Saako digitaalikameroihin mitenkään vaihdettua optiikkaa?
Varsinaisia vaihdettavia optiikkoja on digitaalisissa järjestelmäkameroissa. Toistaiseksi nämä maksavat enemmän kuin filmijärjestelmäkamerat, mutta hinnat ovat laskemassa.
Useissa harrastelijatason digitaalikameroissakin on objektiivin päässä kierteet (threads) tai niihin saa sovitteen (lens adapter), jossa on kierteet. Näihin kierteisiin saa filttereitä, laajakulma- ja telejatkeita sekä lähilinssejä. Pienemmissä taskupokkareissa kierteitä ei ole ja niihin lisäoptiikkojen kiinnittäminen vaatii omaa rakentelua.
Jatkeet
Jatkeilla pyritään muuttamaan kameran objektiivin polttoväliä. Tavoitteena voi olla joko suurentaa kohteita, laajentaa kuvakulmaa tai päästä hyvin lähelle kohdetta.
Tele- ja laajakulmajatkeiden vaikutus ilmoitetaan yleensä kertoimena (esim 0.65 tai 2.0). Tämä tarkoittaa lukua, jolla kameran omat polttovälit kerrotaan. Esim, jos kamerassa on 3x zoom välillä 35–105 mm, niin laittamalla siihen 2.0x telejatke saadaan 70–210 mm zoom. Tai vastaavasti 0.65x laajakulmalla 23–70 mm zoom.
Kolmas kameran optiikkaa muokkaava jatke on ns. lähilinssi. Se lyhentää kameran lyhintä tarkennusetäisyyttä ja mahdollistaa siten tarkemman makrokuvauksen.
Yksi mielenkiintoinen 'telejatke' on kaukoputki, jolloin puhutaan ns. digiscoping:sta. Erityisesti lintuharrastajat ovat alkaneet yhdistää digikameroita ja lintukaukoputkiaan. Ohessa muutama linkki aiheeseen.
Mistä löydän jatkeita?
Kaikki jatkeet eivät sovi kaikkiin kameroihin. Ongelmia voi aiheutua esim. jatkeen fyysisestä koosta – se kenties peittää sisäisen salaman tai tähtäimen. Jatke voi aiheuttaa myös epäterävyyttä tai etäisyydenmittauksen epäonnistumisen.
Tyypillinen ongelma on myös ns. vinjetointi (vignetting, eli kuvan nurkat tummuvat tai varsinainen kuva näkyy vain pyöreänä alana. Tällöin jatke peittää kameran linssin kuva-alaa. Jatke voi toimia vain kameran zoomin jommassa kummassa ääriasennossa. Jos et löydä tietoa jonkun laajakulman tai telejatkeen sopivuudesta kameraasi, ainakin kokeile sitä ennen ostoa.
Useimmiten sopivimmat jatkeet löytyvät kameran valmistajalta. Kolmansilla osapuolillakin on tarjolla erilaisia jatkeita (esim. Tiffen, Raynox, Kenko). Jos jatke on optisesti sopiva kameraan, niin vielä voidaan joutua korjaamaan kierteiden sopivuuksia ns. soviterenkaiden avulla. Ne kiertyvät kameran kierteeseen ja tarjoavat toisella puolellaan pienemmän tai isomman kierteen.
Suodattimet
Optiikan kierteisiin lisättävät suodattimet (suotimet, filtterit) saattavat olla myös hyödyllisiä. Suodattimilla pyritään 'käsittelemään' kuvaa jo sen ottovaiheessa. Esimerkiksi:
- UV-suodatin (ultravioletti): poistaa tyypillisesti sinisen taivaan 'utua', mutta vaikutus on hyvin näkymätön.
- Sky tai Sky Light: Vähentää kuvan sinisyyttä, antaa lisää sävyjä esim. ihonväriin ja kasveihin kirkkaalla säällä ja lumisissa kuvissa. Eräänlainen valkotasapainon korjaus.
- Lineaari- tai pyöröpolarisaatiosuodatin: molemmat poistavat auringon heijastuksia. Erinomaisia vesillä ja lasin läpi kuvatessa, vähentävät myös kirkkaan taivaan 'puhkipalamista'. Pyöröpolarisaatiosuodatinta käytetään kun kamerassa itsessään on peilejä esim. valaistusmittarissa – halvemmissa digikameroissa peilit ovat harvinaisia, joten lineaaripolarisaattorikin yleensä toimii ja on halvempi. Polarisaatiosuodattimen käytöstä löytyy ohjeita esim. valokuvauskirjallisuudesta.
- Harmaasuodatin: Tämä himmentää kuvaa. Tyypillinen käyttötarkoitus on joko saada käyttöön isompi kameran aukko ja sitä kautta lyhyempi terävyysalue tai saada käyttöön pitempi valotusaika esimerkiksi veden tasoittamiseksi aalloista. Polarisaatiosuodatinta voi usein käyttää tälläisenä.
- Puoliharmaasuodatin: Tämä himmentää toista puolta kuvasta. Tyypillinen käyttötarkoitus on vähentää taivaan kirkkautta, jotta saataisiin samaan kuvaan sininen taivat ja pilvet sekä edessä oleva maisema tasaisesti valaistuna.
- Infrapunasuodatin (IR-suodin): Tämä voi tarkoittaa suodatinta, joka estää infrapunavalon etenemisen kennolle, mutta kiinnostavampi on suodatin, joka päästää läpi vain infrapunan, siis lämpösäteilyn. Useimmat digikamerat pystyvät kuvamaan myös infrapunalla ja tulokset voivat olla mielenkiintoisia. Joitakin kokeiluja on Teknofokuksen sivuilla ja lisätietoa kannattaa etsiä tämä FAQ:n linkkilistoilta.
Varsinkin UV-suodatinta voi pitää jatkuvasti objektiivin edessä etulinssin suojana – se suojaa kolhuilta, naarmuilta ja pölyltä. On kuitenkin huomattava että lisälasi saattaa aiheuttaa erilaisia valoläikkiä kuvaan. Tämä on mahdollista erityisesti kuvattaessa auringon vastavalossa tai pimeällä kirkkaita valonlähteitä.