Voinko käyttää kamerassa kauko-ohjainta?

Päivitetty 4.12.2008

Kameran kauko-ohjaus

Avainsanat:

ajastettu kuvan otto
itselaukaisin (self timer)
kauko-ohjain (remote control)
radiolaukaisin (radio trigger)
remote capture
viivelaukaisin (delayed shutter)
webbikamera (webcam)

Muita kysymyksiä:

Jalusta
Lankalaukaisin

Ylläpito:

Joissakin kameroissa on mahdollista laukaista kamera etäältä. Kamerassa voi olla langaton kauko-ohjain (remote control), jolla kameran voi ainakin laukaista – joskus myös ohjata laajemminkin. Tämä on käytännöllinen ainakin kuvissa, joissa haluaa olla itsekin mukana.

Järjestelmistä löytyy yleensä myös sähköisen langallisen kaukolaukaisimen liitäntä. Tällä voidaan ohjata kameran tarkennusta ja laukaisua. Lankalaukaisin on erinomainen tapa laukaista jalustalla oleva kamera ilman tärähdyksiä. Liittimeen voi myös liittää radiotaajuuksilla toimivan kaukolaukaisimen, jolla käyttöetäisyyksiksi saadaan jo satoja metrejä.

Kauko-ohjauksen korvikkeena voi joissakin tapauksissa käyttää kameran itselaukaisinta (viivelaukaisinta). Tässä tilassa kamera ottaa kuvan vasta jonkin ajan (2–10 sek) kuluttua laukaisimen painamisesta. Ottaaksesi omakuvan aseta kamera jalustalle tai vaikkapa pöydälle, kohdista se haluttuun paikkaan, laukaise ja siirry itse kuva-alalle ennen kameran kuvanottoa.

Toinen etäohjaustapa on mahdollisuus ohjata kameraa tietokoneella (remote capture). Tällöin yleensä kameran USB-johdon kautta voi kameraa käskyttää tietokoneen ohjelmalla. Toiminto on hyödyllinen studiokäytössä tai jos kameraa halutaan käyttää ajastettuna. Joissakin kameroissa ajastus löytyy sisäänrakennettunakin. Järjestelmiin ja muutamaan pokkariin on saatavissa langattomia tietokoneliittymiä, jotka yleensä toimivat WLAN-tekniikoilla.

Joissakin kameroissa on mahdollisuus käyttää kameraa myös ns. webbikamerana – www-sivuilla automaattisesti päivittyvänä kuvana tai vaikka videoneuvotteluissa. Useimmissa kameroissa tämä ei kuitenkaan ole (helposti) mahdollista. Onkin ehkä vähän hassua käyttää kallista kameraa tälläisessä, kun varsinaisen webbikameran voi saada muutamalla kymmenellä eurolla.