Mikä on peilin lukitus?

Päivitetty 27.11.2008

Peilin lukitus

Avainsanat:

etsin (viewfinder)
peilietsin (optical ttl viewfinder)
peilin lukitus

Muita kysymyksiä:

Etsimet
Lankalaukaisin
Digijärjestelmän LCD

Linkkejä:

Perinteinen SLR ja peilitärinä

Ylläpito:

Järjestelmäkamera käyttää peilietsintä. Siinä käytetään peiliä kääntämään linssin läpi tuleva kuva ylös etsimeen. Kun kamera laukaistaan peili nostetaan ylös ja kuva pääsee kennolle. Laukaisun jälkeen peili lasketaan taas alas. Peilin liikkeestä syntyy varsin tunnusomainen järjestelmäkameran laukaisuääni.

Jotta laukaisuviive olisi mahdollisimman lyhyt, peili nousee varsin nopeasti ylös. Haittapuolena tästä on, että peilin liike tärähdyttää kameraa. Lyhyillä valotusajoilla tämä ei ole merkitsevää, mutta pitemmillä tärähdys näkyy kuvassa. Erityisen merkitsevä häiriö syntyy kuvattaessa pitkällä objektiivilla jalustalta.

Peilitärähdyksen vaikutuksen estämiseksi kameroissa on mahdollisuus lukita peili yläasentoon. Jalustalla kuvattaessa rajataan kuva, lukitaan kamera paikalleen ja lukitaan peili ylös. Kun kamera vielä laukaistaan lankalaukaisimella, niin taataan mahdollisimman tärähtämätön laukaisu.

Näppärä tapa toteuttaa sama asia on LCD-näytön käyttäminen etsimenä niin, että tarkennus tehdään kennodatasta. Tällöin peili ei liiku kuvauksen aikana.