Mitä asioita minun tulisi huomioida kamerani käsittelyssä?

Päivitetty 22.10.2010

Digikameran käsittely

Avainsanat:

akku (battery, rechargeable battery)
huolto
iskunkestävyys
kamerakotelo
kameralaukku
kantohihna (strap)
kiinteä ohjelmisto (firmware)
kosteus
linssinsuoja
pakkanen
staattinen sähkö
vedenkestävyys

Muita kysymyksiä:

Lisävarusteet
Akut
Kennon puhdistus

Linkkejä:

Ohjeita optiikan puhdistamiseen

Ylläpito:

Kamerasi on sähkölaite

Sähkölaitteet eivät pidä kosteudesta. Kannattaa olla erityisen huolellinen kameran kanssa kosteissa olosuhteissa. Veteen pudottaminen luultavasti tuhoaa kamerasi.

Pakkanen haittaa kamerasi nestekidenäytön toimintaa ja heikentää akkujen kestoa. Pidä akkuja sisätaskussa kun et kuvaa ja kamerakin voi olla takin sisällä, kunhan se ei huurru esim. hiestä.

Kun tuot kameran pakkasesta lämpimään, niin kylmään kameraan voi tiivistyä lämpimästä sisäilmasta kosteutta. Anna kameran rauhassa lämmetä ja kuivua ennen virtojen päälle kytkemistä. Mieluiten tuo kamera suljetussa pussissa tai laukussa ja anna sen lämmetä siinä.

Jos tarvitset kameraa, joka kestää vettä, pölyä ja iskuja, niin saatavilla on taskukameroita, jotka selviävät näistä. Muillekin kameroille voi valmistajalta löytyä suojakoteloita, joilla kameran saa vedenpitävään suojaan.

Muistikorttisi saattaa vahingoittua staattisesta sähköstä. Tämä koskee erityisesti kortteja, jossa sähköiset kytkennät ovat esillä. Jos otat kortin irralleen käteesi, niin kädellä maadoittaminen patteriin, tietokoneen runkoon tms. olisi terveellistä. Säilytä muistikorttejasi kotelossa.

Kamerasi akkujen lataamiseen tulisi käyttää oikeanlaista laturia. Jos sinulla on valmistajan akut, niin niitä on syytä ladata vain valmistajan laturilla tai juuri sille akkutyypille tehdyllä laturilla. Jos sinulla on AA-kokoiset NiMH tai NiCd -akut, niin lataa niitä laturilla, joka on tarkoitettu niille. Jos et tiedä, mitä teet, niin ota selvää ensin! Esim. kameran sisällä väärin ladattu akku tekee pullistuessaan tai räjähtäessään paljon tuhoa.

Kamerasi on tietokone

Kamerassasi on on paljon ohjelmistoa. Ohjelmisto on kiinteästi kamerassa ja siksi sitä usein kutsutaan nimellä firmware.

Kamerasi ohjelmistoa voidaan kuitenkin päivittää: valmistaja julkaisee uudemman ohjelmiston kameraasi, jossa voi olla parannettuja ominaisuuksia tai korjattu virhetoimintoja. Varsinkin uuden mallin kohdalla kannattaa seurailla valmistajan verkkosivuja tai hyviä digikuvaussivustoja. Uuden ohjelmiston voi yleensä ladata verkosta ja viedä kameraan muistikortin kautta.

Kamerassasi on luultavasti muoviosia

Muoviosat ovat valitettavan tavallisia edullisissa pokkareissa (ja vähän kalliimmissakin). Jos ei muuta, niin kameran sisällä on muovisia piirilevyjä. Muoviosat eivät kestä kovaa käsittelyä. Varsinkin liikkuvat osat rikkoutuvat helposti korjauskelvottomiksi kolhiutuessaan. Erityisesti kamerasta ulostyöntyvä objektiivi on herkkä kolhuille. Pakkanen saattaa aiheuttaa muovinkappaleen halkeamisen aivan itsestäänkin.

Vältä kolhuja. Hanki kamerallesi kotelo tai laukku. Kantohihnan käyttö vähentää kameran putoamisia. Selvitä heti ostoksesi jälkeen käyttöohjekirjan kanssa, miten erilaiset luukut aukeavat. Erityisen hyvä on myös tietää, miten päin muistikortti menee kameraan.

Suojaa linssiä

Linssin suojaaminen on erittäin tärkeätä. Käytä linssinsuojusta ja koteloa/laukkua. Jos kamerassasi on mahdollista, niin UV-suodatinta voi käyttää linssin edessä jatkuvasti ottamassa mahdollisia kolhuja vastaan.

Linssin pinnalla on usein kalvoja, jotka eivät ole lasia. Niiden naarmuttamien on helppoa. Jos linssiin tulee sormenjälkiä, roskia tai likaa, niin puhdista se pois varovasti mieluiten linssinpuhdistukseen tarkoitetulla ilmapuhaltimella, harjalla, linssikynällä tai mikrokuituliinalla.

Jos pyyhit linssiä liinalla, niin kostuta linssi ensin hengityksen huurulla. Nämä puhdistusohjeet koskevat myös optista tähtäintä ja nestekidenäyttöä.

Kameran sisälle voi mennä pölyä, jonka poistaminen voi vaatia huollon apua. Eräs parhaista kuulemistani pölyyntymisen ehkäisytavoista on kamerapussin tai -laukun säännöllinen imurointi.

Järjestelmäkameran kennon puhdistamisesta on linkki ohessa.

Kamerasi huolto voi viedä aikaa

Vaikkakin se on viheliäistä kuluttajan kannalta, niin kamerahuollot ovat tunnetusti hitaita. Jopa takuuhuollot voivat kestää viikkoja. Huollot voivat olla ulkomailla ja tyypillisesti kaikki kamerat rikkoutuvat samaan aikaan aiheuttaen pitkän jonon (lienee Murphyn lain johdannaisia).

Selvitä takuuasiat ja huollon paikka jo ostaessasi kameraa. Olisi mukavaa, jos esim. varaosien ja lisävarusteiden saatavuudesta tiedettäisiin jo myyntipaikasssa – kysy, jos näin vaikka sattuisi olemaan. Vanhemman kameramallin huolloista voi kysyä maahantuojalta.