Mitä voin tehdä digitaalisella kuvalla?
Hyvä kysymys. Toivottavasti olet miettinyt tätä jo ennen kuin ostit kameran.
Kuvan tulostaminen
Digitaalisen kuvan voi tulostaa paperille, jolloin se on kuin normaali paperivalokuva. Tämän voi tehdä omalla kirjoittimella, viemällä kuvatiedoston valokuvausliikkeeseen tai teetätyttää myös verkkopalveluissa, jolloin kuvat tulevat postissa. Varsinkin isot verkkopalvelut (esim. Ifi, Fotonetti) ovat laatuun nähden selkeästi edullisempia kuin omalla printterillä tulostaminen. Mustesuihkukirjoitin ei ehkä paljoa maksa, mutta valokuvapaperi ja muste nostavat yksittäisen tulosteen hinnan kohtuullisen korkealle.
Digitaalisesta kuvasta on vaikea tehdä diaa, tai ainakin se on kallista. Jos kuvaa halutaan näyttää suuremmalle yleisölle, niin siitä voidaan tulostaa kalvolle piirtoheitinkuva tai käyttää suoraan dataprojektoria. Useissa kameroissa on myös liitäntä televisioon, HDMI-liitännällä suureen teräväpiirtotelevisioon liitetty kamera alkaa tuottaa jo diaesityksen tasoa.
Julkiseksi
Digitaalista kuvaa on helppo käyttää osana muuten tietokoneella tehtyä julkaisua tai esitysmateriaalia. Hyvin yleinen käyttö on käyttää kuvia web-julkaisuissa.
Digitaalinen kuva on siirrettävissä sähköisesti. Sen voi lähettää vaikka sukulaiselle sähköpostissa, jos hän pystyy sen näytöltään katsomaan. Tässä kannattaa kuitenkin ajatella, miten isoa kuvaa on lähettämässä. Sähköpostin välittäjä ei välttämättä pidä suurista liitteistä tai vastaanottajalla voi kulua pitkä aika ladatessaan kuvaa modeemiyhteyden yli.
Varoituksen sana: digikameralla saa aikaan todella paljon kuvia. Kun filmi- tai muita muuttuvia kustannuksia ei ole, niin kuvaustyylisi muuttuu huomattavasti samaan suuntaan kuin ammattilaisillakin: kuvia otetaan paljon. Kannattaa muistaa, mitä ammattilaiset tekevät seuraavaksi; he valitsevat kuvistaan parhaat ja näyttävät vain ne muille.
Nykyiseen sähköiseeen paperijulkaisun tekoprosessiin digitaalikuva sopii mainiosti. Pyri ottamaan julkaisun tekijältä selvää, minkälaisessa muodossa hän haluaa kuvansa.
Kuva-arkisto
Yksi digitaalisen kuvan eduista on arkistoituvuus pieneen tilaan. Esim. yhdelle rompulle voidaan polttaa satoja kuvia, ja näitä voidaan lukea ja kopioida virheettömästi. Rompulla on rajallinen kestoikä ja romputkin tuhoutuvat, joten niistäkin kannattaa tehdä varakopioita ja ikääntyneitä romppuja kopioida uusille medioille. Mutta samat ongelmat ovat esim. negatiiviarkistollakin.
Arkistoitavuuden ja yksittäisen kuvan edullisuuden takia voidaan digitaalista kuvaa käyttää tukena monessa muussa harrastuksessa. Esim keräilijät pystyvät tallentamaan kokoelmansa esineiden kuvat ja helposti esittelemään niitä esim. verkossa. Erilaiset lintu-, hyönteis- ym. eläinkuvaajat ovat siirtyneet digikameraan.