Miten tallentaisin kuvia ollessani matkalla?

Päivitetty 2.12.2008

Kuvien talletus matkalla

Avainsanat:

CD-ROM
digikuvat valokuvausliikkeestä
Digital Wallet
kovalevy
PCMCIA

Muita kysymyksiä:

Kuvien siirto tietokoneeseen
Digikameran läpivalaisu
Kuvien tallettaminen

Linkkejä:

Laaja esittely kannettavista kovalevyistä.

Ylläpito:

Matkoilla kuvia tulee otettua vaikka kuinka paljon. Reissuun ei useimmiten haluaisi raahata tietokonetta mukaansa, mutta kameran muistikortille mahtuu vain rajallinen määrä kuvia. Joitakin vaihtoehtoja on olemassa.

Levylle

Jotkut tietokoneet ovat tarpeeksi pieniä, varsinkin uudet miniläppärit. Jos sinulla on käytettävissäsi kannettava 'laptop', niin useimmiten muistikortin saa luettua siihen kortinlukijan tai kamerasta suoraan USB-liitännän kautta.

Kannettavat kovalevyt ovat pienempi vaihtoehto. Useampi valmistaja tarjoaa mukana pidettävää akkukäyttöistä kovalevyä, jolle voi siirtää tietoa muistikortilta ja sitten käyttää esim. PC:n ulkoisena kovalevynä USB-liitännän kautta. Näiden levyjen kokoluokka on 20–120 gigaa, joten tilaa riittää. Miniläppärit vain alkavat olla suunnilleen samaa hintaluokkaa kuin näytölliset kovalevyt.

Paikallinen apu

Yksi tapa tyhjentää kamera ovat matkalla vastaan sattuvat internet-kahvilat. Nykyään näistä alkaa löytyä myös mahdollisuus lukea muistikortin sisältö ja siirtää se kotimaahan. Sähköpostille saattaa tulla liian raskaaksi siirtää iso määrä kuvia, mutta jos omistaa omaa www-tilaa tms. niin tuonne kuvat voi ehkä siirtää ftp:llä tai ssh:lla.

Huomattavasti on lisääntynyt mahdollisuus antaa valokuvausliikkeen ottaa kuvat kortilta ja polttaa ne CD-ROM:lle. Kommenttien mukaan tämä alkaa olla hyvin yleisesti mahdollista Euroopassa, USA:ssa ja Kauko-Idässä. Hinnat vaihtelevat, mutta ovat ilmeisen kohtuullisia.

Sitten tietysti on mahdollista poistaa kuvia kamerasta matkan aikana ja tehdä näin tilaa uusille. Itse pitäisin tätä viimeisenä keinona. Kameran omasta näytöstä ei pysty kunnolla arvioimaan kuvan 'onnistumista'. Lähinnä selvästi epäonnistuneet tai aiheeltaan tarpeeksi puuduttavat kuvat ehkä voisi tuhota.

Jos olet jo kalliille matkalle lähtenyt, niin ehkä ylimääräisen muistikortinkin voisi hankkia. Isojenkin muistikorttien hinnat ovat laskeneet melkoisesti. Voisit kysellä myös mahdollisuutta lainata kortteja joltain toiselta harrastajalta.