Salamalla otetussa kuvassa näkyy vaaleita läpinäkyviä läiskiä, mikä vikana?
Läiskiä näkyy tyypillisesti salamalla otetuissa kuvien pimeillä alueilla. Nämä ovat lähellä linssiä leijuvia pölyhiukkasia, sumua tai hienoa lunta, jotka salama valaisee.
Pallukoita on esiintynyt filmikameroiden kuvissakin, mutta digeissä ne korostuvat. Pokkarien pienistä kennoista seuraa linssien pienet polttovälit ja suuri syväterävyys. Kinofilmillä linssin lähellä oleva pöly sumentuu niin suureksi, ettei se erotu, mutta digillä se pysyy näkyvänä pallukkana. Lisäksi digikuvaa katsoo ruudulla huomattavan suurena verrattuna vaikkapa 10-kuvaan.
Paras tapa ilmiön poistamiseen on käyttää ulkoista salamaa. Salama valaisee kauempana linssistä ja on mahdollista suunnata salaman valo epäsuorasti jonkun heijastavan pinnan kautta kohteeseen. Vaihtoehtoja ovat kuvaus ilman salamaa tai sitten pyrkiä poistamaan pölyä ilmasta esim. kostuttamalla ilmaa.
Orbit
Pölyn aiheuttamat pallukat ovat aiheuttaneet mielenkiintoisia reaktioita, kun niitä on jäänyt yliluonnollisten asioiden harrastajien digikuviin.
Niitä on selitetty muun muuassa energiaolioiksi, orbeiksi. Orbien näkymisen syyksi on selitetty digikameran kennon herkkyyttä myös sellaisille aaltopituuksille jota ihmissilmä ei näe.
Näkymistä on selitetty myös digikameran laukaisuviiveestä. Koska nämä oliot elävät rinnakkaisessa universumissa ja hidas digikamera ei koskaan ota kuvaa juuri kuvaushetkellä, niin itseasiassa kamera kuvaa sitä hetki sitten koettua menneisyyttä, missä nämä oliot elävät.
Näitä selityksiä kannattaa koettaa kertoa kuvien tilaajalle, kun kuvat epäonnistuvat pölyn takia. ;-)