Miksi kuva näytöllä tai tulostimella ei näytäkään alkuperäiseltä kohteelta?

Päivitetty 30.11.2008

Värien toistuminen

Avainsanat:

ICC-profilointi
näytön kalibrointi (calibration)
valkotasapaino (white balance, WB)
vastavalo
värien toistuminen
värilämpötila (color temperature)
värinhallinta (color management)
väriprofiili (color profile)

Muita kysymyksiä:

Valkotasapainon asetus
Valotuksen säätö
Pistemittaus
Värinhallinta

Linkkejä:

Näytön kalibrointi (leuku.fi)
Näytön säätö Adobe Gammalla
Näyttökalibrointilaitteiden testi

Ylläpito:

Näytöllä tai tulosteessa saattavat värit olla haalistuneet tai jopa vääristyneet. Yleensä kohteen värien poikkeavuuteen kuvan väreistä voi olla kaksi syytä: Toisaalta ihmissilmän ja kameran näkemyserot ja toisaalta kameran/näytön/printterin värien epäyhteensopivuus.

Valokuva on kuvaajan näkemys asiasta. Täsmälleen oikeiden värien tuottaminen valokuvaan ei ole elämän tarkoitus. Jos sinun mielestäsi kuvasi on tyylikäs, mieleenjäävä tai sellainen kun sinä tilanteen muistat, niin tilanne on täysin OK, vaikka värit olisivat mitä tahansa.

Ikävää sensijaan on, jos näkemyksesi ei välitykään toisille sellaisena kun sinä sen haluat. Esimerkiksi, jos sinun näytölläsi kuva on sopiva, mutta muilla vaikkapa liian tumma. Tällöin kannattaa tutustua värinhallintaan ainakin aivan perustasolla.

Kameran näkökyky

Ihmissilmä on varsin sopeutuvainen erilaisiin valaisuolosuhteisiin. Silmä näkee sekä hämärässä että kirkkaassa valossa ja pystyy tulkitsemaan värejä vaikka ympäröivä valo on raskaastikin värittynyttä. Kamera sensijaan voi toimia heikosti hämärässä tai kirkkaassa vastavalossa ja kamera toistaa ympäröivän valon vaikutuksen kuvassakin.

Kameran kenno ei kykene toimimaan liian vähäisessä valossa. Kuvaan tulee enemmän kohinaa kuin varsinaista kohdetta. Liian kirkkaassa valossa suoraan kohteen suunnasta kenno rekisteröi vain kirkkaan valon ja varsinainen kohde jää epäselväksi tai hämäräksi. Tilanne ei sinänsä ole mitenkään poikkeava filmikameran tilanteesta. Yleensä tilannetta korjataan lisäämällä joko valoa esim salamalla tai mahdollisesti lisätään kameran ns. valovoimaa paremmalla optiikalla tai lisäämällä kameran herkkyyttä.

Erilaiset valolähteet valaisevat eri värisellä valolla. Ihmissilmä sopeutuu näihin valon muutoksiin ja näkee kuitenkin valkoisen valkoisena vaikka todellisuudessa valkoinen värittyy valon väriseksi.

Yksi mahdollisuus on vielä, että (halpa) kamerasi ei pysty toistamaan värejä kunnolla, joko yleisesti tai tietyissä olosuhteissa. Jos tämä on perusongelma, niin kuvan värejä voi yrittää säätää kuvankäsittelyohjelman avulla.

Värinhallinta

Kameran, näytön, printterin tai jopa kuvankäsittelyohjelman näkemykset tietyn värin esittämisestä voivat olla erilaiset. Varsinkin näytön värejä voidaan säätää näkymään hyvinkin eri lailla. Jotta nämä näkemykset saataisiin samanlaisiksi, tulisi näyttö ja tulostuksen ohjain kalibroida keskenään yhteensopiviksi. Tähän on käytettävissä erilaisia ohjelmia, laitteita, standardeja yms.

Kannattaa muuten huomata, että vaikka olisit saanut oman laitteistosi viimeisen päälle säädettyä oikein, niin asettaessasi kuvan webbiin tai lähettäessäsi sen jollekulle, niin katselijan säädöt voivat olla taas erilaiset. Sama voi koskea käyttämääsi ulkoista digitaalikuvan tulostuspalvelua. Eräs ratkaisu on ns. ICC-profilointi, jossa kuvaan liitetään mukaan tieto käytetyistä väriasetuksista. Tällöinkin näytön kalibrointi on tärkeätä.

Yksinkertainen tapa saada näyttö suunnilleen järkeviin asetuksiin löytyy Leuku.fi:n sivuilta. Linkki ohessa.

Jos sinulla on käytettävissäsi Adobe Gamma tai muu näytön aistinvarainen säädön työkalu, ohessa on ohje melko hyvään tapaan korjata näyttösi asetukset kohdalleen.

Tarkimmin saat näyttösi kalibroitua erillisellä laitteella, joka "katsoo" näyttösi värit läpi. Tällöin saat säädettyä tarkkaan näytön valoisuuden ja kontrastin kohdalleen, sekä luotua kuvankäsittelyä varten näytölle profiilin, jolla värit voidaan näyttää oikein.