Miten saan digikuvani paperille?

Päivitetty 30.11.2008

Kuvien tulostus

Avainsanat:

kuvasuhde
kuvien tulostus
paperikuvat
tulostus

Muita kysymyksiä:

Kuvien tallettaminen
Digikuvat paperille
Käyttöä digitaaliselle kuvalle
Värien toistuminen
Resoluutio
Pikseleiden riittävyys
Värinhallinta
Muokkaus tulostusta varten

Linkkejä:

Kotimaisia kuvantulostuspalveluita (vanhahko)

Ylläpito:

Digikameran kuvia saa tulostettua värikirjoittimilla tai niistä voi teetättää paperikuvia. Diojen tekeminen digikuvista on kallista eikä tulos ole yhtä tarkka kuin diafilmistä.

Omalla mustesuihkukirjoittimellakin saa hyvää jälkeä, jos käyttää valokuvatulostukseen tarkoitettua paperia. Uudehkot musteet kestävät jo säilytystä ja tulosta ei juuri erota filmivalokuvasta. Suurimmat vaikeudet voivat liittyä näytön ja kirjoittimen kalibrointiin niin, että värit näyttävät ruudulla ja tulosteessa alkuperäisiltä. Tähän voi saada apua ns. ICC-profiloinnilla.

Hyvätkin mustesuihkutulostimet ovat kohtuuhintaisia, mutta musteiden ja hyvien papereiden kanssa tulostushinta voi kohota yllättävän suureksi.

Tulostus valokuvaksi

Helpommalla ja useimmiten halvemmallakin pääsee, kun antaa kuvat tulostettavaksi liikkeeseen tai verkon tulostuspalveluihin. Kuvat valotetaan oikealle valokuvauspaperille ja ne säilyvät kuin filmivalokuvat.

Useat valokuvausliikkeet ottavat nykyään vastaan kuvia muistikortilla tai rompulla ja tulostavat niistä kuvat halutulla koolla. Toimitusaika vaihtelee tunnista muutamaan päivään. Joissakin paikoissa on mahdollisuus käyttää liikkeessä päätettä, jossa tulostettavat kuvat valitaan suoraan muistikortilta.

Toinen mahdollisuus on välittää kuvat tulostettavaksi verkkoyhteydellä internetin kautta. Tällöin kuvat valitaan omassa tietokoneessa ja joko www-sivun tai kuvavalmistajan ohjelman avulla siirretään palveluun. Nopean laajakaistayhteyden käyttö on suositeltavaa tai siirto voi kestää tunteja. Kuvat tulevat yleensä postissa kotiin muutamassa päivässä. Kuvat maksetaan joko nettipankilla, tilisiirrolla tai laskulla.

Suoraan kansioon

Erilaisia uusia palveluita digikuvan tulostamiseen on syntynyt viime aikoina. Näppärä tuote on valmiin kuvakirjan tekeminen omista kuvista. Tällöin joko erillisellä ohjelmalla tai www-selaimella keräillään halutut kuvat omalta koneelta, sijoitetaan ne kansion sivuille ja lisätään kuvatekstit. Kirjan muodon ja ulkoasun voi valita haluamakseen.

Tuotettu kansion määrittely siirretään verkon yli palveluun, joka tulostaa kansion, kansittaa sen ja toimittaa tilaajalle postitse. Useimmiten kansion saa suunnilleen vastaavankokoisten paperikuvien tekohinnalla.

Kuvia voi tulostaan muillekin materiaaleille. On palveluita jotka tulostavat kuvan vaikka ladon oveen. Kuvista voi tehdä erilaisia sisustuselementtejä. Perinteisempiä tuotteita ovat erilaiset mukit tai koristeet, joihin kuva tulostetaan.

Lisäohjeita kuvan käsittelemiseksi sopivaan muotoon kuvan tulostuttamista varten löydät "Muokkaus tulostusta varten" -kysymyksestä.