Millä tekniikalla digikuvat valotetaan paperille?

Päivitetty 17.11.2004

Digikuvat paperille

Avainsanat:

oikeat paperikuvat
paperikuvat
tulostus

Muita kysymyksiä:

Kuvien tulostus

Ylläpito:

Digitiedoston vedostus 'oikeaksi paperikuvaksi' tapahtuu siten, että normaalillle valokuvauspaperille tehdään kuva piste pisteeltä käyttäen kolmea värillistä laser-valoa.

Tavallaan toimitaan samanlailla kuin negan kopioinnissa. Nega värjää läpimenevän valon, joka valottaa paperin. Digitulostin sensijaan lukee kuvan digitaalisen värin ja valoisuuden yhdeltä pisteeltä, muodostaa sen kolmen laservalon summana (tai oikeastaan negatiivin siitä väristä) ja suuntaa valon paperin pisteeseen.

Kun paperi käydään rivi riviltä ja piste pisteeltä läpi, niin paperiin muodostuu kuva. Paperi kehitetään ihan normaalin väripaperin tavoin. Tulostusjälkeä on vaikea erottaa filmiltä tehdystä vastaavan kokoisesta kuvasta.

Laserin tilalla voidaan käyttää myös pitkää riviä hyvin pieniä värillisiä ledejä. Paperi vedetään ledirivin ohitse ja valotetaan ledeillä.

Kolmas tapa on käyttää ns. mikropeilijonoja. Näissä käytetään värillistä valoa, joka ohjataan paperille tietyksi ajaksi kääntämällä valonsäde ns. mikropeilin avulla.

Laservalotuslaitteet ovat kalliita ja isoja, eikä niitä taida olla tarjolla kotioloihin. Kuva voidaan myös tulostaa värillisellä mustesuihku- tai vahatulostimella. Tämä onnistuu kotonakin. Laatu on aivan vastaavaa kuin edelläkin, mutta kuvan hinta voi olla korkeampi ja omaa työtä on enemmän. Myös jauhemusteella toimivia värilasertulostimia on tuloillaan kotehin, mutta niiden tulostusjälki sopii vielä paremmin grafiikkaan ja tekstiin.