Kuinka palautan vahingossa muistikortilta poistamani kuvat?

Päivitetty 4.10.2005

Poistettujen kuvien pelastaminen

Avainsanat:

alustaminen (format)
kuvien pelastaminen (image recovery)
muistikortti (memory card)
poistetut kuvat

Muita kysymyksiä:

Kuvat muistiin

Linkkejä:

FreeUndelete
Digital Photo Recovery
PCInspector Smart Recovery
Zero Assumption Digital Image Recovery
VAIOSoft Recovery Manager
PhotoRescue
PhotoRecovery
Digikamera -työkaluja (Steves Digicams)
IT-Tohtorit
Norman Ibas
Pikselin artikkeli kuvien palauttamisesta

Ylläpito:

Joskus vahingossa poistaa kuvat muistikortilta, ennen kuin ne on tallettanut tietokoneen kovalevylle. Esimerkiksi kun haluaisi poistaa vain yhden kuvan, mutta valitseekin kameran menusta kaikkien kuvien poiston.

Yleensä kuvan poisto muistikortilta ei varsinaisesti ylikirjoita kuvaa, vaan ainoastaan poistaa sen kortin hakemistosta. Samoin kortin formatointi yleensä vain rakentaa hakemiston uudestaan. Onkin olemassa ohjelmia, jotka etsivät kortilta kuvatiedostojen näköisiä alueita ja pelastavat ne talteen, vaikka kortin hakemistosta ei viitettä kuvaan löytyisikään.

Kameroiden tavat poistaa kuva tai formatoida muistikortti vaihtelevat ja aina ei ole mahdollista pelastaa kuvia. Jos taas poistit kuvat muistikortinlukijassa tietokoneesi komennoilla, niin yleensä kuvien palautus onnistuu (kannattaa muuten muistaa tietokoneen roskakorin olemassaolokin, kuvat voivat olla siellä).

Jotta pelastusohjelman käyttö onnistuisi, niin kortin pitää yleensä näkyä levyasemana. Tämä toimii joskus kameran USB-liitännänkin kautta, mutta varmimmin erillisellä kortinlukijalla. Näissä yleensä on toteutettu kortin lukeminen sektoreittain ja muut kuvien pelastamiseen tarvittavat ominaisuudet.

Ohessa on linkkejä joihinkin pelastusohjelmiin, osa ilmaisia osa maksullisia.

Kortti on rikki!

Kortin levyhakemisto voi seota tai kortti voi vahingoittua fyysisestikin. Jos kyseessä ovat arvokkaat kuvat ja ei ole kyseessä pelkkä kuvien poisto vahingossa, voi olla syytä turvautua asiantuntijaan.

Suomesta löytyy ainakin kaksi muistivälineiden palautukseen erikoistunutta yritystä. Linkit näihin ohessa. Nämä yleensä tarjoavat ensin maksullista arviota tiedostojen palautuksesta ja sitten erikseen varsinaista tietojen palautusta. Kysymys on kuitenkin vähintään muutaman sadan euron toimista. Tämä voi kuitenkin olla hyväksyttävää, jos kuvat ovat sen arvoisia.