Mitä pitäisi tehdä kuvankäsittelyohjelmallani, jotta kuvasta tulisi hyvän näköinen?

Päivitetty 30.11.2008

Ohjeita kuvankäsittelyyn

Avainsanat:

kuvankäsittely (image manipulation, image editing)
pienentäminen
rajaus (cropping)
resolution muuttaminen
terävöitys (sharpening)
valkotasapaino (white balance, WB)
värikorjaus

Muita kysymyksiä:

Kirjoja
Tietokone
Kuvankäsittely
Kuvankäsittelyohjelmat
Mustavalkokuvia
Kuvan terävöittäminen
JPEG:in uudelleentalletus
Päivämäärä kuviin
Raw-käsittely
Muokkaus tulostusta varten

Linkkejä:

Instant Photoshop (Luminous Landscape)
PaintShopPro (Corel)
Grokking the GIMP

Ylläpito:

Peruskäyttäjälle usein riittää, että kuva käännetään kuvankäsittelyssä oikein päin ja mahdollisesti muutetaan sen kokoa. Tämän jälkeen kuva voidaan tulostaa, laittaa web-sivulle tai tallettaa. Joskus kuitenkin kuva on liian tumma tai värit eivät toistu luonnollisesti. Kenties myös kuvan rajausta halutaan muuttaa, siis kuvasta halutaan 'leikata reunoja pois'.

Kuvankäsittely yhdistetään usein kuvan muuttamiseen (kuvamanipulaatioon). Useimmiten kuitenkin digivalokuvaa on syytä käsitellä, jotta kuvan valoisuus ja värit toistuisivat luonnollisena. Digikamerat eivät usein pysty toistamaan näkymään sellaisena kuin ihminen sen näkee. Vastaavanlaisia operaatioita tehdään myös filmikuville kehityksen ja kopioinnin yhteydessä.

Ohjeita

Ei ole yhtä hyvää tapaa käsitellä kamerasta tulevaa kuvaa. Käsittely riippuu käytettävästä ohjelmasta, kuvan aiheesta ja teknisestä onnistumisesta ja ennen kaikkea kuvan käyttötarkoituksesta ja halutusta lopputuloksesta.

On eräänlaisia perusohjeita, joissa pyritään yleensä saamaan kuvasta teknisesti kohtuullinen ja oikean näköinen. Näihin ohjeisiin yleensä liittyy: kuvan rajaus (cropping), värien korjaaminen 'luonnollisiksi', kontrastien parannus ja digikuvissa usein terävöitys (sharpening). Tässä muutama linkki verkosta löytyviin ohjeisiin:

About.com

Photoshop Elements tutoriaaleja

Instant Photoshop

Asiantunteva ohje kuva terävöittämisestä ja kontrastin ja värien säädöstä Photoshop:n layer:eiden avulla. Sivulta löytyiviä muitakin tutorialeja kannattaa katsoa.

Corel

Tutoriaaleja PSP:n käyttöön.

Grokking the GIMP

Jos ilmainen kuvankäsittelyohjelma GIMP kinnostaa, niin tässä on hyvä kirja sähköisessä muodossa.

Adobe Lightroom

Adoben Lightroom-tukisivut. Oikeasta sivupalkista löydät myös lisää linkkejä erilaisille Lightroom -vinkkisivuille.

Picasa

Picasa on yksinkertainen kuvien käsittely- ja arkistointiohjelma. Se tarjoaa peruskuvaajalle luultavasti kaiken tarpeellisen ja on lisäksi ilmainen ja suomenkielinen. Perusopastusta löydät englanninkielisenä tältä sivustolta.

Kuvankäsittelyä oppii parhaiten kurssilla tai jonkun osaavan opastamana. Kursseja järjestetään kaupallisina, mutta myös kansalaisopistoissa ja iltalukioissa. Jos aihe kiinnostaa, niin kurssit ovat erittäin suositeltavia.

Kuvankäsittelystä on myös erinomaisia kirjoja tarjolla sekä aloittelijoille että pitemmälle ehtineille. Joitakin suomenkielisiä löydät tämän sivuston kirjaluettelosta.