Miksi lineaaripolarisaattori toimii huonosti järjestelmäkameran kanssa?

Päivitetty 11.6.2010

Digijärjestelmä ja polarisaattori

Avainsanat:

peilietsin (optical ttl viewfinder)
polarisaattori

Muita kysymyksiä:

Etsimet
Lisäoptiikat

Linkkejä:

Polarisaattorin vaikutus

Ylläpito:

Polarisaattorisuodatin poistaa kuvasta heijastuksia ja syventää taivaan sineä suodattamalla valon vain tiettyyn suuntaan polaroituneeksi.

Valo on poikittaista aaltoliikettä, siis värähtely tapahtuu poikittain etenemissuuntaan nähden. Poikittainen värähtely tapahtuu kaikkiin suuntiin. Kun valo heijastuu ei-metallisesta pinnasta, niin osa värähtelysuunnista vaimenee – valo polarisoituu.

Polarisaattori ei päästä lävitseen sen optiseen suuntaan nähden poikittaisesti polarisoitunutta valoa. Täten jos polarisaattori on sopivassa asennossa, niin heijastunut polarisoitunut valo vaimenee, mutta muu valo läpäisee polarisaattorin.

Kahdella polarisaattorilla voi hyvin kokeilla tätä ilmiötä. Kun katsoo näiden molempien läpi, niin kääntämällä toista filtteriä voidaan näkymä pimentää kokonaan.

Peilit ja polarisaattori

Peilit ja heijastavat prismat toimivat myös polarisaattoreina. Mikäli peili ja polarisaattori ovat toisiinsa nähden sopivissa asennoissa, näiden läpi kulkeva valo himmenee. Peilietsimillisissä kameroissa peilejä ja prismoja käytetään ohjaamaan valoa etsimeen ja valonmittausantureille. Lineaaripolarisaattori voikin sotkea automaattista valotusmittausta 0.3–1.0 aukon verran. Ainakin kannattaa kokeilla, vaikuttaako polarisaattorin kääntäminen valotusmittarin arvoon.

Ratkaisuksi tähän ongelmaan on kehitetty ns. pyöröpolarisaattori. Se polarisoi valon ja vähentää heijastuksia, mutta filtterin takapinta 'sotkee' polarisaation uudestaan. Tällöin valo ei reagoi poikkeavasti peilien kanssa.

Miten tunnistaa polarisaattorin?

Useimmiten polarisaattorin renkaassa lukee Pol, Lin. Pol. tai Circ. Pol. Mikäli merkinnöistä ei käy ilmi kumpi polarisaattori on kyseessä, voi tämän testata peilin avulla.

Jos peilin edessä katsoo polarisaattorin läpi, niin kuvajaisessa lineaaripolarisaattorin läpi näkyy oma silmä, pitipä polarisaattoria kummin päin tahansa. Jos taas katsotaan pyöröpolarisaattorin läpi, niin kuvajaisen polarisaattori pimenee jommalta kummalta puolelta suodatinta katsottaessa.

Polarisaattorin laatu

Kaikki polarisaatiofiltterit eivät ole samanlaisia. Polarisaatio tehdään muovikalvollla lasin pinnalla. Joskus tämä rakenne aiheuttaa selvää kuvan pehmenemistä, joka voi näkyä vasta pitkällä polttovälillä. Syynä lienee liian karkea polarisoiva kide.

Toinen polarisaattorin ongelma on kuvan värjäytyminen. Jos kalvo ei ole korkealuokkaista, se aiheuttaa kuvaan värihunnun. Digikameran automaattivalkotasapaino voi poistaa ongelman tai sitten ei.

Polarisaattorit eivät yleisesti ottaen kestä vettä. Vesi voi tunkeutua lasin ja kalvon väliin, eikä sen jälkiä saa käytännössä pois. Polarisaattori ei siksi toimi sääsuojatun objektiiivin etusuojana.