Miten katson digikameran kuvia TV:n ruudusta?

Päivitetty 4.12.2008

Digikuvat TV:stä

Avainsanat:

Composite Video
HDMI
kuvat televisiosta
kuvat tietokoneesta kameraan
RCA-liitin
SCART-liitin
TV-liitäntä
Video-liitäntä

Muita kysymyksiä:

Kuvat DVD:lle

Linkkejä:

TVwriter

Ylläpito:

Useissa digikameroissa on mahdollisuus katsoa digikameran kuvia TV:n avulla. Tällöin kamerassa on liitäntä tätä varten (AV, Video, TV, HDMI tms.). Kameran mukana tulee tai lisävarusteena saa kaapelin TV-liitäntää varten. Kuvien laatu ei ole kovin korkea tavallisen television ruudulla, mutta kuitenkin katsottavissa. Uudet HD-televisiot tuottavat jo huomattavan hyvää kuvaa.

Liitäntä on useimmiten ns. Composite Video. Tämä tarkoittaa, että kuva kulkee vain kahden johtimen avulla. Tyypillisesti johdossa on toisessa päässä kameraan sopiva liitin ja toisessa päässä ns. RCA-liitin jossa on n. 2 mm paksu urospuolinen pistoke keskellä ja sitä kiertää n. 7 mm rengas. Tämä liitin sopii vastaavanlaiseen naaraspuoliseen liittimeen joko TV:ssä tai videoissa (external video connection tms).

Jos TV:ssäsi ei ole RCA-liitintä, mutta siitä löytyy ns. Scart-liitin, niin tähän on saatavissa sovitinliitin, johon RCA-liitin sopii. Kysy kodinkoneliikkeestäsi. Tätä sovitinta käytetään usein myös videopelien liittämisessä televisioon.

Viimeaikoina on suuresti yleistynyt kameran HDMI-liitäntä. Tällöin kuvia voi katsoa suuremmalla resoluutiolla (1240x720 tai 1980x1080) laajakulmatelevisiosta. Tällöin kuvan tarkkuus alkaa lähentyä jo diaesityksen tasoa.

Kamerasi ohjekirjassa kerrotaan, mitä asetuksia pitää tehdä, jotta kuvia voisi selata TV:n ruudulla. HDMI:n tapauksessa kannattaa selvittää myös tarvittava kaapeli.

Kuvia kameraan

Joissakin kameroissa on mahdollista siirtää kuvia tietokoneesta takaisin kameraan ja käyttää kameraa näiden kuvien esittämiseen television avulla. Näin voi tehdä helposti mukana kuljetettavan kuvaesityksen. Kuvien siirto kortille onnistuu kyllä, mutta usein kamera ei suostu näyttämään kuvia, jolleivat ne ole käsittelemättömiä samalla kameramallilla otettuja kuvia.

Ohessa on mainittu TVwriter-ohjelma, joka osaa korjata käsiteltyjä kuvia näkymään joidekin kameramallien näytössä.

Jos jollakin olisi lisää ohjeita, miten käsitellytkin kuvat saa näkyviin, niin ottaisin näitä tietoja miellläni vastaan.