Kuinka saan mustavalkoisia kuvia?
Varsinaista mustavalkoista digikameraa ei tällä hetkellä ole. Kuitenkin mustavalkoisissa kuvissakin on oma viehätyksensä. Usein kuvan pelkistäminen tuo aihetta paremmin esille. Mustavalkoiset kuvat korostavat valon vaihtelua, kun värit on jätetty pois.
Mustavalkoisia (tai oikeastaan harmaasävyisiä) kuvia voi digikameralla luoda usealla tavalla. Useissa kameroissa on erikseen asetus, jolla kuva näytetään LCD:ssä mustavalkoisena ja talletetaan vain kuvan harmaasävyt. Tämä on näppärää, mutta ehkä jonkinverran rajoittaa mahdollisuuksiasi. Mustavalkokuva vie suunnilleen saman verran tilaa muistikortilla kuin värillinenkin.
Uudemmat kamerat antavat lisämahdollisuuksia vaikuttaa harmaasävyjen tuottamiseen. Niissä on useimmiten tarjolla eräänlaisia "suodattimia", samanlaisia kuin mustavalkokuvauksessa filmille on käytetty. Nämä korostavat esimerkiksi ihonvärejä tai kasvien vihreää.
Näppärä keino on järjestelmäkameroiden tarjoama tapa tallettaa kuvasta sekä Raw-versio että JPEG-kuva. Asetettaessa kamera mustavalkomoodiin, saadaan esikatseluun mustavalkokuva, joka tallettuu JPEG-kuvaan. Raw on kuitenkin yhä värillinen ja sitä voidaan käyttää värikuvan lähteenä tarvittaessa.
Mustavalkoiseksi kuvankäsittelyssä
Kun kuvat muuttaa vasta kuvankäsittelyssä mustavalkoisiksi, on aiheen korostamisessa lisämahdollisuuksia (ja vielä on mahdollista käyttää kuvaa värillisenäkin). Usein selkeät, valoisuuseroja sisältävät kuvat ovat otollisia mustavalkoisinakin. Joskus mustavalkoiseksi muuttaminen voi myös lisätä kuvan tarkkuutta, jos esimerkiksi hämärässä otetut kuvat sisältävät paljon värillistä kohinaa.
Kuvankäsittelyohjelmat muuttavat kuvan mustavalkoisiksi laskemalla punaisen, sinisen ja vihreän sopivasti painotetun keskiarvon ja esittämällä sen harmaan arvona. Ohjelmien automaattisissa harmaasävymuunnoksissa nämä eri värien painot ovat kiinteitä ja toimivat kohtuullisesti yleistapauksessa.
Perinteisessä mustavalkokuvauksessa on käytetty värillisiä suodattimia kameran linssin edessä korostamassa aiheen valoisuuksia. Samanlaisia muutoksia voi tehdä kuvankäsittelyohjelmassa muuntamalla kuvan harmaasävyiksi käyttäen omia painokertoimia. Usein tätä kutsutaan värikanavien sekoittamiseksi (channel mixing). Tällöin käyttäjä voi itse valita, kuinka paljon punainen, sininen ja vihreä kanava vaikuttavat lopulliseen harmaaseen. Lopputulosta voi pyöritellä ja kokeilla eikä pelkästään rajoittua johonkin 'suodatinefektiin'. Sekoittaminen on helppo aloittaa vaikkapa katsomalla, minkälaisen tuloksen pelkästään yhden kanavan käyttäminen aiheuttaa.
Kolmas tapa muuttaa kuva harmaasävyiseksi on muuttaa se joko LAB- tai HSV-muotoon ja käyttää vain valoisuus-kanava (lightness, value). Tulos voi olla kohinattomampi kuin sekoitusmenetelmällä.
Muitakin sofistikoituneempiä tapoja on. Niitä löydät esimerkiksi kuvankäsittelyoppaista.