Nenän valkaisua

Koetan puhdistaa elimistöäni kuonasta. Otin eniten lukemani valokuvausfoorumin, Digicamera.net:n pois selaimen suosikkilistasta ja koetan olla vähän aikaa lukematta ja kirjoittamatta sinne. Matin uutisia pitänee edelleen seurata, mutta jospa pystyisi vierotusoireista huolimatta olemaan vähän aikaa ilman fleimausta ja trolleja.

Nettifoorumi aiheuttaa riippuvuutta ja närästystä. Joskus keskustelu on miellyttävää ajatusten ja osaamisen vaihtoa. Kymmenen kertaa useammin joku aloittelija kysyy sadatta kertaa samaa asiaa, ja vakiokirjoittajat aloittavat pelkkää tylsistymistään keskinäisen päähän hakkaamisen. Ja osataan se ilman sitä aloituskysymystäkin.

Kun ihmiset lukevat pelkkää tekstiä, ei nähdä kasvottain keskustelussa tärkeitä eleitä ja kuulla puheen vivahteita. Ironia, huumori, vähättely, kiusoittelu ja lempeys eivät erotu tekstistä, tai niitä ei ainakaan osata lukea. Vastaus kirjoitetaan ennen kuin edellinen puheenvuoro on sulateltu.

Rähjäämisen määrä tuntuu olevan suoraan verrannolista kävijöiden määrään. Mitä suurempi keskustelijamäärä foorumilla, sitä helpommin jossakin leimahtaa. Tuntuu siltä, että Gaussin jakauman mukaisesti suurempi määrä ihmisiä tarkoittaa aina sitä, että joukkoon tulee enemmän niitä ääripäitä, jotka sekoittuessaan muodostavat tulenaran kokonaisuuden.

Digicamera.net:kin alkaa olla liian iso. Seurauksena on ehkä ollut myös sitä, että monet rauhallisemmat keskustelijat alkavat siirtyä muualle jättäen papupadan porisemaan pohjaan itsekseen. Sinänsä eihän tämä ole ainoa foorumi, jossa ilmiö esiintyy. Suomi24:n foorumit ovat vanha esimerkki metelinpitäjien vallasta.

Moderoinnilla vaikuttaminen on vaikea kysymys. Raskaan käden käyttö keskustelun rönsyämisen estona siistii kyllä sanailua, mutta ehkä myös rajoittaa luovien ideoiden syntymistä. Ylilyövien kirjoittajien bannaaminen on myös tehokasta, mutta aiheuttaa varmasti kitinää. Eikä sinnikkään trollaajan pois pitäminen ole helppoa ilman todellista henkilön tunnistusta.

Kaipaisinkin joitakin teknisiä apuvälineitä moderaattorin avuksi. Olisi mukava kun keskustelualueita voisi hallita helpommin. Keskusteluja pitäisi pystyä jakamaan ja siirtämään toisille alueille. Jonkinlaista luokittelua pitäisi voida käyttää, vaikkapa todella asiaa sisältävien juttujen nostamiseksi esille. Ja totta kai moderaattorin pitäisi olla melko aktiivinen – ehkä vaikein vaatimus.

Lukijoiden pitäisi pystyä valitsemaan lukemiaan ketjuja helposti, hakemaan aiheen mukaisesti ja avainsanoilla, ehkä myös nostamaan tai ignoroimaan haluamiaan kirjoittajia. Tavallaan pitäisi olla mahdollista tehdä kokonaan omat aluejakonsa, joissa jako syntyisi kirjoitusten sisällön mukaan. Ehkäpä artikkeleita ei pitäisikään yrittää jakaa eri alueisiin, vaan käytössä olisi pelkästään vakiojoukko avainsanoja.

Nyt yritän vähän miettiä enemmän oikeasti valokuvausta ja vähemmän siitä netissä keskustelemista. Ja ehkä jää aikaakin enemmän muuhun järkevämpään, yllättävän paljon sitä on istunut foorumia selaamassa. Jää nähtäväksi, kuinka kauan osaan pysyä pois kiihoittavilta keskustelualueilta. Ne ovat adrenaliinin purkamiseen liian helppo tapa.

5.8.2010

Jouluna taas aloin lukea ja kirjottaa digicamera.net:n foorumille. Ehkä sitä taas jaksaa.

31.1.2011