Minulla on ongelma, kuinka löydän verkosta apua?
En löydä vastausta ongelmaani tästä FAQ:sta?

Päivitetty 8.6.2010

Tietoa verkosta

Avainsanat:

DigiFAQ
Google
Google Groups
keskustelupalsta (forum)
rec.photo.digital
sfnet.harrastus.valokuvaus.digi
sfnet.tori.valokuvaus
tuotetuki (support)
usein kysytyt kysymykset (FAQ)

Muita kysymyksiä:

Linkkiluettelo
Kirjoja
Paras digikamera

Linkkejä:

Google
Digicamera.net
DPReview.com
Netiketti

Ylläpito:

Verkossa on valtavasti tietoa digikameroista. Vaikeinta on löytää tietotulvasta itselle olennainen tieto. Verkko on varsin vapaa ja anarkistinenkin. Sieltä löydettyä tietoa pitää aina punnita ja pyrkiä arvioimaan sen oikeellisuutta ja luotettavuutta. Saman tiedon löytäminen eri lähteistä on yksi merkki kohtuullisen oikeasta tiedosta. Yleisesti hyviksi tunnustettujen lähteiden käyttäminen on toinen tietoa varmistava tapa.

Seuraavassa joitakin hyviä tapoja löytää lisää tietoa.

Käytä hakukonetta

Verkon hakukoneet ovat erittäin tehokkaita työkaluja. Erittäin suurella todennäköisyydellä ongelmasi on jo esiintynyt ja siihen on ainakin kysytty neuvoa ja mahdollisesti löydetty jo ratkaisukin. Älä kuitenkaan tyydy heti ensimmäiseen vastaukseen.

Hae ensin suomenkielisillä hakusanoilla. Englanninkielisillä termeillä löydät kyllä varmemmin tuloksia, mutta osumia voi olla liikaakin.

Hakusanojen kannattaa olla mahdollisimman yksilöiviä. 'Digitaalikamera' ja 'muisti' voivat palauttaa paljon tuloksia, mutta 'Fuji digitaalikamera' ja 'Secure Digital muisti' ovat jo parempia.

Hakukone voi korvata jo linkkilistojakin. Esimerkiksi, jos tässä FAQ:ssa on mainittu joku ohjelma, mutta sen valmistajaan ei ole linkkiä, niin ohjelman nimellä löydät varsin varmasti sen valmistajan.

Jos et jo vakituisesti käytä jotain tiettyä hakukonetta, niin Google on erinomainen vaihtoehto. Se hakee erityisesti sivuja, joihin on paljon linkkejä muilta sivuilta. Tämä tuo yleensä hyödyllisimmät sivut ensimmäiseksi esille.

Muut digikamerasivustot

Tämän sivuston linkkisivulla on useita muita 'usein kysytyt kysymykset' -listoja. Saatat löytyy vastauksen kysymykseesi näiltä.

Linkkilistalla on myös suomalainen digikamerasivusto: Digicamera.net. Sieltä löydät lisää linkkejä. Tällä sivustolla on myös oma keskustelupalsta. Siellä oleva hakutoiminto antaa usein hyviä tuloksia. Toinen hyvä kotimainen sivusto on kameralaukku.com, josta löytyy tietämystä myös filmikuvauksesta. Hyvä ulkomainen digikamerasivusto on DPReview.com.

Hyviä lähteitä ovat myös valmistajien omat sivut. Jos sinulla on ongelma laitteessa tai ohjelmistossa, niin sen valmistajan sivujen tukiosassa (Support) voi löytyä usein kysytyt kysymykset (FAQ) tai vastaavaa. Valmistajien sivuja löydät parhaiten digivalokuvaussivujen linkkilistoista.

Ei pelkästään verkosta

Jos sinulla on kamerassasi tai jossain muussa omistamassasi laitteessa joku käyttöongelma, niin lue ensin käyttöohje.

Edelleen yksi parhaista lähteistä valokuvauksen oppimiseen ovat erilaiset kirjat, joissa tietoa on koottu sopivaksi paketiksi. Yleisiä hyviä valokuvausoppaita on lueteltu mm. sfnet.harrastus.valokuvaus FAQ:ssa ja oheisesta linkistä löytyy joitakin digikuvaukseen keskittyneitä oppaita. Lähin kirjasto tai kirjakauppa palvelee sinua.

Kysy muilta

Jos olet varma, ettei ongelmaasi ole jo ratkaistu jollain sivustolla, niin voit kysyä apua muilta verkon käyttäjiltä. Muista jälleen arvioida vastausten luotettavuutta.

Parhaiten voit pyytää apua edellämainittujen valokuvaussivustojen keskustelupalstoilla. Palstoja lukevista harrastelijoista voi löytyä tietämystä sinunkin ongelmastasi. Tosin, jos vastausta ei muualta verkosta löydy, niin saatat saada hyvin epävarmoja vastauksia palstoiltakin.

Varmista, että kysyt kysymystäsi oikealla keskustelualueella. Keskustelualueita kannattasi ensin lukea jonkunaikaa, jotta näkisit, onko alueilla lukijoita, asiantuntemusta ja ettei kysymykseen ole juuri vastattu tuhannetta kertaa. Foorumilla voi olla myös haku, jota kannattaisi käyttää ennen kysymystä.

Jotta sinulle osataan vastata, niin kysymyksessäsi kannattaa mainita seuraavia asioita (jos sellaisia on):