Miten kuvat siirretään kamerasta tietokoneeseen?

Päivitetty 30.11.2008

Kuvien siirto tietokoneeseen

Avainsanat:

Firewire
kortinlukija (card reader)
langaton verkko
Linux
muistikortinsovitin (memory card adapter)
muistikortti (memory card)
PCMCIA
telakka (dock station)
USB
WLAN

Muita kysymyksiä:

Tietokone
Kuvien talletus matkalla
Suoratulostus

Linkkejä:

gPhoto Linuxille

Ylläpito:

Useimpien kameroiden mukana tulee joku tapa siirtää tietoja kamerasta tietokoneeseen. Useimmiten tarjotaan MS Windows:lle ja Mac:lle sopivia ohjelmia ja liitäntöjä. Linux:lle löytyy valmiita rajapintoja ainakin kortinlukijoille ja PCMCIA:lle, mutta kannattaa tarkistaa myös mitä gPhoto -ohjelma voi kamerallesi tarjota.

Kamerasi kuvien siirron tarkempi kuvaus pitää löytyä kamerasi ohjeista. Ongelmatilanteissa kannattaa tutkia mahdollisesti verkosta löytyvät valmistajan sivut tai ottaa yhteyttä myyjään, valmistajaan tai maahantuojaan.

Siirtotapoja

1.Kaapelilla kamerasta tietokoneen levylle

1.A) USB-liitännällä.

Yleisin nykyisissä kameroissa. Nopea (sekunteja per kuva), varma. Voidaan käyttää joko erillistä ohjelmaa tai joissakin kameroissa USB-porttiin kytketty kamera näkyy ikäänkuin tietokoneen levynä.

USB:stä on uudempi versio USB 2.0, joka on selkeästi nopeampi. Tämä versio on uusissa kameroissa ja on käytettävissä kortinlukijoissa. Pullonkaulaksi voi tullakin muistikortin ja/tai tietokoneen nopeus. Versiot ovat yhteensopivia, joten esim. tietokoneesi USB 2.0 -liittymä voi käyttää kameran 1.0-liityntää.

1.B) Firewire

Toinen nopea tapa siirtää kuvia kaapelin yli. Ei kovin tavallinen digikameroissa, lähinnä joissakin ammattilaisjärjestelmäkameroissa, mutta yleinen digivideokameroissa.

2. Langattomasti

Langaton siirtoyhteys mahdollistaa toisaalta kuvien siirron kamerasta ilman kaapelihässäkkää, toisaalta myös lähes reaaliaikaisen kuvien siirtämisen kuvauksen aikana. WLAN-liitäntöjen avulla voi olla mahdollista siirtää kuvia kauempaakin internetin yli vaikkapa suoraan lehden toimitukseen.

Varsinkin kännykkäkamerat käyttävät infrapuna- tai bluetooth-siirtoa. Suurempien tiedostojen siirto alkaa olla hidasta näiden tekniikoiden avulla.

WLAN on samaa tekniikkaa, jota käytetään kotien ja toimistojen langattomissa verkoissa. Se on varsin nopeaa ja periaatteessa myös vaivatonta. WLAN-liitäntöjä on saataville järjestelmäkameroihin ja sitä on kokeiltu myös joissakin kompakteissa. Jos kaupunkien vapaasti käytettävät WLAN-verkot yleistyvät, niin tämä mahdollistaa kuvien siirtämisen koti- tai työkoneelle vaikka toiselta puolelta maailmaa.

3. Telakka

Yleistymässä oleva helppo ratkaisu. Asetettaessa kamera telineeseensä se siirtää kuvat tietokoneeseen ja samalla lataa akkujaan. Telakka kytketään koneeseen yleensä USB-liitännällä.

4. Siirtämällä muistivälinettä.

Lähes kaikille muistikorteille saa lukijoita tai adaptereja, joilla kamerasta pois otettu muistikortti saadaan tietokoneen näkyville. Lukijat voivat olla pieniä 'ulkoisia levyasemia', joihin muistikortti työnnetään. Nämä on kytketty yleensä tietokoneeseen USB-liittimeen tai koneessa on jo valmiiksi asennettu kortinlukija. Lukija näkyy tietokoneella kovalevynä.

Erillisen kortinlukijan etuja ovat kortin lukeminen ilman kameran akkujen käyttöä, yleensä paremmin eri koneisiin yhteensopivat ajurit ja mahdollisuus käyttää korttia myös normaalien tiedostojen siirtoon. Useat erilaiset ongelmat kameran liittämisessä kaapelilla tietokoneisiin on lopulta ratkaistu ostamalla edullinen ulkoinen kortinlukija. Ulkoinen kortinlukija mahdollistaa myös vioittuneen kortin kuvien palauttamisen.

Käytössä voi olla myös PCMCIA-sovitin (memory card adapter), johon kortti laitetaan ja asetetaan tietokoneen PCMCIA-asemaan. Compact Flash -korteille tämä sovitin on varsin nopea ja edullinen. Lisäksi useimmat kannettavat tunnistavat kortin levyasemaksi ilman mitään ajuriohjelmia. SD:ll, Xd:lle ja muille korttityypeille on vastaavanlaisia sovittimia saatavissa, mutta kalliinpina.

Nykyään myös useisiin kirjoittimiin voidaan muisti tai kamera liittää tulostusta varten suoraan. Katso oheista linkkiä Suoratulostuksesta.