Miten asetan kamerani valkotasapainon käsin?

Päivitetty 27.11.2008

Valkotasapainon käsisäätö

Avainsanat:

harmaakortti (gray card)
kelvin
valkotasapaino (white balance, WB)
valkotasapainon käsin asetus (custom white balance, manual white balance)
värilämpötila (color temperature)

Muita kysymyksiä:

Valkotasapainon asetus
Ohjeita kuvankäsittelyyn

Linkkejä:

Valkotasapainon mittaussuodin
Valkotasapaino veden alla

Ylläpito:

Useissa harrastajille ja ammattilaisille tarkoitetuissa kameroissa on valkotasapainon käsisäätö (custom WB, manual WB). Säädön tarkoituksena on saada kameraan kuva kohteeseen suuntautuvan valon värista. Kuvattaessa voidaan sitten ikäänkuin 'vähentää' valon väri pois kuvasta ja estää valkeiden tai harmaiden pintojen värjäytyminen.

Valkotasapainon mittaaminen

Valon varin mittaaminen ei suoraan onnistu kuvaamalla valonlähdettä, lamppua tms. Väri saadaan mitattua helpoiten kuvaamalla valkoista tai harmaata pintaa, johon tuo valo osuu. Pinnan värissä on tärkeää, että se on väriltään neutraali, ei siis minkään värinen. Erittäin valkoinen tai täysin musta pinta ei ole hyvä, sillä molemmista kameran automatiikka todennäköisesti sotkeutuu.

Mittauksessa voidaan käyttää kahta eri tapaa. Perinteisempi on sijoittaa kuvattavan kohteen luo valkea paperiarkki tai niin sanottu harmaakortti ja kuvata siitä vertailuväri. Kortti tulisi asettaa niin, että kohdetta valaiseva valo heijastuu siitä. Kuvatessa kortti pitää sijoittaa etsimen keskelle ja se kannattaa zoomata mahdollisimman suureksi.

Valokuvausliikkeistä saatavat harmaakortit ovat varmasti värittömiä. Paperiarkki on hyvä korvike, mutta kirkkaan valkoisessa pinnassa on helposti väriä, jota silmä ei erota. Hätäkorvikkeena voi käyttää vaaleaa seinää tai jopa harmaata asfalttia. Tärkeintä on, että ainakin itse pitää tätä pintaa värittömänä.

Valkotasapainosuodin

Toinen tapa on käyttää ns. valkotasapainosuodatinta kameran linssin edessä. Se kerää valoa ja sumentaa sen tasaiseksi. Kamera suunnataan kohti kohdetta valaisevaa valoa ja otetaan kuva. Suodatin ei kuitenkaan toimi kamerassa kiinni olevan salaman kanssa.

Jos kuvauspaikalla on erilainen valo kuin kohteessa, niin sitten kuva pitää käydä ottamassa kohteen luona. Jos valo on sama, niin sitten onnistuu kuvauspaikaltakin.

Suodattimia saa ostettua; ohessa on linkki erääseen sellaiseen. Korvikkeena voidaan käyttää jotain muutakin väritöntä läpikuultavaa ainetta – Valkoista läpikuultavaa muovia ja valkoista suodatinpaperia on käytetty menestyksekkäästi.

Valkotasapainon asetus kamerassa

Mitattu valkotasapaino voidaan asettaa kamerassa hiukan eri tavoin. Joissakin kameroissa valitaan valkotasapainoasetukseksi käsin asetettava valkotasapaino, jolloin kamera pyytää ottamaan kuvan harmaasta pinnasta.

Toinen tapa on, että ensin otetaan kuva harmaasta. Tämän jälkeen valkotasapainon säädössä valitaan otettu kuva vertailukuvaksi. Asetus säilyy ja on käytettävissä valkotasapainoasetuksena.

Ammattilaiskameroissa valkotasapaino voidaan asettaa myös ns. värilämpötilan avulla. Tällöin syötetään valonlähteen värilämpötila kelvineinä ja käytetään tätä asetuksena. Tapa on hyvä käytettäessä tunnettuja studiovalaisimia tai mikäli halutaan käyttää tiettyä valkotasapainoa kuvaustilanteesta toiseen.