Mikä on automaattivalotuksen korjaus?
Mitä tekee kamerani EV-säätö?

Päivitetty 27.11.2008

Automaattivalotuksen korjaus

Avainsanat:

automaattinen haarukointi (auto bracketing)
automaattivalotuksen korjaus (exposure compensation)
ev-arvo (exposure value)
haarukointi (bracketing)

Muita kysymyksiä:

Valotuksen säätö
Histogramminäyttö

Linkkejä:

EV-arvot (DPReview)

Ylläpito:

Automaattivalotuksen korjaus ohjaa kameraa lisäämään tai vähentämään valotusta automaattivalotettaessa. Vaikka digikamerassasi ei olisikaan varsinaista valotusajan ja -aukon käsisäätöjä, niin tämä säätö yleensä löytyy.

Valotuksen säätöä voi käyttää silloin, kun kohde on sellainen, että luultavasti kamera mittaa valoituksen väärin. Yleisimmässä tilanteessa kohteen valoisuus poikkeaa huomattavasti ympäristöstä.

Esimerkiksi kuvattaessa ihmistä, kun taustana on valoisa lumiaava tai meri, kamera mittaa valoa olevan paljon. Kuitenkin ihmisen kasvot jäävät pimeiksi. Tällöin kameralle pitää säätää valotuksen korjausta suuremmaksi, jotta kasvojen yksityiskohdat erottuisivat. Vaihtoehtoisesti pimeää taustaa vasten valoisampi kohde palaa puhki, jollei valotusta korjata pienemmäksi. Tälläisiä kohteita ovat vaikkapa kuu yötaivaalla tai mainosvalot hämärässä.

Valotuksen korjausta voit käyttää muissakin tilanteissa, joissa haluat kuvan valoisammaksi tai tummemmaksi. Seuraa kuitenkin histogrammista, ettei kuva pala puhki tai jää täysin pimeäksi.

Asetus käyttää yleensä ns. EV-asteikkoa (exposure value). Yksi EV vastaa valotusajan kaksinkertaistumista, aukon f-luvun 1.4-kertaistumista tai ISO-arvon kaksinkertaistumista. Yleensä korjauksen säätövaraa on kaksi EV:tä molempiin suuntiin.

Automaattivalotuksen säätö ei lisää kamerasi valovoimaa hämärässä. Säätö korjaa kameran aukko- ja aika-asetuksia. Jos kamera jo käyttää suurinta aukkoa, niin se voi vain lisätä valotusaikaa ja sitä kautta lisätä tärähdysherkkyyttä. Jos pisin valotusaikakin on jo käytössä, niin säätö ei pysty enää tekemään mitään ja kuva pysyy hämäränä.

Haarukointi

Jos on aikaa kuvata ja epäilee, että valotus ei mene oikeaksi, niin automaattivalotuksen säädöllä voi tehdä ns. haarukointia (bracketing). Tällöin kuvataan kohde ensin ilman korjausta ja sitten sekä korjausta pienentäen että suurentaen. Jälkeenpäin voidaan sitten valita onnistunein kuva.

Joistakin kameroista haarukointi löytyy myös automaattitoimintona (auto bracketing). Tällöin kamera ottaa useamman kuvan samalla laukaisulla, muuttaen kussakin valotusta hiukan.