Miten järjestelmäkameran kenno puhdistetaan?
Järjestelmäkameran kuvassa on tahroja?

Päivitetty 5.10.2005

Kennon puhdistus

Avainsanat:

kennon puhdistus

Muita kysymyksiä:

Järjestelmän erot kompaktiin

Linkkejä:

Petteri Sulonen sivellinpuhdistuksesta
Märästä puhdistusmenetelmästä

Ylläpito:

Jos järjestelmäkameran kuvissa alkaa näkyä aina samalla paikalla tummia tahroja, kyse voi olla pölystä kennon pinnalla. Syypään saa varmistettua parhaiten ottamalla kuvan tasaisesta vaaleasta pinnasta mahdollisimman pienellä aukolla. Jos tahrat näkyvät terävinä, kyse on kennon roskista.

Roskat näkyvät vasta pienellä aukolla, koska ne eivät itse asiassa ole kennon pinnalla, vaan sen edessä olevan suojalasin/suodattimen päällä. Tällöin vasta aivan pienestä aukosta tuleva valo alkaa varjostua roskan takia.

Kennolle pääsee pölyä objektiivien vaihdon yhteydessä ja kameran muista tiivistämättömistä aukoista. Objektiivia ei kannattaisikaan vaihtaa kovin pölyisissä paikoissa, puhumattakaan sateesta.

Miten roskat pois

Kenno ja sen edessä oleva suodatin ovat erittäin herkkiä naarmuuntumiselle. Roskat eivät saisi myöskään joutua kennon ja suodattimen väliin, tällöin niitä on hyvin hankala saada pois. Puhdistaminen olisikin suoritettava niin, ettei enempää vahinkoa tapahdu. Useat valmistajat neuvovatkin jättämään puhdistuksen huollolle.

Kamerahuollot osaavat puhdistaa kameran kennon ja vastaavat siitä, ettei lisäongelmia synny. Jos hyvin käy, puhdistus tehdään odottaessa ja siitä veloitetaan muutama kymmenen euroa.

Jos oma kuvaaminen on sellaista, että pölyä tuntuu kertyvän kennolle paljon, voi itsekin pölyä poistaa. Keinoja on käytännössä kolme, joita voi tehdä tarpeen mukaan.

Pölyä voi koettaa puhaltaa pois. Tällöin hankitaan sopiva ilmapuhallin: korvapumppu tai erikseen juuri pölyn puhaltamiseen tarkoitettu käsin puristettava pumppu. Älä puhalla, sylki sotkee kennon pahemmin. Älä käytä sprayilmaa, siinä on usein jäämiä ponneaineesta tai öljyä.

Puhalla ilmaa kennolle paikassa, jossa ei ole lisää pölyä: esimerkiksi käy suihkussa kylpyhuoneessa, anna kosteuden vähän laskeutua ja puhaltele siellä. Kosteus vie kylppäristä pölyt.

Periaatteessa voit myös imeä pölyjä. Tällöin tarvitset heikkotehoisen imurin tai vartavasten asiaan tehdyn laitteen. Tämän menetelmän riskinä on peilikoneiston rikkominen suulakkeella tai jonkun osan imeytyminen imuriin.

Siveltimet ja pyyhintä

Seuraava tehokkaampi tapa on siveltimen käyttö. Keinokuituisella hyvin puhtaalla siveltimellä pyyhitään pölyt kennolta. Sivellin puhdistetaan voimakkaalla ilmavirralla. Menetelmää on hyvin selostettu Petteri Sulosen web-sivulla ohessa olevan linkin takana.

Kolmas järein tapa on sitten märällä pyyhkiminen. Tällöin kenno pyyhkäistään alkoholipohjaisella liuottimella kostutetulla liinalla. Liinan on oltava ehdottomasti hyvin pehmeä sekä naarmuttamaton, ja se on kiedottava sopivan kokoisen lastan päälle. Nesteenä käytetään useimmiten puhdasta isopropanolia. Metodista on kuvaus oheisessa linkissä.

Sekä siveltimellä että märällä pyyhittäessä saadaan hiukan tiukemmassakin olevat roskat pois. Vastaavasti riskit kennon naarmuttamiseen tai lisälikaamiseen kasvavat. Tiedä mitä olet tekemässä, ennen kuin yrität itse.