Mitä on makrokuvaus?

Päivitetty 13.1.2004

Makrokuvaus

Avainsanat:

lähilinssi
lähin kuvausetäisyys
makrokuvaus (macro)
rengassalama

Muita kysymyksiä:

Lisäoptiikat
Makro-objektiivit
Loittorengas

Linkkejä:

Matti Valveen sivusto makrokuvauksesta
Hyönteiskuvausta pokkarilla (M.Plonsky)

Ylläpito:

Makro- tai lähikuvauksessa kuvauksessa pyritään kuvaamaan pieniä kohteita (hyönteisiä, kasveja, postimerkkejä, koruja tms). Jotta tässä onnistuttaisiin ja kohde suurenisi tarpeeksi, tulee kohde yleensä tuoda lähelle kompaktikameran linssiä.

Kameroilla on rajoituksia, kuinkä lähelle ne pystyvät kohdistamaan ja miten pienen kohteen ne kykenevät suurentamaan koko kuvan kokoiseksi. Toisaalta rajoituksen voi aiheuttaa optiikka ja sen polttoväli, toisaalta kameran automaattinen etäisyystarkennus. Joissakin kameroissa voi valita erillisen makromoodin (macro), jolloin voidaan tarkentaa lähemmäksi. Hyvin usein tämän tunnuksena on kukan kuva.

Apuvälineitä

Lähikuvaukseen on myös olemassa linssejä, jotka laitetaan optiikan jatkeeksi. Nämä lyhentävät mahdollista etäisyysrajoitusta ja näin suurentavat kohdetta.

Järjestelmäkameroissa käytetään lähikuvaukseen tarkoitettuja makroobjektiiveja tai ns. loittorenkaita.

Usein lähikuvauksessa on ongelmana myös valaisu, kun kamera alkaa peittää kohdetta tai kameran oma salama ei pysty enää valaisemaan liian lähellä olevaa kuvattavaa. Tähän saattaa auttaa erillinen salamalaite tai ns. rengassalama, jossa valaisin on linssin ympärillä.