Miten tilaan digikameran ulkomailta?

Päivitetty 27.11.2008

Kamera ulkomailta

Avainsanat:

arvonlisävero
hinta
internet
postiennakko
suomenkielinen ohjekirja
takuu
ulkomailta tilaaminen
verkkokauppa

Muita kysymyksiä:

Digikamera halvalla
Kameran ohjekirjat

Linkkejä:

Digikamera.net:n artikkeli ulkomailta tilaamisesta
verkkokauppalinkkejä (digicamera.net)
Guenstiger
Western Union -huijaus
USA:n verkkokauppojen ostokokemuksia

Ylläpito:

Digikameroiden valikoima vaihtuu ja kasvaa nopeasti. Suomen markkinat ovat jossakin määrin pienet, eikä Suomesta aina löydy haluttua kameraa tai sen hinta ulkomailla on pienempi.

Internetin kautta on nykyään kohtuullisen helppoa tilata kameroita. Ulkomaisten liikkeiden valikoimat ja hinnastot ovat hyvin esillä, maksaminen onnistuu ja toimituskin on kohtuullisen nopeata. Myös kotimaiset verkkokaupat ovat usein varsin kilpailykykyisiä.

Hintaerot Suomen ja Euroopan välillä ovat pienentynyeet viime vuosina. Kompaktikameroissa ja suosituimmissa harrastajarungoissa erot ovat varsin pienet postikulut huomioiden. Objektiivit ja lisävarusteet ovat yhä edullisempia ja usein myös paremmin saatavissa postimyynnin kautta.

USA ja Aasia

USA:n hinnat ovat edullisia. Niissä kuitenkaan ei ole arvonlisäveroja, tulleja ja toimituskustannuksetkin ovat kovat. Lisäksi USA:n takuu ei välttämättättä ole voimassa Euroopassa, käyttöjännitteet ja TV-liitännät voivat olla erilaisia ja yleisesti asiointi ongelmatapauksissa on hitaampaa rapakon taakse. Voi kannattaa itse tuoda kamera ulkomaanmatkallaan USA:han.

USA:n "vapaa yrittäminen" aiheuttaa myös suoranaisia huijausyrityksiä. Pakkaus ei sisälläkään kaikkea tarvittavaa ja varusteet myydään reippaalla lisähinnalla. Ohessa on linkki sivustoon, joka kerää kokemuksia eri verkkokaupoista – siihen kannattaa tutustua ennen kaupantekoa, varsinkin jos hinnat tuntuvat liian halvoilta.

Aasian suurten kauppakeskusten kuten Hong Kongin ja Singaporen hinnat voivat olla todella edullisia. Verkko-ostaminen ei kuitenkaan ole kovin kehittynyttä. Matkalla mukana tuominen voi olla hyvä ratkaisu. Kaikki Aasian maat eivät ole edullisia.

Eurooppa

EU on helpottanut tavaroiden ostoa toisista EU-maista. Tulleja ei ole ja ALV maksetaan ostopäässä. Keskieuroopan suurilta markkinoilta kameroiden tilaaminen on edullista. Saksassa kameroiden ALV on 16% (suomessa 22%) ja isot liikkeet saavat isot alennukset. Näiden liikkeiden digikameroiden ulosmyyntihinnat ovat usein pienemmät kuin suomalaisten kauppiaiden tukkuhinnat.

Euroopan yhteisössä on sovittu periaatteessa, että arvonlisävero maksetaan ostomaahan. Toistaiseksi postimyynnissä on kuitenkin poikkeus, jos myyjäliike tekee paljon myyntiä määränpäämaahan. Tällöin myyjän on tilitettävä arvolisäverot määränpäämaahan sen maan mukaisin. Tästä joskus seuraa, että suurella verkkokaupalla on eri hinnat eri maihin.

Mitä on huomioitava?

Verkosta tilattaessa tavaran toimitusaikaa on varsin vaikea arvioida. Myyjäkään ei sitä aina tiedä. Nettiliikkeillä ei ole aina omaa varastoa ja uutuskameroiden saatavuus voi olla heikkoa. On paljon kokemuksia alle viikonkin toimitusajoista, mutta jos tavara on harvinaista tai sitä ei ole saanut edes valmistajalta, ovat toimitusajat pidentyneet viikkoihin ja jopa kuukausiin.

Ohjekirjat kannattaisi yrittää saada englanninkielellä. Varsinkin Saksasta tilattaessa, ohjeita kuitenkaan ei yleensä saa kuin saksaksi. Suomenkielisistä ohjekirjoista on turha haaveilla, tosin niitä voi tarvittaessa ostaa suomalaisilta maahantuojalta, mutta hintaakin voi olla. Verkosta saa ladattua useimpiin kameramerkkeihin englanninkieliset oppaat, katso oheista linkkiä.

Kameroiden ja varusteiden takuuasiat kannattaa selvittää ennen tilausta, jotta yllätyksiä ei tulisi. Useilla suurilla kameramerkeillä on Euroopan laajuinen takuu: ne takuuhuoltavat Suomessa Euroopasta ostetun kameran, jos takuukortit ja ostokuitit on kunnossa.

Käytetyn tavaran ostaminen netin yli on helppoa, mutta lopputulos voi olla epävarma. Luottamuksen ostajan ja myyjän välillä on syytä olla erittäin hyvää.

Miten maksan?

Maksuvaihtoehtoja ovat luottokortti, postiennakko (COD, Cash On Delivery, Nachnahme) tai pankkisiirto. Luottokortti on riittävän turvallinen maksuväline, jos vastaanottava liike on edes kohtuullisen tunnettu. Se ei kuitenkaan aina käy verkkokaupoille tai hinta voi olla hiukan eri, koska liike joutuu maksamaan provisiota luottokorttiyritykselle.

Postiennakko toimii hyvin Pohjoismaista ja Saksasta. Postiennakko on sikäli turvallinen, että maksu tapahtuu vasta kun tavara saapuu.

EU-maiden välinen pankkisiirto on helpottunut ja halventunut. Jos vastapään liike on tunnettu ja luotettava, niin ennen toimitusta maksettava pankkisiirtokin on kohtuullisen hyvä maksutapa. Tuntemattomalle osapuolelle ei kannata rahaa siirtää etukäteen. Pankkisiirtoa varten tarvitset vastaanottajan ns. IBAN-muotoisen tilinumeron.

Varsinkin erilaisista nettihuutokaupoista tilattaessa tulee olla erittäin tarkkana. Erilaisia huijausyrityksiä on jatkuvasti. Maksu etukäteen tai Western Unionin kautta on huono merkki, samoin liian edulliset hinnat.

Mistä kannattaa tilata

Saksasta ja keski-Euroopasta löytyy paljon verkkomyyntiä tekeviä kameraliikkeitä. Näitä liikkeitä on listattu mm. oheisissa linkeissä. Kun sopivan tuntuinen liike on löytynyt, niin kannattaa käydä selaamassa esimerkiksi Digicamera.net:n keskustelupalstoja tai Google Groups:lla sfnet.harrastus.valokuvaus.digi -ryhmän kirjoituksia, olisiko niissä tuoreita kokemuksia kyseisestä liikkeestä.

Tilauksen tekeminen onnistuu useimmiten suoraan WWW-sivun tilauslomakkeella. Mailillakin voi koettaa kommunikoida liikkeen kanssa, mutta jos tilauksessa tuntuu olevan ongelmia tai haluaa mahdollisimman nopeaa palvelua, niin kannattaa soittaa puhelimella liikkeen palvelunumeroon. Tämä tietysti vaatii jonkinlaista kielitaitoa – usein englanti riittää.

Saksalainen hintavertailu Guenstiger tarjoaa www-osoitteita liiankin kanssa. Kuitenkin halvimpia hintoja tarjoavat liikkeet eivät usein myy Saksan ulkopuolelle.

Valintaa ulkomaisen ja kotimaisen liikkeen välillä kannattaa harkita. Hintaerot varsinkin edullisimpien kompaktikameroiden kanssa ovat kutistuneet huomattavasti. Samoin lisääntynyt kilpailu järjestelmärungoissa on laskenut niiden hintoja.

Harvinaisemmat tuotteet ja objektiivit ovat yhä edullisempia Saksassa. Kuitenkin erityisesti takuuasiat kannattaa selvittää. Oma arvonsa kannattaa myös laittaa sille, että laitetta pääsee käpälöimään ennen ostopäätöstä.