Mitä ovat digipokkari ja digijärkkäri?
Mikä on DSLR?
Onko digitaalisia järjestelmäkameroita?

Päivitetty 6.10.2005

Digikameratyypit

Avainsanat:

digipokkari
digitaalinen järjestelmäkamera (DSLR, digital SLR)
järjestelmäkamera (SLR, järkkäri)
kompakti kamera (compact camera)
pitkäzoominen kompakti
taskukamera (pocket camera, pokkari)

Muita kysymyksiä:

Vanhat objektiivit
Paras digikamera
Järjestelmän erot kompaktiin

Ylläpito:

Kameroita usein luokitellaan kompaktikameroiksi ja järjestelmäkameroiksi kameran laajennusmahdollisuuksien mukaan.

Kompaktikameralla tarkoitetaan kameroita, joissa ei ole vaihdettavia optiikoita. Näiden kameroiden koot vaihtelevat suuresti. Isokokoisempiin kameroihin saa lisälaitteita ja niiden kuvanlaatu voi olla erittäin hyvä.

Taskukamerat ovat pienehköjä, taskuun tai käsilaukkuun mahtuvia kameroita. Niissä ei useimmiten ole liitäntöjä oheislaitteille. Pokkarit ovat helppoja kuljettaa ja käyttää, mutta kuvanlaatu riittää enemmänkin muistojen tallettamiseen kuin ammattilaiskäyttöön.

Järjestelmäkamerat ovat taas suurempia kamerarunkoja, joihin voi vaihtaa optiikkaa, liittää ulkoisen salaman yms. Kamera ja sen optiikat ja oheislaitteet muodostavat järjestelmän, josta kuvaaja voi ostaa haluamansa osat. Käyttömahdollisuudet ovat erittäin laajat, mutta kameran kaikkien ominaisuuksien osaava käyttö vaatii harjoittelua, kamerat ja varusteet ovat hintavia ja yleensä kamera on isompi kuin vastaava kompakti.

Jako näihin luokkiin on tavallista, mutta erilaisia välimuotoja esiintyy. Digikameroita on molemmissa luokissa. Digikompaktit ovat olleet toistaiseksi selkeästi edullisempia, mutta digijärjestelmärungot ovat halventuneet koko ajan.

Englanninkielessä käytetään järjestelmäkameroista usein lyhennettä SLR. Tarkkaan ottaen lyhenne tarkoittaa 'single lens reflex', joka viittaa siihen, että näissä kameroissa tähtäin näkee linssin läpi peilin avulla, mutta merkitys on sama. Digitaalisia järjestelmärunkoja kutsutaankin lyhenteellä DSLR.

Järjestelmiä on alettu tarjota myös ilman peilietsintä. Näissä etsin on sähköinen, kamera on pienempi, mutta objektiivit ovat vaihdettavia. Vakiintunutta nimeä näille ei vielä ole.

Useat valmistajat tarjoavat pitkällä zoomilla ja elektronisella etsimellä varustettuja aktiiviharrastajan kameroita. Nämä ovat isokokoisia ja ominaisuuksiltaan lähes järjestelmäkameran tasoisia. Vakiintunutta nimeä näille kameroille ei ole, usein niitä vain kutsutaan pitkäzoomisiksi kompakteiksi.