Mitä täytevalaisu -toiminto tekee?

Päivitetty 10.9.2007

Täytevalaisu

Avainsanat:

adaptive lightning
D-lightning
Täytevalaisu (fill lightning)

Ylläpito:

Täytevalaisu-toimintoa kutsuvat valmistajat useilla nimillä. Sen perusidea on lisätä kuvan varjoisten kohtien valoisuutta, jotta niissäkin näkyisi yksityiskohtia. Periaatteessa tämä on varsin toimiva idea, koska digitaalikamera taltioi tummiinkin kohtiin yksityiskohtia, jotka eivät kuitenkaan näy kunnolla.

Täytevalaisu tehdään kamerassa ohjelmallisesti jo otetulle kuvalla yksinkertaisesti vaalentamalla digitaalisen kuvan tummimmimpia kohtia. Sama toiminto löytyy useista kuvankäsittelyohjelmista, esimerkiksi Photoshopin "Shadow/Highligts" -toiminto on aivan sama".

Joissakin kameroissa täytevalaisu pitää kytkeä päälle jo ennen kuvan ottamista, jolloin se tehdään kaikille kuville. Joissakin kameroissa toiminto voidaan tehdä haluttaessa jo muistikortille tallennetulle kuvalla. Periaatteessa jälkimmäinen on näppärämpää, mutta ensimmäisellä tavalla saadaan parempi lopputulos, koska kuvaa voidaan käsitellä vielä pakkaamattomassa muodossa.

Täytevalaisun ongelma on siinä, että tumman kohdan vaalentamisen yhteydessä tulee myös kohina helposti esille. Vaalennetusta kohdasta voi tulla omituisen näköinen. Jos kuvat viedään kuvankäsittelyyn, on täytevalaisu parempi tehdä vasta siellä.