Saako digitaalikameroihin mitenkään vaihdettua optiikkaa?

Päivitetty 12.1.2004

Lisäoptiikat

Avainsanat:

digiscoping
harmaasuodatin (neutral gray filter, neutral density filter)
infrapunasuodatin
IR-suodatin
laajakulmajatke
lineaaripolarisaattori
linssikierteet (lens threads)
linssisovitin (lens adapter)
lähilinssi
objektiivi
polarisaatiosuodatin
pyöröpolarisaattori (circular polarizer)
suodatin (filter)
telejatke
ultraviolettisuodatin
UV-suodatin
vinjetointi (vignetting)
zoom

Muita kysymyksiä:

Optiikan polttoväli
Vanhat objektiivit
Lisävarusteet
Telejatke
Makrokuvaus
Digijärjestelmä ja polarisaattori
Järjestelmäobjektiivit

Linkkejä:

Teknofokuksen IR-kokeiluja
Digiscoping.fi
Polarisaatiosuodattimista (digicamera.net)

Ylläpito:

Varsinaisia vaihdettavia optiikkoja on digitaalisissa järjestelmäkameroissa. Toistaiseksi nämä maksavat enemmän kuin filmijärjestelmäkamerat, mutta hinnat ovat laskemassa.

Useissa harrastelijatason digitaalikameroissakin on objektiivin päässä kierteet (threads) tai niihin saa sovitteen (lens adapter), jossa on kierteet. Näihin kierteisiin saa filttereitä, laajakulma- ja telejatkeita sekä lähilinssejä. Pienemmissä taskupokkareissa kierteitä ei ole ja niihin lisäoptiikkojen kiinnittäminen vaatii omaa rakentelua.

Jatkeet

Jatkeilla pyritään muuttamaan kameran objektiivin polttoväliä. Tavoitteena voi olla joko suurentaa kohteita, laajentaa kuvakulmaa tai päästä hyvin lähelle kohdetta.

Tele- ja laajakulmajatkeiden vaikutus ilmoitetaan yleensä kertoimena (esim 0.65 tai 2.0). Tämä tarkoittaa lukua, jolla kameran omat polttovälit kerrotaan. Esim, jos kamerassa on 3x zoom välillä 35–105 mm, niin laittamalla siihen 2.0x telejatke saadaan 70–210 mm zoom. Tai vastaavasti 0.65x laajakulmalla 23–70 mm zoom.

Kolmas kameran optiikkaa muokkaava jatke on ns. lähilinssi. Se lyhentää kameran lyhintä tarkennusetäisyyttä ja mahdollistaa siten tarkemman makrokuvauksen.

Yksi mielenkiintoinen 'telejatke' on kaukoputki, jolloin puhutaan ns. digiscoping:sta. Erityisesti lintuharrastajat ovat alkaneet yhdistää digikameroita ja lintukaukoputkiaan. Ohessa muutama linkki aiheeseen.

Mistä löydän jatkeita?

Kaikki jatkeet eivät sovi kaikkiin kameroihin. Ongelmia voi aiheutua esim. jatkeen fyysisestä koosta – se kenties peittää sisäisen salaman tai tähtäimen. Jatke voi aiheuttaa myös epäterävyyttä tai etäisyydenmittauksen epäonnistumisen.

Tyypillinen ongelma on myös ns. vinjetointi (vignetting, eli kuvan nurkat tummuvat tai varsinainen kuva näkyy vain pyöreänä alana. Tällöin jatke peittää kameran linssin kuva-alaa. Jatke voi toimia vain kameran zoomin jommassa kummassa ääriasennossa. Jos et löydä tietoa jonkun laajakulman tai telejatkeen sopivuudesta kameraasi, ainakin kokeile sitä ennen ostoa.

Useimmiten sopivimmat jatkeet löytyvät kameran valmistajalta. Kolmansilla osapuolillakin on tarjolla erilaisia jatkeita (esim. Tiffen, Raynox, Kenko). Jos jatke on optisesti sopiva kameraan, niin vielä voidaan joutua korjaamaan kierteiden sopivuuksia ns. soviterenkaiden avulla. Ne kiertyvät kameran kierteeseen ja tarjoavat toisella puolellaan pienemmän tai isomman kierteen.

Suodattimet

Optiikan kierteisiin lisättävät suodattimet (suotimet, filtterit) saattavat olla myös hyödyllisiä. Suodattimilla pyritään 'käsittelemään' kuvaa jo sen ottovaiheessa. Esimerkiksi:

Varsinkin UV-suodatinta voi pitää jatkuvasti objektiivin edessä etulinssin suojana – se suojaa kolhuilta, naarmuilta ja pölyltä. On kuitenkin huomattava että lisälasi saattaa aiheuttaa erilaisia valoläikkiä kuvaan. Tämä on mahdollista erityisesti kuvattaessa auringon vastavalossa tai pimeällä kirkkaita valonlähteitä.