Miten voin muokata digitaalista kuvaa?
Digitaalisen kuvan vahvuus (ja osittain myös heikkous) on se, että sitä voidaan helposti muokata kuvan oton jälkeen. Kuvan valoisuutta ja värejä useimmiten kannattaa korjata, jotta siitä saataisiin ihmisen näkemää vastaava. Kamera ei aina pysty toistamaan täydellisesti kuvattua näkymää.
Kuvan muokkausta on aina tehty filmikuvillakin. Kehitys- ja vedostusvaiheessa on aina korjattu kuvan värejä, terävyyttä yms. Eivätkä varsinaiset kuvamanipulaatiotkaan ole vieraita. Nykyään digitaalinen kuvankäsittely on vain saatavissa edullisesti jokaisen kuvaajan käyttöön.
Miksi muokata kuvaa
Uusimmat kamerat pyrkivät automaattiasetuksilla korjaamaan kuvien väritasapainoa, kontrasteja, terävyyttä yms. – näin ikään kuin korvaamaan automaattisen filminkehityksen tekemät korjaukset. Joissakin kameroissa voi säätää, minkälaisia korjauksia kamera tekee kuvanottovaiheessa.
Aina kamera ei onnistu. Tällöin kuvaa saattaa joutua korjaamaan, jotta se olisi sellainen kuin kuvaaja haluaa. Tyypillisesti kuvaa voidaan rajata, pienentää, pyörittää, tummentaa, vaalentaa, muuttaa kontrasteja, terävoittää tai poistaa roskia, puhumattakaan erilaisista taiteellisimmista tehokeinoista.
Kaikille helppo ja saatavissa oleva kuvankäsittely on aiheuttanut, ettei kuvalla ole enää välttämättä sellaista todistusvoimaa, kun sillä on ollut. Jopa filmillä oleva kuva on voitu kuvata digitaalisesti käsitellystä kuvasta uudestaan. Tämä on valitettavaa, mutta ihmisluonne on sellainen.
Millä ohjelmalla
Käsin muokkaamiseen tarvitaan tietokone ja sopiva ohjelma. Yleensä kameran mukana tulee jo joku yleinen kuvankäsittelyohjelma, niitä voi ladata internetistä ja hyviä kaupallisiakin on. Useimmiten mainittuja ovat:
- Adobe Photoshop: kallis, ammattilaistyökalu, suomennettu, Windows, Mac,
- Adobe Elements: edullisempi versio edellisestä, Windows, Mac,
- Adobe Lightroom: arkistointiin ja kuvansäätöön, Windows, Mac
- Corel Photo Paint: ilmeisen toimiva tämäkin, Windows,
- Jasc Paint Shop Pro: edullinen, monipuolinen, Windows,
- GIMP: ilmainen, toimii Linux:ssa ja Windowsissa,
- Paint.net: ilmainen, Windows,
- IPhoto: tulee Mac:n mukana, suomenkielinen,
- Picasa: edullinen, helppo, myös kuvien arkistointiin, suomenkielinen,
- Adobe Elements: edullisempi versio edellisestä, Windows, Mac,
Mitä pitäisi korjata?
Yleistä ohjetta siitä, miten kuvaa pitää korjata kussakin tilanteessa on vaikea antaa. Kuvankäsittelyohjelmasi ohjekirja on jonkinlainen alkuopas ja kirjakaupasta/kirjastosta löytyy kuvankäsittelyoppaita myös aloittelijoille. Hyviä ohjeita ja vinkkilistoja löytyy myös verkosta. Kuvankäsittelykurssit ovat myös suositeltavia, jos intoa riittää.
Pitämällä alkuperäinen kuva tallessa ja kokeilemalla kuvankäsittelyohjelman toimenpiteitä kuvasi kopiolle, opit kantapään kautta, mitä kukin käsittelytapa tekee ja kuitenkin voit aina aloittaa alusta. Tätä et voisi tehdä kehittämättömällä filmillä kun kerran per kuva.