Miten saan kuvani webbiin?

Päivitetty 6.8.2010

Kuvat webbiin

Avainsanat:

kuvapalvelin
peukalokuvat (thumbnails)
web
www

Muita kysymyksiä:

Käyttöä digitaaliselle kuvalle
Tietokone
Kuvankäsittelyohjelmat
Kuvauskiellot

Linkkejä:

Aukea.net
PhotoSIG
Nebulan kuvasivupalvelu
Kuvaboxi

Ylläpito:

WWW tai web on varsin monikäyttöinen luonteeltaan. Onkin monia tapoja, ohjelmistoja ja palveluntarjoajia, jotka voivat tarjota apua saadaksesi kuvia koko muun maailman nähtäväksi. Lisäksi oma verkkoyhteytesi (tai sen puute) vaikuttaa tilanteeseen. Täydellistä vastausta tähänkään kysymykseen ei siis ole.

Noin periaatteessa tarvitset jonkun verkkopalvelimen, jossa pyörii www-palvelu. Sinun on muutettava kuvasi johonkin yleiseen muotoon (jpg, gif) ja siirrettävä ne palvelimeen. Voit mahdollisesti tehdä lisäksi www-sivun, jossa ovat kuvien kuvaukset ja ehkä ns. thumbnailit, pienet, peukalonpään kokoiset versiot kuvista. Näistä linkeistä saa sitten auki isommat versiot kuvista.

Mistä palvelu

WWW-palvelin voi olla itselläsi tai ehkä jollain ystävälläsi, mutta yleisempää on käyttää isojen palveluntarjoajien www-palveluita. Tälläinen on usein käyttettävissäsi ilmaiseksi omassa verkkoliittymässäsi tai voit käyttää halpaa/ilmaista ulkoista www-palvelua. Jos haluat nopeat yhteydet, etkä mainoksia, niin www-tilan vuokraaminenkin on nykyään kohtuuhintasta.

Lisäksi maailmalta löytyy valokuvien julkaisemiseen erikoistuneita palveluita. Suomessa löytyy ainakin kuvat.fi -palvelu. Googlen PicasaWeb on myös varsin helppokäyttöinen. Näissä on usein valmiina thumbnailien teko ja kuvasivujen luonti. Kuvien siirtokin voi toimia suoraan www-sivun kautta. Lisätoiminteina voivat olla omien salasanasuojattujen kansioiden teko tai tulostuspalvelut.

Eräs mahdollisuus ovat myös valokuvatulostajien verkkopalvelut. Näissä yleensä kuvat voi ladata palveluun ja ne voi joko tulostaa tai jättää esille tuttavien katsottavaksi ja tulostettavaksi. Tälläisiä palveluita on ainakin Fotonetilla:llä ja Fuji:lla.

Ilmaiset valokuvapalvelut rahoittavat toimintansa mainoksilla tai tulostuspalveluilla. Kannattaa kuitenkin selvittää itselleen palvelun ehdot ja käytetäänkö henkilötietoja tai kuvia jotenkin väärin.

Toisentyyppiset www-palvelut julkaisevat kuvia arvostelua varten. Näissä harrastelijat keskustelevat toistensa kuvista valokuvauksellisessa tai taiteellisessa mielessä. Tälläisiä ovat mm. Aukea.net tai PhotoSIG

Ehkä kuitenkin yleisimpiä kuvien näyttämispaikkoja verkossa ovat erilaiset yhteispalvelut kuten Facebook, MySpace, Irc-galleria tms. Yleisiä ovat myös erilaiset blogit, joihin kuvia voi laittaa esille. Näissä kaikissa on kussakin tapansa ladata kuvia näkyville.

Mitä ohjelmia?

Uusimpien kuvagalleriasivujen ja yhteistöpalvelujen päivitys onnistuu ihan verkkoselaimen kautta. Kuvat haetaan oman koneen levyltä ja siirretään haluttuun paikkaan tai galleriaan.

Perinteisempien webbisivujen kuvien siirtoon tarvitset yleensä siirto-ohjelman esim. ftp:n. Www-sivun voit tehdä itse HTML:llä, jollain www-sivun teko-ohjelmalla tai löytyy myös ohjelmia, jotka ottavat valokuvasi, tekevät niistä thumbnailit ja rakentavat valmiit sivut syöttämiesi kuvatekstien pohjalta. Tällisiä ovat esim. JAlbum, ThumbPlus tai Arles. Vastaavia toimintoja löytyy kuvanselaus- ja kuvankäsittelyohjelmistakin. Googlen Picasa, Adoben Lightroom tai Applen Aperture yhdistää www-sivujen teon muuhun kuvien säätöön ja arkistointiin.

Jos materiaalin asettaminen www:hen on täysin vierasta sinulle, mutta haluaisit kuvasi näkyville, niin tässä tilanteessa kannattaisi etsiä tuttavapiiristä (tai heidän lapsistaan) se nörtti, jolle asia on tuttu ja tehdä asia ensimmäisellä kerralla hänen kanssaan. Vaihtoehtona voisi olla myös esim. joku kansalaisopiston kurssi aiheesta.