Mitä ovat vain digijärjestelmiin tehdyt objektiivit?

Päivitetty 1.12.2008

Digiobjektiivit

Avainsanat:

4/3
digiobjektiivi
EF-S
Micro-4/3
objektiivi

Muita kysymyksiä:

Järjestelmäobjektiivit

Linkkejä:

Tarkemmin polttovälistä

Ylläpito:

Valmistajat ovat tuoneet markkinoille objektiiveja, jotka on tarkoitettu vain pienemmillä kennoilla varustettuihin digijärjestelmäkameroihin.

Digiobjektiiveissa on kuvaympyrän kokoa rajoitettu. Kuva syntyy kokonaisena vain kinokokoa pienemmälle kennolle. Kinokokoisen filmin tai kennon kuvassa näkyisi mustat reunat.

Pienentämällä kuvaympyrää voidaan myös itse objektiivia pienentää, keventää ja sen hinta laskee. Erityisesti hyötyä voi syntyä laajakulmaobjektiiveissä. Pienemmällä kennolla vaaditaan pienempi polttoväli saman kuva-alan vangitsemiseksi. Pienipolttovälisen laajakulman valmistaminen on hankalaa ja kallista.

Digiobjektiiveihin voi liittyä myös muita erikoisuuksia. Canonin EF-S -objektiivit sopivat tällä hetkellä vain tiettyihin digijärjestelmään. Näissä rungoissa on etsinpeilin liikerataa muutettu niin, että peili kääntyy syrjään taaempana kuin muissa rungoissa. Näin voidaan objektiivin takimmaista linssiä tuoda lähemmäksi kennoa ja laajakulma voidaan tehdä taas helpommin.

Olympuksen 4/3 -järjestelmä on suunniteltu alusta lähtien digijärjestelmäksi. Kuvaympyrän koko, pienempi peili ja myös valon tuominen kennolle kohtisuoremmin on huomioitu ja saatu periaatteessa aikaan järkeviä ratkaisuja. Kokonaan uudestaan tehty järjestelmä aiheuttaa vanhojen optiikoiden osittaisen epäyhteensopivuuden ja varustevalikoman pienuuden.

Uusin tulokas on Olympuksen ja Panasonicin Micro-4/3. Ne ovat pienemmälle järjestelmärungolle suunniteltuja objektiiveja, jolloin rungossa ei ole enää peilietsintä. Micro-4/3 -kameraan saa sovitteen avulla kiinni myös aiempia 4/3-objektiiveja.