Olen valokuvannut jo ennen kuin nämä 'tilitali'-ihmiset ovat syntyneetkään ja nyt joka hyypiö julkaisee epätarkkoja Kanariankuviaan. Tämä pitää kieltää!

Päivitetty 22.6.2010

Digikuvan julkaiseminen

Avainsanat:

ammattilaiskuvaajat
julkaiseminen
lukijakuvat

Muita kysymyksiä:

Digitaalinen valokuva
Digi vastaan filmi

Ylläpito:

Hyvä valokuva on hyvä valokuva. Digitaalikamera on vain toisenlainen työkalu. Kukaan ei todennäköisesti yritäkään verrata pikkupokkarilla otettuja joulukuvia ammattilaisen järjestelmäkameralla ottamiin studiokuviin. Ja kuitenkin se lapsen loistava ilme voidaan tallettaa molemmilla.

Julkaisemisen murros ei oikeastaan suoraan liity digitaalikameroiden esiinmarssiin. Internet on tuonut sen, että kuka tahansa voi 'julkaista' kuviaan web-sivuillaan ja kailottaa siitä koko maailmalle Facebookissa. Toisaalta myös paperijulkaiseminen on helpottunut ja nopeutunut teknisillä välineillä. Kuvan lisääminen tekstin sekaan ole mikään ongelma enää – edes värikuvan. Kuvien tarve on myös lisääntynyt valtavasti.

Siinä mielessä digitaalikamera on vaikuttanut julkaisemiseen, että ammattilaisvalokuvaajalla ei ole enää etunaan edes nopeus – kuvaajan tai lehden oman laboratorion ohittaa nopeudessa suoraan kamerasta taittojärjestelmään siirretty kuva. Jopa paikalle osunut sivullinen voi lähettää onnistuneen kuvansa sähköpostilla toimitussihteerille.

Erilaiset lukijakuvat ovat lisääntyneet valtavasti lehtien materiaaleina. Ne ovat edullisia, koska peruslaatu riittää sanomalehtiin, eivätkä lukijat osaa vaatia maksua kuvistaan. Valitettavaa on, että tätä käytetään hyväksi ja kuvat omitaan täysillä käyttöoikeuksilla. Kuvaaja ei pysty enää hallitsemaan, miten kuvia käytetään.

Mutta ammattilaisen osaaminen ei ole kadonnut mihinkään ja osaamista yhä arvostetaan. Ehkäpä kuvatulvassa se ei enää vain tahdo aina erottua.