Kuinka pienennän suuren joukon kuvia kerralla?
Kuinka nimeän suuren joukon kuvia uudestaan?

Päivitetty 16.2.2004

Kuvajoukon konvertointi

Avainsanat:

batch conversion
kuvien pienentäminen

Muita kysymyksiä:

Ohjeita kuvankäsittelyyn

Linkkejä:

Irfanview
JAlbum
Tucows

Ylläpito:

Joskus tulee tilanne, että haluaisi tehdä saman operaation suurelle joukolle kuvia. Tyypillisesti tämä operaatio on kuvien pienentäminen, uudelleennimeäminen tai tiedostoformaatin muuntaminen. Sekä Photoshopissa että Paint Shop Pro 8.0:ssa on mahdollista määritellä ns. makroja, joihin voi koota joukon toimintoja ja ajaa sitten näitä joukoille kuvia. On kuitenkin valmiitakin ohjelmia, joilla nämä konversiot sujuvat näppärästi.

Yksi näppärimmistä ohjelmista on Irfanview, jolla voi kuvajoukkoa helposti muokata, uudelleennimetä tai kuvaformaattia muuttaa. Joukon käsittelyt löytyvät Batch conversion -toiminnosta.

Jos tarpeena on tuottaa ruudulle mahtuvia kuvia tai thumbnaileja – pieniä valintakuvia – www-sivun tuottamiseen, niin näppärämpi ratkaisu voi olla käyttää ohjelmaa joka tekee suoraan html-sivuja. Tälläisiä ovat mm. ilmainen JAlbum tai Picasa. Myös useimmat kuvankäsittelyohjelmat osaavat tehdä web-sivuja, mainittakoon vaikka Lightroom, jossa kuvien keräilyä ja muodostuvan sivuston ulkoasua voi mukavasti säätää.

Linuxille löytyy useita grafiikkapaketteja, joilla voi tehdä helposti käsittelyä kuvatiedostoille. Muunmuassa ImageMagick ja PBMPlus ovat tälläisiä.

Valokuvatiedostojen käsittelyyn löytyy todella paljon pikkuohjelmia. Lisää niitä löydät esimerkiksi Tucows -ohjelma-arkistosta.