Olet juuri kysymässä verkossa: 'Mikä on paras digikamera minulle?'

Digikamera-aiheisilla keskustelusivuistoilla ehkä yleisin keskustelunavaus on pyyntö auttaa kameramallin valinnassa. Joskus vain pyydetään suosittelemaan kameraa kun rahaa on xxx euroa, joskus luetellaan liuta kameramalleja, joista pitäisi kertoa paras. Harvemmin kerrotaan minkälainen kameran käyttötarve on, ehkä joskus viitataan 'satunnaiseen näppäilyyn'. Vastauksia tulee sitten enemmän tai vähemmän. Sivusta katsoen tilanne lähinnä säälittää.

Kuka voi vertailla?

Digikameran vertailu ja suositteleminen on useimmille oikeasti aika vaikeaa. Kameramallisto uusiutuu vuosittain. Erittäin harvalla yksityisellä ihmisellä on oikeasti mahdollisuus verrata uudehkoja malleja keskenään ja vielä niin, että osaisi verrata niitä erityyppisistä tarpeista lähtien.

Tottakai useimmilla on ollut joku syy hankkia oma kameransa, mutta ainakin oma näkemykseni on, että jos on hankkinut tietyn mallin, niin siihen on sitten tyytyväinen ja sitä suosittelee. Jos näin ei olisi, niin sehän tarkoittaisi, että olisi tehnyt väärän valinnan. Eikä ihmiselle ole ihan helppoa tunnustaa olleensa väärässä - ainakaan itselleen.

Olettaisin tämän olevan selvää kaikille suosituksia kysyville, eikö. Niinpä olenkin tulkinnut, että verkossa kyselyt ovat oikeastaan kahta asiaa. Osa kysyjistä on jo päättänyt minkä kameran ostaa ja haluaa uskonvahvistusta itselleen. Sopivat vastaukset sitten varmistavat omaa päätöstä.

Joskus taas päätöstä kameramallista ei ole tehty, mutta suosittelevat vastaukset tavallaan vahvistavat pelkkää ostopäätöstä. Kyllä minäkin voin hankkia tämän kameran, jos kerran nuo muutkin ovat noin tyytyväisiä.

Mitäs minä sitten tähän puutun?

On huomattava, etten todellakaan pidä mitenkään pahana digikameran (auton, tietokoneen, lemmikin, lapsen, kampauksen tms) hankkimista, vaikka ostos olisi kuinka 'turha'. Minusta ihminen tarvitsee 'leluja': ihmistä henkisesti tyydyttäviä asioita, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä perustarpeiden tyydyttämisen kanssa. Minulla on seitsämäs oma digikamera menossa, eikä niiden hankkimiseen ole ollut mitään järjellistä syytä - no ehkä viimeiset ovat jo tavallaan ammattikameroita.

Haluaisin kuitenkin kahta asiaa: pettymyksien välttämistä ja valokuvauksesta kiinnostuneiden lisääntymistä. Kun jotain kameraa on suositeltu, kyseinen kamera ostettu ja sitten todetaan, ettei se vastannutkaan toiveita tai tarpeita, niin kenessä on syy - tietenkin suosittelijassa. Useimmat suomalaiset nielevät pettymyksensä ja hautaavat kameran pöytälaatikkoon, joskus taas palataan nettiin ja haukutaan kaikki digikamerat suohon.

Toisaalta valokuvaus saattaa herättää luovuutta ja halua oppia lisää (joskin kaikilla ei ehkä ole aikaa tai haluakaan syventyä harrasteeseen, joka tuntuu liittyvän tälläiseen joka kodin laitteeseen). Sinänsä pelkkä laitteen hyvyys ei liity varsinaisesti sillä tehtävään asiaan, mutta alkutaipaleella melko pienet asiat vaikuttavat. Minusta ensimmäisen digikameran pitäisi olla sen verran toiveita vastaava, ettei sen hankkija menettäisi mielenkiintoaan pelkästään jonkun laitteen takia.

Eikös verkko kuitenkin ole loistava tiedonlähde?

Verkossa on tietoa ja osaamista. Valtaosa siitä on yksittäisten ihmisten suoraan toisille tarjoamaa tai sitten kaupallisista syistä tarjottua. Uskaltaisin sanoa, että yhtä puolueetonta lähdettä ei löydy, oli aihealue mitä tahansa. En usko, että tämäkään kirjoitus tai sivustoni olisi sellainen.

Verkon ja itse asiassa kaiken tulevan tiedon kanssa pitää hakea useampia lähteitä ja verrata niitä keskenään. Tulosta sitten pitää verrata oman tiedon, kokemuksen ja uskomusten kanssa. Tietoa kannattaisi hakea myös verkon ulkopuolelta. Kamera on työkalu ja mielestäni ensiarvoisen tärkeätä olisi päästä myös kokeilemaan omin käsin työkalun toimivuutta.

Versinainen hankintapäätös on sinun itsesi tehtävä. Jos et itse ota asioista selvää, vaan luotat joidenkin ventovieraiden mielipiteeseen, niin miksi sitten itse edes kuvaisit. Osta mielummin postikortteja.

Minä suosittelen

Luettelen tässä nyt joukon lähteitä, joista minä itse olen löytänyt tietoa omiin vertailuihini. Kuten sanottu nämä kommentit ovat täysin omia mielipiteitäni.

DPReview.com

Tämän sivuston kameravertailujen kommentit ovat useimmiten perusteltuja ja perustuvat mittauksiin tai kokemuksiin. Sivustolla on ollut omituisiakin tuloksia ja varsinkin loppuarvostelut eivät mielestäni ole aina tarpeeksi kriittisiä. Kuitenkin vertailut ovat yhtenäisiä ja varsin perustellusti vertailukelpoisia. Ennen kaikkea lähes koko digikameratarjonta on koottu samaan paikkaan.

Photozone

Tältä sivustolta löytyy tietoa järjestelmäkameroista ja niiden objektiiveista ja lisävarusteista. Arvosteluja on kerätty sekä muista julkaisuista että käyttäjiltä. Muihin hyviin lähteisiin on linkkejä.

Suomalaisien lehtien kameravertailut

Täytyy kyllä myöntää, että vertailujen taso vaihtelee rajusti. Kuitenkin kameroita on sentään kokeiltu ja useimmiten ominaisuuksista kerrotaan selkeästi ja puolueettomasti. Pitäisin lehtiä enemmänkin tietolähteinä, en absoluuttisina parmmuuden osoittajina. Kannattaa lukea kameroiden ominaisuudet ja verrata niitä omiin tarpeisiin, eikä tuijottaa pelkkiä pisteitä tai tähtiä. (Kirjoitan nykyään melkoisen osan noista vertailuista ja ole edelleen samaa mieltä.)

Foto, Practical Photography, Photography Monthly -lehdet

Ruotsalainen Foto ja englantilaiset Practical Photography ja Phtography Monthly vertailevat mielestäni kameroita suhteellisen hyvin. Näistä yleensä löytää muutakin luettavaa. Jotkut saksalaiset lehdet näyttävät myös hyvin luettavilta, mutta itse en osaa saksaa tarpeeksi hyvin.

Verkkokauppa.com

En halua mainostaa tätä liikettä, mutta se on käytännössä suurin suomalainen kameramyyjä. Sillä on myös hyvin kattava valikoima kameroita ja niiden hintoja verkossa, ja siten toimii hyvänä hintavertailuna. Muualtakin toki kannattaa katsoa tarjoushintoja.

Digicamera.net, Kameralaukku.com

Digikamera.net:n uutiset ovat erinomainen lähde kamerauutuuksien seurantaan. Sen foorumi ja muiden näiden lähteiden keskustelupalstat ovat tietenkin jälleen täysin yksittäisten ihmisten tuotoksia, mutta niiden seulominen on kielen takia helpompaa. Näistä lähteistä saa tietoa, mutta se vaatii aikaa ja paljon vertailua muihin lähteisiin.

Digikamera.net:n linkkilista on tutustumisen arvoinen sivu. Sieltä löytyy paljon muita tietolähteitä ja myös listattuna suomalaisia ja ulkomisia kameramyyjiä.

Mitä kannattaa kysyä verkossa?

Eri keskusteluareenoja seuraa ihmisiä, joilla on tietoa. He voivat joskus jopa vastatakin tietoa kysyttäessä. Ainakin omalla kohdallani vastaan paljon helpommin, jos kysyjäkin on osannut kysyä oikein.

Keskusteluissa esitetyistä kysymyksistä yhdeksän kymmenestä on sellaisia, johon vastauksia on jo esitetty viimeisen puolen vuoden aikana. Käyttäkää niitä hakukoneita, jokaisessa web-foorumissa on sellainen ja Googlella voi hakea kaikkea mahdollista.

Hyvän kysymyksen tunnistaa siitä, että siinä on jo tehty jotain itsekin. On haettu taustatietoa ja kerrotaan mitä on jo selvitetty. Ainakin omat lähtökohdat ovat esillä. Koetetaan selkeästi tuoda oma ongelmakohta esille - käytetään vaikka esimerkkiä.

Jos haetaan kameraa, niin kerrotaan arvio omista käyttötarpeista ja mahdolliset erikoistarpeet, halutun kameran koko, onko jo kuvannut jollain, budjetti, harkitut vaihtoehdot ja ostotapamahdollisuudet. Näkisin näissä kysymyksissä olennaisena kertoa, mistä asiasta valinta kiikastaa tai mistä kameran ominaisuudesta ei ole saanut muuta tietoa. Tällöin yksittäisen kameran omistajat osaisivat ehkä kertoa juuri tästä ominaisuudesta ja itse voisi sitten verrata asioita näistä vastauksista.

Tavallisin tarvelista on: "Koiria/Hevosia/Luontokuvia, tavallisia tapahtumia ja matkoilla". Useat lisäävät vielä mukaan "kuvaan paljon hämärässä". Tämä lista on siitä hankala, että se kattaakin melkein kaiken. Eläimet vaativat usein pitkää teleä ja nopeutta, hämäräkuvaus taas tarvitsee optiikan valovoimaa ja kameran herkkyyttä. Jotta tämän voisi toteuttaa korkeatasoisesti tarvitaan paljon rahaa. Sopivaan kompromissiin tuleekin sitten paljon ohjeita.

Verkko yhdistää suuren määrän ihmisiä ja tarjoaa erittäin sujuvan tavan välittää tietoa ja kokemuksia digivalokuvauksestakin. Meistä kaikista riippuu, kuinka helppoa tuon tiedon löytäminen on.

Seuraava osa: Tarvitsenko digikameraa

Pääsivulle


1.4.2011