Miten voisin tallentaa kuviani pitemmäksi aikaa?

Päivitetty 8.6.2010

Kuvien tallettaminen

Avainsanat:

cd-rom
dvd
kuva-arkisto
magneto-optiset levyt
muisti (memory)
ulkoinen kovalevy

Muita kysymyksiä:

Pikseleiden riittävyys
Tietokone
Kuvien talletus matkalla
Kuvat DVD:lle
Kuvien tulostus

Linkkejä:

Laajaa tietoa kuvien arkistoinnista
Hyvä lista arkistointiohjelmista

Ylläpito:

Jos ja kun haluat säilyttää kuvasi digitaalisessa muodossa, niin ne on pidettävä jollain muistivälineellä. Kuvista tulee nopeasti paljon isoja tiedostoja, jotka eivät välttämättä mahdu tietokoneesi kovalevylle. Yhdelle kovalevylle säilötyt kuvat eivät ole kovin turvallisessa paikassa. Kovalevysi rikkoutuessa menetät paljon kuvia.

Kameroiden muistikortit tai flash-muistitikut ovat sähköisiä muisteja. Niiden varaan ei tule jäädä missään tapauksessa. Kuvat kannattaa kopidioida muistikorteilta pois heti kuin, se on mahdollista.

Harrastajalle CD-ROM ja DVD-levyt ovat hinta/laatu -suhteeltaan kohtuullisia. Näillä on rajallinen säilytysaika (2–25 vuotta), joten niistä on yleensä viisasta tehdä heti toinen kopio ja säännöllisin väliajoin tehdä uusia kopioita.

Kovalevyvarmistus

DVD-levyt alkavat käydä hiukan pieniksi ahkeralle kuvaajalle. Kameroiden pikselimäärät ovat kasvaneet ja DVD:llekin menee vain joitakin satoja kuvia.

Vaikka kovalevyt ovat periaatteessa herkkiä magneettisille häiriöille sekä liikkuvat osat ovat alttiita kolhuille, niin niiden käytön helppous voi olla riittävä vastapaino näiden käyttöön varmistuksena. Nykyiset suuret ulkoiset kovalevyt vaikkapa USB 2.0 -liittymällä ovat nopeita ja helppokäyttöisiä.

Pidä kuitenkin kuvista kaksi erillistä kopiota, mielellään fyysisesti eri paikoissa. Käytä kovalevyjä niin, etteivät ne ole yhtä aikaa samassa laitteistossa kiinni. Varmista aika ajoin, että laitteet toimivat.

Suurin riski kovalevyjen kanssa ei ole levyn hajoaminen, vaan että käyttäjä vahingossa deletoi tai kirjoittaa talletettavien kuvien päälle. Tee varmistukset huolella. Tiedostojen merkintä kirjoitussuojatuiksi voi estää ainakin joitakin onnettomuuksia.

Niin sanotut RAID-levyt eivät ole varmistuksia. Niissä on useita kovalevyjä, joille kuvat kirjoitetaan niin, että sama tieto on kahteen kertaan levyllä. Ne nopeuttavat datan saantia takaisin käyttöön, koska yhden levyn hajoaminen ei vielä estä tiedon saantia ja rikkoutunut levy voidaan korvata käytön aikana.

RAID:n suuri ongelma on siinä, että ne ovat kuitenkin jatkuvasti kiinni tietokoneessa, levyt ovat samassa paikassa ja niillä on yleensä yhteinen sähkönsyöttö. Piikki sähköverkossa voi hajoittaa kaikki levyt RAID:sta. Kuvat eivät ole myöskään suojassa tulipalolta tai vesivahingolta. Suurin ongelma on kuitenkin käyttäjän virheet. Jos käyttäjä vahingossa poistaa kuvatiedoston tämä muutos heijastuu kaikille RAID:in levyille.

On odotettavissa, että tulee uusia tekniikoita, joilla dataa voi paremmin säilyttää. Tällöin kopiointi vanhalta medialta uudelle ja sen jälkeen säännöllinen kopiointi käyttäen uudempaa mediaa, pitää kuvat käyttökelpoisena vuosienkin päästä.

Muista myös muistiinpanot

Kuvien dokumentointi on ollut ongelma jo paperivalokuvien ja diojen kanssa. Vuosia säilytetystä kuvasta ei ole iloa, jos et muista, mistä tilaisuudesta oli kyse, ketä kuvassa on tai milloin kuva on otettu. Kuviin kannattaisi liittää edes jonkinlainen kuvaus mukaan.

On olemassa erilaisia arkistointiohjelmia (esim: Adobe Photoshop Album, Lightroom, Extensis Portfolio tai ilmainen Picasa), joilla kuvia voi koota 'kansioiksi' ja liittää niihin kuvaustekstejä. Mutta riittävää voi olla jo, että laitat samassa yhteydessä otetut kuvat omaan hakemistoon ja liität samaan hakemistoon pienen tekstitiedoston, jossa kerrot mitä kuvissa on.