Miten RAW-kuva konvertoidaan?
RAW-kuva sisältää sen tiedon, mitä kameran kenno on vanginnut ilman kameran omaa kuvankäsittelyä. Jotta kuvasta saataisiin normaali digitaalinen kuva, täytyy sille tehdä peruskäsittely ja konvertoida se sellaiseen tiedostomuotoon, jota voidaan katsoa ja käsitellä muilla ohjelmilla.
Konversio koostuu yleensä kuvan värien muodostamisesta, valotuksen ja terävöinnin säädöistä sekä varsinaisesta kuvan muodostamisesta.
Konversio-ohjelmat
RAW-kuvan konversio voidaan tehdä joko kameran mukana tulleilla ohjelmilla tai sitten yleiskäyttöisillä ohelmilla kuten Picasalla, Adobe Photoshopilla, Elementsillä, Lightroomilla, Apple Aperturella tai vaikka Phase One C1:llä
Konversio-ohjelmaan liittyy usein myös työnkulkuun vaikuttavia asioita. Ohjelma voi tarjota esimerkiksi konversion ajamista taustalla, vaikka seuraavia kuvia jo työstetään. Lisäksi samat säädöt voidaan kohdistaa suurempaan kuvajoukkoon kerralla, jos ne on kuvattu samoissa olosuhteissa. Asetukset voidaan myös tallettaa ja käyttää uudestaan myöhemmin.
Kussakin konversio-ohjelmassa on oma tapansa toimia. Ohjelmista löytää tietoa verkosta ja lehdistä. Useimmista ohjelmista on ladattavissa kokeiluversio, jonka avulla yleensä löytää omille vaatimuksilleen ja budjetille sopivan ohjelman.
Värit ja valoisuus
RAW-kuvassa kennon eri värejä havaitsevien antureiden tietoja ei ole yhdistetty. Tämä mahdollistaa sen, että kuvan valkotasapainoa voidaan säätää. Voidaan tehdä samat asiat kuin kamerassakin; valita valmis asetus tai osoittaa kuvasta neutraalin värinen kohta. Usein värejä voidaan hienosäätää paremmin kuin kamerassa.
Raw-kuvassa on yleensä enemmän kuvan valoisuusinformaatiota kuin kameran tuottamassa JPEG:ssä. Tätä voidaan käyttää hyväksi ja säätää kuvan valotusta. Kuvaa voidaan ainakin tummentaa ja vaalentaa, mutta usein kuvaa voidaan säätää suoraan histogrammista ja eri värikanavia erikseen. Tällöin voidaan säätää pelkästään kuvan tummia alueita tai vaikkapa keskisävyjä, jyrkentää tai loiventaa kuvaa jne. Mustiksi jääneitä tai ylipalaneita kohtia voidaan mahdollisesti korjata tai ainakin säätää paremmiksi.
Kohina ja terävöitys
Parhaista RAW-konverttereista löytyy lisäominaisuuksia, joilla voidaan säätää kuvan terävyyttä ja poistaa kohinaa. Ylimääräisen kuvamateriaalin avulla näistä operaatioista voidaan saada hyvin tehokkaita.
Tyypillisiä ominaisuuksia ovat myös kuvan pyörittäminen vaakakuvasta pystyyn ja kuvan väriavaruuden valinta. Kuva voidaan parhaimmillaan muuttaa suoraan painokelpoiseksi CMYK-kuvaksi.
Kuvan konversio ja tallettaminen
Usein kuvan säätövaihetta nopeutetaan sillä, että kuvaa ei käsitellä varsinaisesti raw-muodossa vaan muutokset näytetään ainoastaan esikatselukuvassa. Varsinaisessa konversiossa toteutetaan kaikki säädöt ja kuva kirjoitetaan johonkin tunnettuun tiedostomuotoon, kuten TIFF:ksi tai JPEG:ksi.
TIFF-muotoinen kuva voidaan myös tallettaa normaalin 8-bittisen muodon lisäksi 16-bittiseksi. Tällöin saadaan kuvankäsittelyä varten mahdollisimman laaja dynamiikka vielä talteen kuvaan.