Yksi salama riittää!
Näin talviajan pimeydessä aina toistuva kysymys: Miten saisin salamalla valaistua kuvani? Tai millainen salama minun pitää ostaa? Tarvitsenko studiosalamasetin muotokuvaamiseen?
Oikea vastaus oikeastaan lähtee kysymyksestä: Haluatko vain räpsiä tilannekuvia salaman avulla vai haluatko lisätä kuvien näyttävyyttä järjestetyllä keinovalaisulla? Ensimmäisessä tilanteessa tyypillisesti riittää, että hankit kameran päällä valotusautomatiikalla varustetun salaman ja opettelet käyttämään kamerasi täytevaloasetuksia. Mutta jälkimmäisessäkin pääset alkuun yhdellä salamalla ja muutamalla lisävarusteella.
Mitä hankintaan?
Saat oikein hyvä ihmiskuvia hankkimalla (linkit esimerkkejä):
- Salaman, jossa on salamatehon käsisäätö
- radiolähettimen ja vastaanottimen salamanliipaisuun
- salamajalan, sateenvarjon ja kallistettavan kiinnittimen näille
Kaikki listalla olevat voi hankkia kalliina merkkituotteina tai edullisina kiinaversioina. Arvioisin lähtöhinnoiksi noin 100+60+80 = 240 euroa. Älä osta ihan sitä halvinta vaihtoehtoa, hae käyttökommentteja verkosta.
Sateenvarjo on hiukan makuasia. Heijastava varjo suuntaa käytettävissäsi olevaa valotehoa sinne, minne haluat. Läpiampuva sateenvarjo tuottaa laajemmalle alalle valoa ja on helpompi esimerkiksi kokovartalokuvauksessa, mutta valoa karkaa salaman taakse, kuvattavan taakse ja ties minne. Hyvä kompromissi on sellainen heijastava varjo, jossa on läpäiseva kangas edessä tai sitten softbox. Sateenvarjo on sutjakampi kuljettaa ja nopeammin kasassa.
Kuinkas sitten kuvataan?
Paljon kalliimmaksi tulee sitten sinun osuutesi. Joudut käyttämään kallista aikaasi homman opetteluun. Voit hankkia kirjan, käydä kurssin tai hakea verkosta tietoa. Hyvä lisä on käyttää myös osaavamman kaverin aikaa, hän pystyy ohjaamaan sinut alkuun oikein hyvin.
Peruskuvio yhdellä salamalla menee näin:
- Etsi kuvauspaikka, jossa saat miellyttävän taustan kuvattavasta muutaman metrin päähän ja saat kuvattua itse muutaman metrin päästä.
- Jos paikassa on myös luonnonvaloa, se voi olla täyttämässä varjoja kuvaajan takana tai tekemässä hius/korkovaloa kuvattavan takana. Kirkas suoraan päällä oleva valo on vaikein. Auringon kanssa joudut miettimään kuvaussuuntaa tai -aikaa. Keinovaloa voi siirrelläkin. Loisteputkivalo on helpointa vain sammuttaa.
- Sijoita salamalaitteesi kuvattavasta etuviistoon ylhäälle ja ohjaa sateenvarjon suunta niin, että valo menee hiukan kuvattavan edestä ohi. Valon etäisyys sen mukaan, haluatko vain valaista vain kasvot, puoli vartaloa vai koko vartalon.
- Ensimmäinen kameran asetus on ISO 100 tai 200, 1/200, f/5.6. Salamaan 1/4-teho. Optiikka vähän tilanteen mukaan, mutta sanoisin, että vähintään 50 mm polttoväli, mielummin pitempi.
- Kokeile assarin tai sopivan esineen avulla, miten valaisu toimii ottamalla kuva. Katso kuvan histogrammia. Säädä salaman tehoa. Jos haluat lyhyemmän syväterävyyden ja optiikassasi on valovoimaa, suurenna aukkoa f/2.8 tai paremmaksi. Jos haluat lisää vallitsevaa valoa kuvaan, pidennä suljinaikaa. Säädä salamaa tarpeen mukaan. Voit myös käyttää salaman etäisyyttä säätämään kohteeseen osuvaa valon määrää.
- Kun olet valaisuun tyytyväinen, kutsu malli paikalle ja kokeile nopeasti vielä, että valaisu on hyvä.
- Unohda valot ja kamera, ala ohjata mallia, jotta saisit mallin rennoksi ja haluamanlaisesi kuvan. Ota jatkuvasti kuvia. Se viimeinen on kuitenkin se paras.
Jos kuvailu salaman kanssa tuntuu hankalalta ja romut lähinnä pölyttyvät nurkassa, myy kaikki pois ja hanki automaattisalama. Jos taas tuntuu, että nälkä kasvaa syödessä, mene valaisukurssille ja hanki itsellesi 2 tai 3 pikkusalamaa jalkoineen sekä sateenvarjoja/boxeja/gridejä sen mukaan mitä tunnet tarvitsevasi. Tällöin, jos olet hommannut nuo ensimmäiset kamat mielestäsi tarpeeksi hyvinä, voit jatkaa samanmerkkisillä.
Kuvaesimerkkejä
Yksi salama boxissa oikealta kuvaajan tasolta ja se valaisee myös taustan.
Lisänä luonnovaloa jonkin verran.
Kuvan ruskeat sävyt ja kontrastin lisäys käsittelyssä.
Yksi salama ja läpiampuva sateenvarjon ylhäällä oikealla kuvaajan tasolla.
Ikkunan verhottomasta osasta
takaa tuleva valo toimii hiusvalona ja verho taustana. Vasemman posken
varjo värittyy jostain luonnonvalosta.
Yksi salama kuvaajan vasemmalla puolella boxissa (näkyy laseissa). Aurinko
kuvattavan selän takana.
Yksi valo heti kuvaajan oikealla puolella ilman pehmentimiä. Kuva on kuvattu
keskellä päivää suurimmalla salaman teholla ja saatu tällä iltafiilis.
Pitkällä putkella ja kohtuullisen suurella aukolla. Kuvaa on säädetty sinisemmäksi
jälkikäsittelyssä.
Yksi valo mallin yläpuolella oikealla ilman pehmentimiä. Tavoitteena
on ollut saada pilviseen päivään aurinkonvalon fiilis.
Yksi valo poikittain mallin oikealla puolella, läpiampuva sateenvarjo,
auringonlaskuaika. Hyvin klassinen luonnonvalon ja salaman yhdistely.
Yksi salama, päävalo ilman pehmentimiä kuvaajan vasemmalla puolella ylhäällä (näkyy jalkojen
varjoina), täytevalona oikealta tuleva auringonlasku.
Kaksi salamaa, vasemmalla ylhäällä kuvaajan vieressä päävalo ilman pehmentimiä.
Takana ilman pehmentimiä mallia kohden salama, joka valaisee graffitiseinän
taustaksi ja toimii myös hiusvalona. Luonnonvaloa täytteenä.
26.5.2016