Mikä on panoraamakuva?

Päivitetty 22.06.2010

Panoraamakuvat

Avainsanat:

pallopanoraama
panoraamakuva (panorama)

Muita kysymyksiä:

Jalusta

Linkkejä:

Panoraamakuvan tekeminen polku.net:ssä

Ylläpito:

Digitaalisesti tehdyssä panoraamakuvassa yhdistetään usea vierekkäin otettu kuva reunoistaan yhteen, niin että saadaan ikäänkuin yksi leveä (tai korkea) kuva. Panoraama voi ylettyä jopa täyden 360 asteen ympyrän.

Jotkut kamerat tukevat tätä toimintoa näyttämällä edellisen otetun kuvan reunan, jotta seuraavan kuvan voi kohdistaa sopivasti jatkumaan. Vierekkäisten kuvien pitää olla hiukan päällekkäin, jotta ne saataisiin sovittua toisiinsa. Uusimmissa Sony:n kameroissa riittää, että kameraa vain kääntää tasaisesti panoraaman alalla.

Monet kamerat osaavat jo liittää kuvatut kuvat samantien yhdeksi panoraamakuvaksi. Tulos on usein varsin hyvä.

Jos kamerassa ei ole erillistä panoramakuvausta, niin olennaista on kuvata kaikki kuvat samanlaisella valotuksella, samalla tarkennusetäisyydellä ja saada kuvat osittain päällekkäin. Valotuksen saa samanlaiseksi käyttämällä valotuksen käsisäätöä. Tarkennus pitää hakea joko suunnilleen samalta etäisyydeltä tai käyttää etäisyydensäätöä käsin.

Lopullinen panoraama on helpointa tehdä, ja jälki on parasta, jos kuvat otetaan jalustalta, jossa kamera voi pyörittää vaakatasossa. Tarkkaa jälkeä tehtäessä jalustan ja kameran tulee olla vaakasuorassa. Tässä auttaa jalustassa ja kamerapäässä oleva vesivaaka.

Panoramakuvan tekeminen

Panoraamakuva voidaan koota lopullisesti myös tietokoneessa siihen tehdyllä ohjelmalla. Ohjelma etsi vierekkäisten kuvien samat pisteet (tai pyytää käyttäjää näyttämään ne), korjaa linssin aiheuttamaa vääristymää sekä valotuksen eroavuuksia, yhdistää kuvat ja leikkaa syntyvän kuvan suorakulmaiseksi. Sopiva ohjelma tulee joidenkin digikameroiden mukana, mutta on olemassa myös erillisiä vapaita tai ostettavia ohjelmia, jolla kuvan voi tehdä. Lisäksi kuvankäsittelyohjelmissa alkaa olla myös panoraaman tekoon automaattityökaluja. Oheisissa linkeissä on joitakin ohjelmia esitelty.

Panoraama voi olla jopa ns. pallopanoraama, jossa voi katsella joka suuntaan, myös ylös ja alas. Tälläisen kuvaamiseen tarvitaan jo kalansilmälinssi ja sopiva ohjelma, jotta niitä voi tehdä.

Tehdyn panoramakuvan voi tulostaa tai on olemassa myös ohjelmia, joilla panoramaa voi rullata ympäriinsä, zoomata yms. Kuvasta syntyvä vaikutelma on jossain määrin kolmiulotteinen.