kakkosnäppäintä ja valitsemalla "Find missing folder". Tällöin avautuu tiedostoselain, jossa valitaan kansio uudessa paikassa.

Kun kuvia siirtää, on helpointa siirtää koko hakemistopuu yhdellä kertaa uuteen paikkaan. Tällöin Lightroomillekin riittää sen puun juurihakemiston näyttäminen ja kaikki alahakemistot korjautuvat samalla kertaa. Tämä on hyvä syy siihen, että kannattaa pitää kaikki Lightroomiin importatut kuvat saman hakemiston alla.

Kuvien ja katalogin siirto toiseen koneeseen

Jos Lightroomin kuvatietokanta halutaan siirtää toiseen koneeseen, voidaan se tehdä seuraavasti:

 1. Ota varmuuskopio
 2. Asenna Lightroom uuteen koneeseen.
 3. Siirrä käyttämäsi katalogi (.lrcat-tiedosto) uuteen koneeseen haluaamaasi kansioon.
 4. Siirrä kaikki kuvatiedostot uuteen koneeseen.
 5. Käynnistä Lightroom klikkaamalla katalogi-tiedostoa.
 6. Näytä Lightroomille, mistä kuvatiedostot löytyvät.

1. Se että Lightroom ottaa kopioita omasta katalogistaan, ei tarkoita että kuvat olisi varmistettu. Itse kuvatiedostoista pitää olla olla ihan normaali varmuuskopio toisella, mielellään irroitettavalla levyllä.

Tee vaikka niin, että siirrä kuvasi ulkoiselle levylle, pidä alkuperäinen kone ja levy käyttökunnossa ja siirrä ulkoisen levyn avulla kuvat uuteen koneeseen. Talleta myös katalogihakemisto tälle ulkoiselle levylle. Kun kaikki on varmasti siirtyneet, voit hävittää vanhan koneen. Voit jatkaa ulkoisen levyn käyttöä varmistuksena, päivittämällä siihen aika ajoin muuttuneet tiedostot. Tähän jo edellä mainitut SyncToy tai SyncSyncSync ovat hyviä apuvälineitä.

2. Lightroom asennetaan ihan normaalisti uuteen koneeseen joko CD:ltä tai CC-versio verkosta. Sitä ei tarvitse vielä käynnistää, se loisi tyhjän katalogin turhaan.

Mielestäni kannattaisi siirtää Lightroom uuteen koneeseen niin, että versiot ovat samat. Tällöin vältytään isommilta murheilta. Lightroom voidaan päivittää uusimmaksi jo aiemmassa koneessa tai sitten asentaa ensin vanha versio uuteen koneeseen. Periaatteessa vanhankin version kanta voidaan siirtää uudempaan koneeseen ja Lightroomiin, jolloin Lightroom päivittää kannan uuteen muotoon. Tämä on joskus pakko tehdä, vaikkapa jos uuden koneen käyttöjärjestelmä ei tue vanhaa Lightroom-versiota.

3. Katalogi siirtyy kopioimalla käyttämäsi .lrcat-tiedosto uuden koneen levylle. Voit periaatteessa siirtää katalogi-hakemiston mihin tahansa hakemistoon. Lightroom käyttää oletuksena Mac:ssa "user/Pictures/Lightroom" -kansiota. Ei ole pakko siirtää esikatselukuvia tai backup:ja, mutta voit siirtää ne. Periaatteessa myös PC:n katalogin pitäisi siirtyä Maciin tai toisinpäin.

Katalogihakemisto kannattaa olla sellaisella levyllä, johon Lightroomia käyttävä kone saa nopeimman yhteyden. Eli yleensä koneen sisäinen levy tai vielä parempana SSD-levy. Kuvien itsensä ei tarvitse olla samalla levyllä.

4. Kuvat pitää saada uuden koneen näkyville joko kopioimalla tai siirtämällä kuvat sisältävä levy uuteen koneeseen. Ulkoiset levyt ovat näppäriä siirrossa, tai sitten verkon kautta. Hakemiston tai levyn nimen ei tarvitse olla sama kuin aiemmin, mutta selviät helpommalla, jos kaikki kuvat ovat saman päähakemiston alla samanlaisena hakemistopuuna kuin ennenkin.

5. Klikkaat siirtämääsi .lrcat -tiedostoa. Lightroom avautuu käyttämään tätä tietokantaa ja muistaa jatkossa käyttävänsä tätä, jos käynnistät ohjelman ohjelmaikonista. Jos ohjelmaversio vaihtuu, saattaa Lightroom aloittaa tietokannan konversion.

6. Lightroom aukeaa. Jos kuvien paikka levyllä on vaihtunut, näkyvät kuvat huutomerkillä varustettuna, harmaina ja kansioissa on kysymysmerkit. Klikkaa kuvahakemistojen päähakemistoa kakkosnäppäimellä ja valitse "Find missing folder". Valitse avautuvassa tiedostoselaimessa päähakemiston uusi paikka. Jos sinulla on useita päähakemistoja, joudut tekemään tämän jokaiselle.

Nyt Lightroomin pitäisi olla käytettävissä. Jos jouduit tekemään versiopäivityksen, muista laittaa varmuuskopioille sekä vanha .lrcat-tiedosto että varmistaa heti syntynyt uusi katalogihakemisto sinne.

26.7.2015