Kuka omistaa oikeudet minusta otettuun kuvaan?
Voinko käyttää internetistä saatavia kuvia?

Päivitetty 30.11.2008

Tekijänoikeus

Avainsanat:

internet
tekijänoikeus

Muita kysymyksiä:

Kuvauskiellot

Linkkejä:

Valokuvaajan tekijänoikeusopas

Ylläpito:

Lyhyesti sanottuna valokuvaaja omistaa kaikki oikeudet ottamiinsa kuviin, jollei jotain oikeuksia ole luovutettu muille. Kuvien julkaisemista koskevia lakeja ja rajoituksia lukuunottamatta, kuvaaja saa julkaista kuvan, myydä sen käyttöoikeutta ja jopa olla luovuttamatta sitä koskaan kenellekään. Vaikka kyseessä olisi sinusta otettu muotokuva, niin sama pätee. Jos otettavan kuvan oikeuksia halutaan joksikin muuksi, siitä on syytä sopia etukäteen, mielellään kirjallisesti.

Vaikka kuva on julkaistu, se ei ole sittenkään vapaasti käytettävissä ilman lupaa ja/tai korvausta. Tästä on Suomen laissa poikkeuksia, tärkeimpänä ehkä lupa käyttää kuvaa vapaasti omassa henkilökohtaisessa käytössä. Saat siis laittaa netistä ottamasi kuvan kotisi seinälle. Mutta et enää vaikkapa liikkeesi seinälle, koska kyseessä on tällöin julkaisu.

Kuvaan on niin sanottu siteeraus- tai lainausoikeus. Tällä ei tarkoiteta, että jonkun kuvan saa laittaa blogiinsa, ja sanoa vieressä "Katsokaa kuinka hassu kuva!". Myöskään toisen ottamaa kuvaa ei saa käyttää ilman lupaa, jos siteerataan kuvan henkilöä tai uutisoidaan kuvan aiheesta.

Kuvaa saa siteerata juuri tämän kuvan arvostelutarkoituksessa, kuvan uutisoinnissa tai ehkä uutisoitaessa kuvan ottajasta jotain - viimeisessä olisi syytä kysyä tähänkin lupa.

Usein kuvan käyttölupa ei vaadi rahaa. Maailma on täynnä harrastajia, jotka ovat iloisia kun kuvansa päätyvät johonkin käyttöön. Nätisti pyytämällä ja kuvan käyttötarkoituksesta kertomalla saa kuvaan usein käyttöluvan. On kuitenkin aika epätoivottavaa hankkia itse toisten ilmaisilla kuvilla. Jos tunnet, että saat tuottoa toisen ottamasta kuvasta, jaa sitä toki hänellekin.

Ammattikuvaajalle kuvat ovat elinkeino, hän haluaa kuviensa käytöstä korvauksen. Korvaus ei välttämättä ole kuitenkaan mitenkään mahdoton. Huomaa kuitenkin, että kuvassa maksaa se kuvaamistyö, ei pelkästään se paperikuvan teko.