Kuinka saan päivämäärän kuviini?

Päivitetty 16.11.2003

Päivämäärä kuviin

Avainsanat:

EXIF
päivämäärä kuviin

Muita kysymyksiä:

Kuvien tallettaminen
EXIF-tiedot

Linkkejä:

DCE AutoEnhance
Suomalainen PicMove ohjelma.

Ylläpito:

Monissa filmipokkareissa on mahdollista valottaa kuvan nurkkaan päivämäärä. Päivämäärän todellinen tarve lienee muistuttaa milloin kuva on otettu. Kun päivämäärä on kuvassa, niin sen poistaminen ja alle jääneen kuvan osan palauttaminen ei ole helppoa. Filmipokkareissa vain ei ole muuta vaihtoehtoa kuin valottaa päivämäärä filmille.

Digipokkareissa tämä toiminto ei ole kovin yleinen, vaikka sitä joistakin digeistä kyllä löytyy. Kuvan osaksi talletettu päivämäärä ei kestä pienennystä tai vaikkapa kuvan rajausta. Sensijaan päivämäärä ja aika talletetaan yleensä sekä kuvatiedoston luontiajaksi että JPEG-kuvissa yleensä myös ns. EXIF-tietoihin. EXIF-kentät ovat kuvan mukana olevia tietokenttiä, jossa on yleensä kameran asetukset, kuvanottohetki ja muuta saatavissa olevaa tietoa. Tiedot ovat siis olemassa, ilman että varsinaista kuvaa tarvitsee 'sotkea'.

Haluan päivämäärän kuvaan!

Jos päivämäärä halutaan näkyville, niin se on parempi lisätä vasta kuvan jälkikäsittelyssä: tulostukseen, pienennettyyn www-kuvaan tai muuhun. Digitaalisesti säilytettäväksi tarkoitettuun alkuperäiskuviin taas kannattaisi lisätä päivämäärät ja kuvaustekstit joko kuva-arkisto -ohjelman kautta tai vaikka ihan tekstitiedostoksi.

Päivämäärän lisääminen onnistuu käsin kuvankäsittelyohjelmalla. Lähes kaikissa ohjelmissa on mahdollisuus lisätä tekstiä kuvaan. Joissakin ohjelmissa on automaattitoimintoja päivämäärän lisäämiseen jopa suoraan kuvan EXIF-tiedoista luettuna.

Ohessa on myös kaksi ohjelmaa, jolla päivämäärän kirjoituksen voi tehdä automaattisesti.