Mikä aiheuttaa "punasilmäisyyden"?

Päivitetty 10.9.2007

Punasilmäisyys

Avainsanat:

kuvankäsittely (image manipulation, image editing)
punasilmäisyys (red-eye)
salama (flash)

Muita kysymyksiä:

Ulkoinen salama
Kameran salama
Ohjeita kuvankäsittelyyn

Linkkejä:

Punasilmäisyyden poisto (digicamera.net)
Punasilmäisyydestä enemmän (DPFWIW)

Ylläpito:

Kun kameralla otetaan salamalla kuvia, saattavat ihmisten silmän mustuaiset näkyä kuvissa hohtavan punaisina. Tämä johtuu siitä, että salaman väläys heijastuu silmän verkkokalvosta, jonka verisuonet heijastuvat punaisina. Ilmiö korostuu hämärissä olosuhteissa, joissa silmän pupilli on suurimmillaan auki ja punaisuus näkyy hyvin. Koiralla tai kissalla silmä näkyy voimakkaan keltaisena.

Punasilmäisyyden poisto etukäteen

Kameroissa on 'punasilmäisyyden poistoja'. Nämä pyrkivät vähentämään ilmiötä, välkyttämällä jotain valoa jo ennen varsinaisen kuvan ottoa, jolloin toivotaan pupillin pienenevän. Näiden teho on varsin heikko.

Paras tapa poistaa punasilmäisyys on käyttää salamaa, joka valaisee epäsuorasti esim. katon kautta tai ainakin on selvästi kauempana kameran linssistä. Käytännössä siis tarvitaan erillinen salamalaite, jolla valo voidaan suunnata epäsuorastikin.

Yksi vaihtoehto on lisätä muuta valoa, jotta ihmisten pupillit sulkeutuisivat. Tällöin ei välttämättä tarvita salamaakaan.

Punasilmäisyyden poisto jälkikäteen

Jos kuviin tulee punaisia silmiä, niin ne voidaan korjata myös kuvankäsittelyohjelmalla. Joissakin ohjelmissa tälläinen on puoliautomaattisenakin. Ohessa on joitakin ohjeita punasilmäisyyden poistoon.

Myös kameroihin on tullut jo otetun kuvan punasilmäisyyden poistotoimintoja. Nämä toimivat yleensä varsin hyvin, mutta joskus toinen silmä voi jäädä täysin eriväriseksi kuin toinen.