Minkälaisen kameralaukun hankkisin?

Päivitetty 9.12.2008

Kameralaukku

Avainsanat:

kameralaukku
laukku
reppu

Muita kysymyksiä:

Lisävarusteet
Digikameran käsittely

Linkkejä:

Lowepro -laukut
Tamrac -laukut
Kuvia ja arvosteluja laukuista

Ylläpito:

Kameran mekaniikka on herkkää kolahduksille ja optiikka pölylle. Sähköiset osat eivät pidä kosteudesta. Paras ratkaisu kameran suojaamiseen ulkoisilta olosuhteilta on kotelo tai laukku.

Kotelon tai laukun ominaisuuksista ehkä tärkein on koko. Se riippuu kameran koosta ja tarvittavasta tilasta erilaisille lisävarusteille. Joskus kameran sijoitustarve voi yhdistyä rinkan tai kannettavan mikron laukun kanssa.

Muita laukun valitsemisperusteita ovat vedenkestävyys, pehmusteiden tarve, kantotapa ja ulkonäkö. Eräs miettimisen arvoinen seikka on myös laukun erottuvuus. Matkoilla selvästi kameran sisältävä laukku on houkutteleva saalis varkaille.

Kotelot

Pienimmät kamerat eivät tarvitse kovin suurta koteloa. Niissä olennaisinta on useimmiten kameran helppo saatavuus esille. Monissa pokkareissa tulee jo mukana pieni suojapussi tai kotelo, jolla kameran voi suojata taskussa tai laukussa.

Hyvin näppäriä ovat vyölle sijoitettavat hiukan pehmustetut pienet laukut. Niitä löytyy eri kokoisia, ja tilaa voi löytyä jo vara-akulle tai muille lisävarusteille. Osassa on mahdollisuus käyttää laukkua kaula- tai olkahihnan avulla. Tälläisiä laukkuja löytyy valokuvausliikkeistä ja marketeista varsin edullisesti. Myös sopiva vatsalle sijoitettava vyölaukku ajaa samaa asiaa.

Joillekin isommille kompakteille ja järjestelmäkameroille on saatavissa kaulalle ripustettava kotelo, johon kamera kiinnittyy jalustakierteestään. Tälläinen voi olla hyödyllinen varsinkin matkoilla, jossa isonkin kameran haluaisi olevan koko ajan saatavilla, mutta hiukan suojattuna.

Olkalaukut

Perinteisimpiä kameralaukun malleja on olalle ripustettava päältä avattava laukku. Näitä ovat käyttäneet varsinkin lehtikuvaajat, joille kameran ja objektiivien nopea saatavuus on tärkeää.

Tämän tyyppisiä laukkuja on hyvin monenlaisia. Koot alkavat kompaktin ja sen lisävarusteiden sisältävistä parin litran kokoisista laukuista päätyen laukkuihin, joihin voi sijoittaa pari kamerarunkoa ja hyvän valikoiman objektiiveja. Kokoa näissä on jo toistakymmentä litraa, ja täytettynä painoakin tulee jo yli kymmenen kiloa. Laukkuja on saatavissa valokuvausliikkeistä.

Jos on tarve kuvata kelissä kuin kelissä, niin kameralaukkujen sääsuojaukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Tasainen kansi kerää vettä, erillinen päälle vedettävä sadekangas saattaa olla hyvä lisä. Kokonaan vedenpitäviäkin laukkuja on saatavissa. Kannattaa myös kokeilla, miten laukusta saa tarvikkeita kosteassa säässä ilman, että vettä pääsee laukkuun kovin paljon.

Olkalaukun etu on kameran nopea saatavuus käsille. Järjestelmäkameroiden objektiivit voi vaihtaa liikkuessa ja tavarat pysyvät hyvin järjestyksessä laukun väliseinien muodostamissa koloissa. Laukku on suhteellisen kompakti ja kulkee mukana helposti.

Olkalaukun ongelmat tulevat vastaan, kun laukun paino alkaa kasvaa. Laukku painaa olkaa heiluessaan – lehtikuvaajien tyypillisin ammattitauti on selkävaiva. Leveä ja pehmustettu olkahihna on hintansa arvoinen. Joskus auttaa myös mahdollisuus kiinnittää laukku vyöhön.

Reppu

Kamerareppu on paras vastaus suuren kameratarvikemäärän kuljettamiseen. Sekin on jaettu liikuteltavilla väliseinillä osastoihin, joissa objektiivit, varusteet ja kamera pysyvät hyvin suojattuna. Paino jakautuu olkahihnoilla tasaisesti ja tätä voi vielä parantaa lannevyön avulla.

Repun ongelma on varusteiden hidas saatavuus. Reppu on useimmiten otettava pois selästä ja laskettava alas, jotta kameran tai objektiiveja saisi esille. Reppu voi olla myös sen verran kookas, että sen kuljettaminen liikennevälineissä on jo hankalampaa. Varsinkin sopivuus lentokoneeseen kannattaa tarkistaa.

Sopivia yhdistelmäreppuja saa myös vaeltamiseen tai kannettavan tietokoneen kuljettamiseen. Reppuun voi usein kiinnittää myös jalustan tai muita kookkaita varusteita. Repun säänkestävyydelle voi tulla jopa suurempia vaatimuksia kuin laukulle, jos sen kanssa on tarkoitus kulkea pitempiä matkoja.

Hankinnassa kannattaa tutkia vetoketjujen ja solkien kestävyyttä. Reppuun kohdistuu varsin paljon vetoa ja kulutusta. Myös selän puoleisen pinnan tuuletus on tärkeää, selkä hikoilee helposti.

Kamerareppuja on saatavissa valokuvausliikkeistä. Sopivan mallisia reppuja voi myös itse muokata kuvauskäyttöön lisäämällä pehmusteita ja väliseiniä.

Ammattilaisille

Ammattikuvaajat ovat etsineet ratkaisuja, joilla varusteet olisivat nopeasti saatavissa, eikä paino kuitenkaan rasittaisi vain toista olkaa. Eräs ratkaisu on liivi tai repun hihnojen käyttäminen. Tällöin objektiivit tai varusteet ovat koteloissa tai taskuissa kiinnitettyinä liiviin tai olkahihnoihin.

Kamera on kaulassa, mutta siinä voi olla lisähihnoja liiviin, jolla painoa tasoitetaan myös liivin varaan.

Jos suuri määrä kameravarusteita pitää kuljettaa lentokoneissa tai muissa liikennevälineissä, on viisain ratkaisu hankkia kovakuorinen kameralaukku. Varusteille on pehmustetut kolot, ja laukku on lukittavissa. Painavissa laukuissa voi olla jo pyörät.

Valmistajia

Erityisesti kameralaukkuihin erikoistuneita merkkejä ovat muun muassa: Billingham, Domke, Lowepro, Tamrac, Tenba ja Yellow Moon. Ohessa muutama linkki suurimpien valmistajien valikoimiin. Näistä löytää tietoja erilaisista malleista ja niihin sopivasta tavaramäärästä.