Kamerani kuvissa on piste 'jumissa' – se siis on koko ajan samanvärinen.
Mikä on hotpixel?

Päivitetty 5.10.2005

Kuumat pikselit

Avainsanat:

kenno (sensor)
kuollut pikseli (dead pixel)
kuuma pikseli (hotpixel)
lcd
takuu

Linkkejä:

StarZen DeadPixelTest
HotPixel Eliminator

Ylläpito:

Digikameran kenno ei ole ihan helppo tehdä. Kennon anturit ovat niin pieniä, että jo yksi pölyhiukkanen tekoprosessissa pilaa satoja elementtejä. Kennoihin voi jäädä virheitä, jotka yleensä aiheuttavat, että yksittäinen väripiste jää kiinteästi päälle tai pois. Tälläinen elementti voi tulla esille myös vasta tarpeeksi pitkällä valotusajalla. Mustaa pikseliä kutsutaan usein kuolleeksi (dead pixel) ja pysyvästi kirkasta kuumaksi (hotpixel).

Miten löydän rikkinäiset pikselit

Rikkinäisten pikseleiden olemassaolen voi testata itse. Ota kuva pitkähköllä valotusajalla (1/5 sek) joko täysin pimeästä (esim linssisuojus päällä) tai tasaisen vaaleasta pinnasta. Kuva pitää ottaa maksimikoolla ja tallentaa häviöttömällä tavalla (tiff, raw), jos sellainen on kamerassa mahdollista.

Katso sitten kuvaa kuvankatseluohjelmassa täysikokoisena (100%) ja etsi selkeästi poikkeavan kirkkauksisia pikseleitä. Tarkista toisellakin kuvalla, että ne ovat jatkuvasti samassa paikassa.

Testaukseeen on olemassa myös valmiita ohjelmia, joihin on linkkejä ohessa.

Tarvitaanko korjausta

Rikkinäiset pikselit kannattaa huollattaa takuuseeen, jos viat tulevat esille jo lyhyehköllä valotusajoilla ja pienellä herkkyydellä (<0.5 sek, ISO 100) tai viallisia pikseleitä on paljon. Jos kamera on kallis, niin kuumat pikselit kannattaa tarkistaa jo heti oston yhteydessä ja pienemmätkin ongelmat hoitaa pois.

Jos kameralla kuvataan pitkillä valotuksilla (>2 sek), alkaa voimakkaasti värittyneitä pikseleitä esiintyä lähes kaikilla kameroilla. Tämä johtuu kennon lämpenemisestä pitemmällä valotuksella, jolloin lämmölle herkät pikselit keräävät varausta itsestään.

Kuolleita pisteitä voi esiintyä myös kameran LCD-näytössä. Nämä eivät kuitenkaan siirry kuvaan. Kameran takuuehdoissa voi olla lausekkeita siitä, kuinka paljon tälläisiä sallitaan ennen kuin näyttö korjataan.