Minkälaisia akkuja tulisi käyttää digitaalikamerassa?

Päivitetty 6.10.2005

Akut

Avainsanat:

akku (battery, rechargeable battery)
laturi (charger)
litiumioniakku (Li-Ion)
litiumpolymeeriakku (Li-Po)
milliampeeritunti (mAh)
nikkelikadmiumakku (NiCd)
nikkelimetallihybridiakku (NiMH)
paristo
polttokenno
virrankulutus

Muita kysymyksiä:

Virrankulutus

Linkkejä:

Partco Oy
Digitarvike.fi
Battery FAQ

Ylläpito:

Digitaalikamerat tarvitsevat sähköä toimiakseen. Ja yleensä varsin paljon sähköä verrattuna filmikameraan. Paristojen käyttö on ehkä helppoa, mutta paristoihin kuluu äkkiä kohtuullisen paljon rahaa. Digitaalikamerassa akkujen käyttö on erittäin suositeltavaa.

Kameroiden virrankäyttö vaihtelee, mutta parhaimmillaan se voi olla esim. 600 kuvaa yhdellä akulla/paristosetillä ja huonoimmillaan jopa vain 30 kuvaa. Valmistajat yleensä ilmoittavat virrankulutuksen, mutta voivat olla hiukan optimistisia.

Englanninkielistä ohjekirjaa luettaessa tulee huomata, että englanniksi battery tarkoittaa sekä akkua että paristoa. Yleensä ladattava akku on 'rechargeable battery'.

Minkälaisia akkuja on

On kameroita, joissa on oma akku ja se sopii vain siihen kameraan. Toisaalta on kameroita, jotka käyttävät normaalisti saatavia akku- ja paristokokoja. Jos akkujen kesto tuntuu olevan kriittistä, niin joihinkin kameroihin on saatavissa myös ulkoisia suurempia akkupaketteja.

Jos kameraan menee normaalit paristokoot (esim. ns. AA-paristot, sormiparistot), niin tällöin kannattavinta on hankkia pari akkuerää ja niille erillinen laturi. Tavallisten paristojen käyttö kävisi aikaa myöten arvokkaaksi, mutta niitä voi pitää varmistuksena.

AA-kokoisista akuista kestävimmiksi (hintaan nähden) ovat osoittautuneet nikkelimetallihydridiakut (NiMH). Nikkelikadmiumuakut (NiCd) ovat halvempia, mutta niissä on vähemmän kapasiteettia sekä varsin viheliäinen 'muisti'-ilmiö: akut tulisi aina saada tyhjiksi ennen latausta tai niiden kapasiteetti vähenee merkittävästi.

Akkujen kapasiteeteissa ja hinnoissa on eroja ja suurempien määrien ollessa kyseessä, kannattaa ensin hiukan vertailla hintoja. Akkujen kapasiteettia mitataan milliampeeritunteina (mAh). Tällä hetkellä tyypillinen arvo hyvälle AA-kokoiselle NiMH-akuille on 1600–2400 mAh.

Laturi

Joissakin kameroissa tulee mukana AA-akkujen laturi, mutta useimmiten sen joutuu itse hankkimaan. Kameran sisällä AA-akkuja ei yleensä voi ladata. Laturin tulee olla sopiva valitulle akkutyypille. Latureita on tyypillisesti kolmenlaisia:

Latureiden hinnatkin menevät yllämainitussa järjestyksessäkin. Kuitenkin hyvä älykäs laturi pitää akut kunnossa ja lataa niihin parhaimman varauksen.

Li-Ion

Litium-ioni -akut ovat lisääntyneet kamerakohtaisina akkuina. Kokoonsa nähden näissä on pitkä kestoaika, mitään muisti-ilmiötä ei esiinny ja ne ovat nopeita ladata. Erillään ostetut litium-ioni akut ovat kalliimpia, mutta kannattaa huomata, että kamerakohtaisia akkuja saa usein myös muiltakin kuin kameravalmistajalta itseltään, jolloin ne ovat selkeästi edullisempia – Suomessa tälläisiä myy esim. Partco Oy tai Digitarvike.fi.

Litium-akut voidaan ladata kamerassa tai niille voi olla erillinen laturi. Oli kumpi tahansa, Litium-akkuja ei missään nimessä pidä ladata kuin juuri tälle akkumallille tarkoitetulla laturilla. Sopivia latureita saa toki muiltakin kuin kameran valmistajalta. Ylijännitteellä tai vääränlaisella latauksella akut voivat räjähtää.

Kameraan kannattaa ostaa useampia litiumakkujakin. Tällöin kuvausta voi jatkaa vaikka ensimmäinen akkukerta loppuukin ja akut voi käyttää rauhassa tyhjiksi asti. Erillinen laturikin helpottaa käyttöä, koska toinen akkukerta voi olla latauksessa, kun toista käytetään.

Tulevaisuus

Litium-ioni -akkuja lisäksi on tulossa litium-polymeeri -akkuja. Niissä olennaista on lisääntynyt turvallisuus, koska elektrolyytit on sidottu kiinteiksi. Akut eivät valu, eivätkä räjähdä niin helposti. Muuten akut vastaavat ominaisuuksiltaan Li-Ion -akkuja.

Paljon odotettuja ovat polttokennot. Näissä sopiva polttoaine, esimerkiksi alkoholi, muutetaan katalysaattorin avulla suoraan sähköksi. Jälkituotteena syntyy vettä ja hiilidioksidia. Tekniikka on jo hallinassa, mutta laitteiden pienentäminen kameratasolle kestää vielä muutaman vuoden. Odotettavissa on virtalähteitä, jotka pystyvät yhdellä "tankkauksella" toimimaan viikon.