Mitä telejatke vaikuttaa zoomiin?
Mitä telejatke vaikuttaa valovoimaan?

Päivitetty 8.1.2004

Telejatke

Avainsanat:

aukko (aperture)
polttoväli (focal length)
telejatke
telelisäke
valovoima (lens speed, lens aperture)
zoom

Muita kysymyksiä:

Optiikan polttoväli
Valovoima
Zoom
Lisäoptiikat

Ylläpito:

Telejatke tai telelisäke on lisälinssistö, joka lisätään kameran objektiivin jatkeeksi. Tarkoituksena on 'suurentaa' syntyvää kuvaa. Vastaavasti laajakulmajatke pyrkii saamaan suuremman näkymän kuvaan.

Telejatke muuttaa kameran optiikan polttoväliä. Telejatkeille kerrotaan yleensä ns. kerroin esim. 1.5x tai 2x. Telejatkeella jatketun optiikan polttoväli saadaan kertomalla polttoväliluku kertoimella. Esimerkiksi 40 mm optiikka ja 1.5x telejatke tuottaa 60 mm optiikan.

Jos optiikka on ns. zoom, niin tällöin ei kerrota zoomin kerrointa ja telejatkeen kerrointa. Telejatke vaikuttaa polttoväleihin, joten zoomin molempien päiden polttovälit muuttuvat zoom-kertoimen pysyessä samana. Eli linssi näyttää 'kauemmaksi' koko alueellaan. Esimerkkinä vaikkapa 35–105mm zoom-optiikka, josta 2x telejatke saa aikaan 70–210 mm optiikan.

Valovoima

Digipokkarin linssin jatkeena olevalla telejatke voi vaikuttaa optiikan valovoimaan tai sitten ei, riippuen siitä, miten suureksi jatkeen etulinssi on tehty. Telejatkeiden tiedoissa ei kovin usein asiasta kerrota (riippuu jonkin verran siitä, missä kamerassa jatketta käytetään). Asiaa pitää usein kokeilla.

Digipokkareissa telejatke sijoitetaan optiikan eteen. Telejatkeen etulinssi on usein isompi kuin varsinaisen objektiivin ja voidaan saada aikaan suurempi tehollinen aukko. Valovoima voi muuttua vähemmän tai ei välttämättä ollenkaan.

Perinteisissä järjestelmäkameroissa telejatketta ei laiteta linssin eteen vaan kameran ja objektiivin väliin. Kameran etulinssi pysyy samankokoisena, eikä suurin valon sisääntuloaukko kasva. Koska valovoima on kääntäen suhteessa polttoväliin, niin tällöin valovoima pienenee polttovälin kasvaessa. Esim. 2x telejatke aiheuttaa valovoiman puolittumisen – f-luku kasvaa kaksinkertaiseksi. Tästä seuraa, että valotusajat nelinkertaistuvat, optiikan läpi tarkentaminen on vaikeampaa yms.

Telejatkeen valovoiman kokeilu

Digikompaktin telejatkeen vaikutuksen voi kokeilla. Asetetaan kamera jalustalle ja suunnataan se johonkin tasaiseen, mutta ei liian kirkkaaseen pintaan. Laitetaan kamera aukon esivalinnalle (Av) ja valitaan suurin aukko. Kameraa laukaistaessa, se mittaa valotuksen ja saa jonkun valotusajan. Nyt kytketään telejatke kameraan ja annetaan kameran mitata uudestaan valotus. Valotusajan muuttumisesta nähdään valovoiman muutos valotusajan kasvamisen neliöjuurena. Esim. jos valotusaika kasvaa nelinkertaiseksi 1/125:stä 1/30:een, niin valovoiman f-luku kaksinkertaistuu.

Edellisessä testissä tulee huomioida, että joskus telejatketta pitää käyttää kameran täydellä zoomauksella, jotta se toimisi. Tällöin mittaus pitää tehdä tällä polttovälillä.