Miten teen DVD-levyn kuvistani?
Miten teen kuvaesityksen kuvistani DVD:lle?

Päivitetty 30.11.2008

Kuvat DVD:lle

Avainsanat:

DVD
HDTV
kuvaesitys
kuvat televisiosta
VCD

Muita kysymyksiä:

Kuvien tallettaminen
Videokuva

Linkkejä:

VCD:n polttaminen eri ohjelmilla

Ylläpito:

DVD-soittimella ja televisiolla voi selata DVD-levylle poltettuja kuvia. Jotkut soittimet osaavat suoraan näyttää levylle poltettuja JPEG-kuvia, mutta useimmille ne on poltettava ns. VCD-muotoon. Tällöin kuvat näytetään 704x576 -tarkkuudella, joka on hiukan parempi kuin normaali television kuvanlaatu.

Polttamiseen tarvitset tietokoneesesi polttavan DVD-aseman ja sopivan poltto-ohjelman. Poltto-ohjelma tulee yleensä aseman mukana tai sitten voit käyttää jotain vapaata ohjelmaa. Kussakin ohjelmassa on omat ohjeensa. Näitä ohjeita on koottu englanninkielisenä oheiseen linkkiin.

Kuvaesitys DVD:lle

Mikäli haluat esittää kuviasi vieläkin tyylikkäämmin, voit tehdä niistä täydellisen multimediaesityksen. Voit tällöin liittää kuviin selostusta, taustamusiikkia, valikoita ja tuottaa erilaisia diaesityksiä. Jopa videon liittäminen on mahdollista.

Tämä kaikki onnistuu tuottamalla kuvista eräänlainen DVD-elokuva. Sopivilla ohjelmilla haet haluamasi kuvat, tuotat niistä esityksiä, joissa kuvat vaihtuvat automaattisesti, lisäät selostuksen, taustamusiikin ja tekstejä. Kuvia voi koota erilaisiin hakemistoihin, josta niitä voi valita DVD:n valikoiden avulla.

Sopivia kuluttajatason ohjelmia tälläisten tekemiseen voit saada polttavan DVD-asemasi mukana. Edullisia vaihtoehtoja ovat myös Adoben Premiere Elements, Roxio Easy Media Creator tai Ulead Pictureshow. Macissä tulee myös valmiit ohjelmat DVD-esitysten tekoon.

Varoituksen sana: kuvaesitykset ovat hienoja ja niiden esittäminen on hauskaa. Kuitenkin niiden kokoaminen on lähes yhtä hidasta kuin videon editointi. Varaudu viettämään paljon aikaa koneen äärellä. Tosin mitäpä ei harrastukseen sijoittaisi.

HDTV

Uudet teräväpiirtotelevisiot osaavat näyttää kuvia jo melko suurella resoluutiolla, maksimissaan jopa 1600x1280 -koossa. Tämä alkaa vastata jo diojen esittämistä. Tällä resoluutiolla ei kuitenkaan voi tehdä perinteistä DVD:tä vaan vaaditaan erillisiä ohjelmia ja Blue-Ray -levyt.

HDTV-formaateissa kuvia voi esittää suoraan kamerasta, jos siitä löytyy HDMI-liitäntä. Joissakin televisioissa on nykyään myös muistikorttipaikka tai jopa liitäntä kotiverkkoon, kuvat voidaa näyttää suoraan verkkolevyltä. Kolmas vaihtoehto voi olla liittää tietokone televisioon ja näyttää kuvat sitä kautta.