Kameran omalla salamalla otetut kuvat ovat 'aavemaisia' ja taustalle syntyy varjoja – mitä pitää tehdä?
Miksi kamerani salaman valo ei valaise kohdetta riittävästi?

Päivitetty 11.4.2004

Kameran salama

Avainsanat:

epäsuora salama (bounce flash)
salama (flash)
suora salama
täytesalama (fill flash)

Muita kysymyksiä:

Ulkoinen salama
Punasilmäisyys
Kuvien tärähtäminen
Valkoisia läiskiä kuvassa
Kuvaus hämärässä
Salama pitkillä valotusajoilla
Salaman ohjeluku

Linkkejä:

Kuvia eri tavoin suunnatulla epäsuoralla salamalla
Omia kokemuksiani salaman käytöstä

Ylläpito:

Digikameroihin rakennettu salama ei ole kovin tehokas. Kameran käyttöohjeesta voi lukea, mille etäisyyksille se riittää, mutta usein puhutaan alle 5 metristä. Tähänkin voi vaikuttaa ympäröivien seinien väri jne.

Kameran salama suuntautuu suoraan kohti kuvattavaa kohdetta. Tällöin hämärässä ympäristössä kohteen taakse muodostuu terävät varjot. Kohteen vaaleat pinnat valaistuvat tehokkaasti, tummien jäädessä edelleen tummiksi. Usein esim. ihmisiho näkyy kuvassa varsin harmaana.

Kamerassa kiinni oleva suora salama onkin ammattilaisille varsin huono ratkaisu. Sitä käytetään, kun on pakko saada valoa ja kamerakalusto on kannettava mukana – esim. lehtivalokuvaajien on pakko käyttää salamaa.

Epäsuora salama

Epäsuoralla salamalla tarkoitetaan sitä, että salamavalo heijastetaan katon tai seinän kautta kohteeseen. Jos salamavalon saa epäsuoraksi tai edes valon levitettyä laajemmalle alalle, niin varjot eivät ole nin teräviä ja valaistus on luonnollisempaa. Salama voidaan suunnata katon tai seinän kautta. Tai salaman eteen voidaan laittaa himmennin tai heijastin, jolla valo pyritään levittämään. Epäsuora tai himmennetty salama kuitenkin tarvitsee lisää tehoa, jotta kuitenkin kohde valaistuisi samoin.

Ohessa on linkki, jossa on otettu kuvia suuntaamalla salama eritavoin ja käyttäen erilaisia heijastimia. Näistä saa hyvän kuvan epäsuoran salaman eduista.

Epäsuoraan salamaan tarvitaan ulkoinen salama. Kameran oma salama harvemmin kääntyy eri suuntiin, eikä sen teho riitä. Ulkoinen salamavalo tarjoaa valopään kääntymisen ja tarpeeksi tehoa. Ikävä kyllä, kaikissa digipokkareissa ei ole liitäntää ulkoiselle salamalle.

Ilman ulkoisen salaman liitäntää vaihtoehtoja kameran omalle salamalle ovat kohteen valaisu muilla valoilla tai kuvaaminen ilman salamaa. Ilman salamaa valotusajat voivat olla pitkiä ja kamera pitää saada jalustalle tai muuten tukea. Ns. orjasalama on myös yksi vaihtoehto. Tällöin ulkoinen salama laukeaa kameran oman salaman väläyksestä.

Täytesalama

Kameran oma salama voi sensijaan toimia erinomaisena täytesalamana. Tällä tarkoitetaan salaman käyttöä kuvauksessa vaikka vallitseva valo riittäisikin. Tavoitteena on usein valaista kohteen sellaisia osia, jotka jäisivät tummaksi muuhun kuvaan verrattuna. Esimerkiksi, jos otetaan ihmisestä kuvaa valoisassa ympäristössä, mutta kasvot ovat varjossa. Käyttämällä salamaa lisänä, saadaan myös kasvot ja ihmisen etuosa sopivan valoisaksi.

Kompaktikameroista löytyy usein ns. yökuvaus- tai slow sync -tila. Tästä enemmän oheisessa linkissä salaman käytöstä pitkillä valotusajoilla.