Mitä "kasvojen tunnistus" -toiminto tekee?

Päivitetty 4.12.2008

Kasvojen tunnistus

Avainsanat:

hymyn tunnistus (smile detection)
kasvojen talletus (face registering)
kasvojen tunnistus (face detection)
kasvotarkennus

Muita kysymyksiä:

Etäisyydenmittaus

Ylläpito:

Kasvojen tunnistus on uusimpia kameroiden erikoisia lisätoimintoja. Sen perusidea on saada kamera tarkentamaan, asettamaan optiikan tarkennusetäisyys ihmisten kasvoihin. Kasvot kuvassa vetävät katsetta puoleensa, ja on usein olennaista saada juuri kasvot ja silmät tarkkana kuvaan.

Kasvojen tunnistusta on toteutettu hiukan eri tavoin. Jotkut kamerat pyrkivät etsimään kuvasta yhdet kasvot ja tarkentamaan näihin. Toisissa malleissa haetaan kuvan kaikki kasvot ja pyritään pitämään nämä kaikki mahdollisimman terävinä - esimerkiksi tarkentamalla kasvojen etäisyyksien keskiarvoon.

Uusimmat kamerat antavat valita tarkentuvat kasvot. Äärimmäisin esimerkki lienee kameramalli, jota voi opettaa tunnistamaan tietyt kasvot, jonka jälkeen se tarkentaa aina niihin.

Kasvojen tunnistukseen on uusimpana asiana liitetty myös hymyn tunnistaminen: kamera laukaisee itsensä, kun se huomaa kasvoilla hymyn.

Ei toimi aina

Kasvojen tunnistus ei toimi aina. Kamera olettaa näkevänsä kaksi silmää ja niiden alla nenän ja suun. Hiukan sivuttain olevat kasvot eivät yleensä tunnistu. Joillakin kameroilla on myös ongelmia, jos kamera on vinossa tai ylösalaisin, pystykuvat sentään yleensä onnistuvat.

Kasvojen automaattinen tunnistus voi myös sotkea kuvanottoa. Jos tavoitteena ei olekaan saada terävänä kuva-alalla olevia kasvoja vaan joku muu kohden, kasvojen tunnistus kannattaa kytkeä pois päältä.