Yksi salama riittää!

Näin talviajan pimeydessä aina toistuva kysymys: Miten saisin salamalla valaistua kuvani? Tai millainen salama minun pitää ostaa? Tarvitsenko studiosalamasetin muotokuvaamiseen?

Oikea vastaus oikeastaan lähtee kysymyksestä: Haluatko vain räpsiä tilannekuvia salaman avulla vai haluatko lisätä kuvien näyttävyyttä järjestetyllä keinovalaisulla? Ensimmäisessä tilanteessa tyypillisesti riittää, että hankit kameran päällä valotusautomatiikalla varustetun salaman ja opettelet käyttämään kamerasi täytevaloasetuksia. Mutta jälkimmäisessäkin pääset alkuun yhdellä salamalla ja muutamalla lisävarusteella.

Mitä hankintaan?

Saat oikein hyvä ihmiskuvia hankkimalla (linkit esimerkkejä):

Kaikki listalla olevat voi hankkia kalliina merkkituotteina tai edullisina kiinaversioina. Arvioisin lähtöhinnoiksi noin 100+60+80 = 240 euroa. Älä osta ihan sitä halvinta vaihtoehtoa, hae käyttökommentteja verkosta.

Sateenvarjo on hiukan makuasia. Heijastava varjo suuntaa käytettävissäsi olevaa valotehoa sinne, minne haluat. Läpiampuva sateenvarjo tuottaa laajemmalle alalle valoa ja on helpompi esimerkiksi kokovartalokuvauksessa, mutta valoa karkaa salaman taakse, kuvattavan taakse ja ties minne. Hyvä kompromissi on sellainen heijastava varjo, jossa on läpäiseva kangas edessä tai sitten softbox. Sateenvarjo on sutjakampi kuljettaa ja nopeammin kasassa.

Kuinkas sitten kuvataan?

Paljon kalliimmaksi tulee sitten sinun osuutesi. Joudut käyttämään kallista aikaasi homman opetteluun. Voit hankkia kirjan, käydä kurssin tai hakea verkosta tietoa. Hyvä lisä on käyttää myös osaavamman kaverin aikaa, hän pystyy ohjaamaan sinut alkuun oikein hyvin.

Peruskuvio yhdellä salamalla menee näin:

Jos kuvailu salaman kanssa tuntuu hankalalta ja romut lähinnä pölyttyvät nurkassa, myy kaikki pois ja hanki automaattisalama. Jos taas tuntuu, että nälkä kasvaa syödessä, mene valaisukurssille ja hanki itsellesi 2 tai 3 pikkusalamaa jalkoineen sekä sateenvarjoja/boxeja/gridejä sen mukaan mitä tunnet tarvitsevasi. Tällöin, jos olet hommannut nuo ensimmäiset kamat mielestäsi tarpeeksi hyvinä, voit jatkaa samanmerkkisillä.

Kuvaesimerkkejä


Yksi salama boxissa oikealta kuvaajan tasolta ja se valaisee myös taustan. Lisänä luonnovaloa jonkin verran. Kuvan ruskeat sävyt ja kontrastin lisäys käsittelyssä.


Yksi salama ja läpiampuva sateenvarjon ylhäällä oikealla kuvaajan tasolla. Ikkunan verhottomasta osasta takaa tuleva valo toimii hiusvalona ja verho taustana. Vasemman posken varjo värittyy jostain luonnonvalosta.


Yksi salama kuvaajan vasemmalla puolella boxissa (näkyy laseissa). Aurinko kuvattavan selän takana.


Yksi valo heti kuvaajan oikealla puolella ilman pehmentimiä. Kuva on kuvattu keskellä päivää suurimmalla salaman teholla ja saatu tällä iltafiilis. Pitkällä putkella ja kohtuullisen suurella aukolla. Kuvaa on säädetty sinisemmäksi jälkikäsittelyssä.


Yksi valo mallin yläpuolella oikealla ilman pehmentimiä. Tavoitteena on ollut saada pilviseen päivään aurinkonvalon fiilis.


Yksi valo poikittain mallin oikealla puolella, läpiampuva sateenvarjo, auringonlaskuaika. Hyvin klassinen luonnonvalon ja salaman yhdistely.


Yksi salama, päävalo ilman pehmentimiä kuvaajan vasemmalla puolella ylhäällä (näkyy jalkojen varjoina), täytevalona oikealta tuleva auringonlasku.


Kaksi salamaa, vasemmalla ylhäällä kuvaajan vieressä päävalo ilman pehmentimiä. Takana ilman pehmentimiä mallia kohden salama, joka valaisee graffitiseinän taustaksi ja toimii myös hiusvalona. Luonnonvaloa täytteenä.

26.5.2016