Pitääkö muistikortti formatoida?
Miksi kamerani ei enää huoli muistikorttia, kun alustan sen tietokoneessa?

Päivitetty 11.1.2004

Muistikortin formatointi

Avainsanat:

alustaminen (format)
FAT16
FAT32
muistikortin alustus

Muita kysymyksiä:

Kuvat muistiin
Poistettujen kuvien pelastaminen

Ylläpito:

Muistikortit tallettavat kuvat tiedostoina hakemistoihin. Ne toimivat samaan tyyliin kuin tietokoneen levyt, vaikka käyttävätkin talletukseen sähköistä muistia eivätkä magneettista levyä. Kun muistikorttia luetaan muistikortinlukijalla, se näyttää sisällöltään aivan tavalliselta levyltä. Tapaa, millä tiedostot talletetaan kutsutaan tiedostojärjestelmäksi.

Tiedostojärjestelmän luomista levylle kutsutaan alustamiseksi (formatoinniksi). Jos tämä tehdään levylle, ja sillä on ennestään tiedostoja, ne häviävät näkyvistä. Todellisuudessa varsinaisia tietoja harvemmin pyyhitään yli ja ne ovat palautettavissa erityisten ohjelmien avulla, mikäli alustus tehdään vahingossa.

Uudet kortit on yleensä alustettu valmiiksi. Flash-muisteilla toteutettuja kortteja ei tarvitse kovin usein alustaa, lähinnä jos kortilla alkaa esiintyä jotain ongelmia tallennettaessa. Tavallinen kuvien poistaminen ajaa saman asian. Tosin alustaminen voi joissakin tapauksissa olla nopea tapa tyhjentää kortti.

Muistikortti on mahdollista alustaa myös tietokoneella. On kuitenkin suositeltavaa aina alustaa kortti käytetyllä kameralla, jolloin tiedostojärjestelmä pysyy varmasti oikeanlaisena. Sama koskee myös kuvien poistamista – kamera pitää usein jonkinlaista ylimääräistäkin kuvakirjanpitoa muistikortilla ja näin saadaan varmasti sekin pidettyä ajantasalla.

FAT16 ja FAT32

Teknisesti muistikortit käyttävät samanlaisia ns. tiedostojärjestelmiä kuin kovalevyt ja levykkeet. Aiemmin yleisin muistikorteilla käytetty tiedostojärjestelmä oli ns. FAT16, sama kuin PC:n DOS-käyttöjärjestelmässä aikoinaan.

FAT16 on muuten erinomainen tähän käyttöön, mutta sen maksimikooksi on rajoitettu 2 gigatavua. Tämä raja on ylitetty mikrotietokonepuolella jo kauan sitten ja sitä ollaan ylittämässä myös muistikorteissa. Jos kortti on suurempi kuin 2 gigatavua, niin on käytettävä jotain toista tiedostojärjestelmää. Muistikorteissa käytettyä suurta tiedostojärjestelmää kutsutaan nimellä FAT32.

Jota kuinkin kaikki uusimmat kamerat osaavat käyttää FAT32:ta, mutta kaikki vanhat pokkarit eivät vielä. Jos haluaa käyttää uusia isoja kortteja, on varsinkin käytetyn kameran osalta tarkistettava sen tuki.

Mikäli kortin alustaa tietokoneella, niin ongelmaksi voi tulla Windows XP:n oletustoiminto, joka alustaa tietynsuuruiset kortit FAT32:ksi. Tällöin vanhempi kamera ei enää osaakaan lukea korttia ja voi jopa kieltäytyä alustamasta sitä uudestaan.

Tässä tilanteessa yksi mahdollisuus on alustaa kortti uudestaan tietokoneella ja valita alustus tehtäväksi FAT16-muotoon. Tämä valinta löytyy alasvetovalikosta Win XP:n alustuksessa. Toinen vaihtoehto on alustaa kortti toisella kameralla – tämä voi onnistua esim. palvelevassa kameraliikkeessä.