Mitä ohjelmia tarvitsen digitaalikuvien käsittelyyn?

Päivitetty 16.11.2004

Kuvankäsittelyohjelmat

Avainsanat:

GIMP
kuva-arkisto
kuvankäsittely (image manipulation, image editing)
kuvankäsittelyohjelma
kuvaselain (image browser)
Paint Shop Pro
Photoshop

Muita kysymyksiä:

Kuvankäsittely
Ohjeita kuvankäsittelyyn
Raw-käsittely

Linkkejä:

Ilmaisohjelmia valokuvan käsittelyyn

Ylläpito:

Saatat tarvita kamerasi tai kortinlukijasi mukana tulevat ohjelmat kuvien siirtoa varten. Niiden asennus ja käyttö on kerrottu kamerasi opaskirjassa. Jos käytät kuvien siirtoon kortinlukijaa ja käsittelet kuvasi omilla ohjelmillasi, et välttämättä tarvitse kameran mukana tulleita ohjelmia ollenkaan.

Kuvankäsittelyä varten tarvitset ohjelman, jolla voi säätää kuvien kokoa, värejä, kontrastia ja valoisuutta sekä tallettaa kuvat haluuttuun tiedostomuotoon. Tälläinen tulee yleensä kamerasi mukana. Muita usein mainittuja ovat ovat Adobe Photoshop (kallis, ammattilaistyökalu), Adobe Elements (edullisempi versio edellisestä), Adobe Lightroom (monipuoliseen ja nopeaan kuvankäsittelyyn ja arkistointiin), Corel Photo Paint (ilmeisen toimiva tämäkin), Jasc Paintshop Pro (edullinen, monipuolinen), GIMP (ilmainen) tai Picasa (ilmainen, helppo, myös arkistoi).

Muitakin ohjelmia on. Kannattaa esimerkiksi kysellä kuvaavien tuttavien kokemuksia heidän käyttämistään ohjelmista.

Kuvien selaus ja arkistointi

Kun kuvia alkaa kertyä, niin niitä on helpompi selata ohjelman avulla. Useissa kuvankäsittelohjelmissa on ns. browser, jolla voi selata kuvia tietokoneen hakemistoissa tai rompulla. Erillisiä tälläisiä ohjelmia ovat mm. Infranview sekä ACDSee, joissa nykyään on mukana myös kuvankäsittely- ja arkisto-ominaisuuksia.

On olemassa myös varsinaisia kuva-arkisto -ohjelmia. Näissä on yleensä ominaisuuksina kuviin liitettävät kuvaukset ja niillä haku. Lisäksi ne tukevat kuvien arkistointia rompuille ja osaavat kertoa miltä rompulta joku tietty kuva löytyy. Arkisto-ohjelmien taso ja ominaisuudet vaihtelevat ammattilaistyökaluista ilmaisiin harrastelijakuvaselaimiin. Edullisista ja helppokäyttöisistä mainittakoon Picasa, Jasc:n Photo Album ja Adoben Photoshop Album. Adobe Lightroom on vielä kohtuuhintainen ja tarjoaa suunnilleen kaiken valokuvaajan tarvitseman.

Muita mahdollisia tarpeita voivat olla ohjelmat näytön ja printterin kalibrointiin, ohjelmat www-kuva-arkistojen luontiin, panoraamojen teko-ohjelma tms.