Voiko digikameralla ottaa videokuvaa?

Päivitetty 22.06.2010

Videokuva

Avainsanat:

1080p
720p
AVCHD
digivideo
DVD
h.262
HD-video
Motion JPEG
MPEG
video

Muita kysymyksiä:

Sarjakuvaus
Kuvat DVD:lle
Digijärjestelmän LCD

Ylläpito:

Useissa digitaalisissa kameroissa on mahdollisuus kuvata videokuvaa. Saatavan videokuvan laatu ja kuvauksen kestoaika vaihtelee. Tyypillisiä mahdollisuuksia on esimerkiksi kuvankokona 640x480 pikseliä ja 30 kuvaa sekunnissa. Videopätkä pakataan jollain menetelmällä, esimerkiksi MPEG- tai Motion JPEG -pakkauksella.

Uusimmat kamerat kuvaavat myös HD-videota. Tätä on kahta kokoa: 1240x720 (720p) ja niin sanottua Full HD:tä 1920x1080 (1080p). Kuvamuoto on näissä laajempi. Yleensä HD-video pakataan tehokkaampin MPEG-pakkauksella tai siitä johdtuilla h.262 tai AVCHD -pakkauksilla.

Video ei voi digikamerassa olla yhtä tarkkaa kuin valokuvat, koska kamera ei ehdi käsitellä kaikkea informaatiota. Tyypillisesti kamera käyttää videon tallettamiseen osaa kameran kennon pikseleistä. Laatu ei välttämättä ole kovin korkea ja se kärsii hämärästä tai vaihtelevista valaisuoloista.

Suurimpia puutteita digipokkareiden videokuvauksessa on se, ettei kameralla voi zoomata kuvauksen aikana, eikä automaattitarkennus toimi. Lähestyvä kohde voi muuttua varsin epäteräväksi kuvauksen myötä. Vaikka jompikumpi tai molemmat olisivat mahdollisia, kameran moottorien äänet tulevat helposti videoon mukaan, koska ulkoisen mikrofonin käyttö ei ole mahdollista.

Videolla on usein maksimipituus, koska kamera käyttää nopeaa mutta rajoitetun kokoista sisäistä muistiaan. Joissakin kameroissa on mahdollista kuvata suoraan flash-muistille ja videota voidaan kuvata rajatta – tai siis ainakin flash-muisti täyteen.

Videon taso digikameroissa on parantunut pikkuhiljaa. Uutuus on mahdollisuus käyttää videokuvausta järjestelmäkamerassa. Näissä voidaan käyttä hyvin laadukkaita objektiiveja ja hallita myös syväterävyyttä ja tarkennusetäisyyttä.

Kuitenkin kamera on tehty kuvien ottamista varten ja videokuvauksen ergonomia on varsin erilaista. Jos haluat kameran, jolla otettaisiin sekä videota että valokuvia, niin harkitse vakavasti digivideota, jolla saa myös still-kuvia. Videokuvan laatu on huomattavasti parempaa ja valokuvatkin kohtuullisia.

Miten videokuvaa voi käyttää?

Kuvattua videota on helpointa katsoa suoraan tietokoneelta. Kameran mukana tulee joku katseluohjelma. Jos videopätkä halutaan muuttaa johonkin muuhun muotoon, tarvitaan usein joku konversio-ohjelma. Näitä ohjelmia on, mutta ne tuntuvat kehittyvän jatkuvasti. Hyvä tapa on etsiä esim. Googlella pakkausmuotojen nimillä lisätietoa. Videoiden editointiin ja leikkaukseen löytyy myös ohjelmia, alkaen kohtuuhintaisesta Adobe Premiere Elementsistä tai Macin iMovie:sta ja päätyen hyvin kalliisiin ammattilaisohjelmiin.