Mikä on kuvanvakaaja?

Päivitetty 10.9.2007

Kuvanvakaaja

Avainsanat:

kuvanvakaaja (IS, image stabilizator)
objektiivi

Muita kysymyksiä:

Vanhat objektiivit
Kuvien tärähtäminen
Järjestelmäobjektiivit

Ylläpito:

Kameran tärähtämistä voidaan jalustan lisäksi vähentää myös kuvanvakaajalla. Vakaaja vähentää kuvaajan huojunnan ja laukaisun tärähtämisen vaikutusta ja mahdollistaa kuvaamisen 2-8 kertaa normaalia pidemmillä valotusajoilla.

Nykyään kuvanvakaajat toteutetaan useimmiten niin, että kamerassa tai objektiivissa on liikkeentunnistimet. Kun tunnistin havaitsee liikettä valotusaikana, se ohjaa joko objektiivissa liikkuvaaa linssiä tai liikuttaa kennoa, siten, että liike kompensoituu.

Optinen kuvanvakaaja auttaa vain kameran tärähtämiseen. Se ei pysty korjaamaan kohteen liikkeen aiheuttamaa epäterävyyttä.

Digitaalisella kuvanvakaajalla tarkoitetaan yleensä sitä, että kamera havaitsee liikkeen ja pyrkii siirtämään sisäisellä ohjelmallaan syntynyttä kuvaa liikkeen suuntaan. Näitä käytetään yleensä vain videokuvauksessa.

Runkoon vai objektiiviin

Toistaiseksi objektiivissa tai rungossa oleva vakaaja ei ole osoittautunut toista paremmaksi. Molemmat ovat vielä kehittyneet. Rungossa oleva vakaaja toimii kaikkien objektiivien kanssa ja tulee edullisemmaksi monen eri objektiivin kanssa. Objektiivin vakaaja on taas optimoitu juuri tälle optiikalle, mutta lisää myös objektiivin hintaa. Optiikan vakaaja tasaa myös etsinkuvan liikkeitä.

Uusin markkinointikeino on puhua vakaajasta, vaikka kyseessä on lähinnä suljinaikojen lyhentämisestä automaattisesti kameran ISO-herkkyyttä nostamalla. Tämä auttaa tärähdyksen estämiseen joskus, mutta kuvien kohina lisääntyy merkittävästi. ISO-herkkyyden noston voi tehdä itsekin kameran asetuksista.